„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Lietuviams – aukso ir sidabro medaliai pasaulio kulinarijos olimpiadoje

Savaitgalį, kai šventėme Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną, mūsų šalies atstovai skynė laurus vienose svarbiausių gastronomijos srityje tarptautinių varžybų. Pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA Culinary Olympics 2020“ Štutgarte individualioje „Pastry ART“ rungtyje lietuvė konditerijos meistrė Dovilė Valentienė šeštadienį iškovojo aukso medalį, o virtuvės meistras Jaroslavas Orševskis sekmadienį pelnė sidabro medalį „Culinary ART“ individualioje kategorijoje.
Dovilė Valentienė ir Jaroslav Orševski tapo kulinarijos olimpiados medalininkais
Dovilė Valentienė ir Jaroslavas Orševskis tapo kulinarijos olimpiados medalininkais / Daiva Šarėjienė

Šiais metais maisto ruošimo meistrų olimpiados komandinėse ir individualiose rungtyse varžėsi 2000 virtuozų daugiau nei iš 60 pasaulio šalių.

„Pastry ART“ rungtyje kovojo apie 200 konditerijos meistrų, kurie turėjo paruošti 4 skirtingus desertus ir 4 rūšių mini pyragaičius (petit-fours 6-14 g) 6 asmenims. Konditerijos virtuozė D.Valentienė, pasitelkusi išradingumą, kūrybiškumą bei spalvas, desertuose atskleidė Lietuvos gamtos grožį: pakrantę, mišką, sodą, žydėjimą.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilė Valentienė pelnė aukso medalį „Pastry Art“ rungtyje
Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilė Valentienė pelnė aukso medalį „Pastry Art“ rungtyje

Kaip sakė Lietuvos atstovė, konditerinio meno rungtis iš jos pareikalavo kelių mėnesių darbo, kūrybiškumo, kantrybės, juvelyrinio kruopštumo ir net paskutines dvi paras prieš varžybas teko praleisti be miego.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilės Valentienės kurti desertai
Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilės Valentienės kurti desertai
Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilės Valentienės kurtas desertas
Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilės Valentienės kurtas desertas

Sekmadienį, vasario 16-ąją, dar vienas medalis, šįsyk sidabro, atkeliavo virtuvės meistrui Jaroslavui Orševskiui į rankas. Šį apdovanojimą jis pelnė individualioje kategorijoje, kurioje rungėsi virš 200 kulinarijos meistrų pristatydami 5 patiekalų valgiaraštį ir 4 rūšių mini užkandžius 6 asmenims.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Jaroslavas Orševskis pelnė sidabro medalį pasaulio kulinarijos olimpiadoje
Daivos Šarėjienės nuotr. /Jaroslavas Orševskis pelnė sidabro medalį pasaulio kulinarijos olimpiadoje
Daivos Šarėjienės nuotr. /Jaroslavas Orševskis kurti užkandžiai
Daivos Šarėjienės nuotr. /Jaroslavas Orševskis kurti užkandžiai

J.Orševskio pasiūlytas kulinarinio meno rungties valgiaraštis atrodė taip: vegetariškas užkandis su žirniais, ožkos sūriu ir medumi; grill svogūnų, grybų ir beržų sulos sultinys su putpelės kiaušiniu; menkė, menkės putėsiai su šukutėmis ir midijų padažu bei daržovėmis; ėriena su patarška, kepenėlių balandėlis, baltų smidrų kremas ir porto padažu; baltojo šokolado pate choux su avietiniu pyragaičiu ir baziliko ledais.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Jaroslavo Orševskio kurtas patiekalas
Daivos Šarėjienės nuotr. /Jaroslavo Orševskio kurtas patiekalas

Keturių rūšių užkandukų 6 asmenims rinkinį sudarė putpelė su elniena ir trumais, lašiša su spraginta bolivine balanda, japoniškas omletas su degintais kopūstais ir grill paprika, vyšnia su balzamo acte troškintais svogūnais ir juoduoju šokoladu.

Individualiose rungtyse buvo vertinama tiksli gamybos technika, profesionalus paruošimas, ingredientų suderinamumas, inovatyvus pristatymas ir pateikimas.

Pasaulio kulinarijos olimpinės žaidynės yra seniausios, didžiausios ir įvairiapusiškiausios tarptautinės kulinarinio meno varžybos, kuriose kuriamos naujausios gastronomijos tendencijos jau 120 metų. Kas ketveri metai čia susirungia talentingiausi, kūrybiškiausi, neskaičiuojantys darbo valandų meistrai iš viso pasaulio.

Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilės Valentienės kurti desertai
Daivos Šarėjienės nuotr. /Dovilės Valentienės kurti desertai

Ligšioliniai Lietuvos šefų olimpiniai pasiekimai buvo tokie: 2008 m. Regioninėje rungtyje – diplomas (1 balas skyrė nuo bronzos medalio), 2012 m. Regioninėje rungtyje – bronzos medalis, individualioje rungtyje – bronzos medalis, 2016 m. Regioninėje rungtyje (ART meninis stalas) Grand Prix 3 v. aukso medalis, Nacionalinėje rungtyje (ART meninis stalas ir karštoji virtuvė – 110 porcijų) – bronzos medaliai, individualioje rungtyje – sidabro medalis.

Skaičiuojama, jog pasaulio kulinarijos olimpiada ir paroda „Intergastra 2020“ pritraukia virš 100 000 lankytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs