Šiais metais maisto ruošimo meistrų olimpiados komandinėse ir individualiose rungtyse varžėsi 2000 virtuozų daugiau nei iš 60 pasaulio šalių.
„Pastry ART“ rungtyje kovojo apie 200 konditerijos meistrų, kurie turėjo paruošti 4 skirtingus desertus ir 4 rūšių mini pyragaičius (petit-fours 6-14 g) 6 asmenims. Konditerijos virtuozė D.Valentienė, pasitelkusi išradingumą, kūrybiškumą bei spalvas, desertuose atskleidė Lietuvos gamtos grožį: pakrantę, mišką, sodą, žydėjimą.
Kaip sakė Lietuvos atstovė, konditerinio meno rungtis iš jos pareikalavo kelių mėnesių darbo, kūrybiškumo, kantrybės, juvelyrinio kruopštumo ir net paskutines dvi paras prieš varžybas teko praleisti be miego.
Sekmadienį, vasario 16-ąją, dar vienas medalis, šįsyk sidabro, atkeliavo virtuvės meistrui Jaroslavui Orševskiui į rankas. Šį apdovanojimą jis pelnė individualioje kategorijoje, kurioje rungėsi virš 200 kulinarijos meistrų pristatydami 5 patiekalų valgiaraštį ir 4 rūšių mini užkandžius 6 asmenims.
J.Orševskio pasiūlytas kulinarinio meno rungties valgiaraštis atrodė taip: vegetariškas užkandis su žirniais, ožkos sūriu ir medumi; grill svogūnų, grybų ir beržų sulos sultinys su putpelės kiaušiniu; menkė, menkės putėsiai su šukutėmis ir midijų padažu bei daržovėmis; ėriena su patarška, kepenėlių balandėlis, baltų smidrų kremas ir porto padažu; baltojo šokolado pate choux su avietiniu pyragaičiu ir baziliko ledais.
Keturių rūšių užkandukų 6 asmenims rinkinį sudarė putpelė su elniena ir trumais, lašiša su spraginta bolivine balanda, japoniškas omletas su degintais kopūstais ir grill paprika, vyšnia su balzamo acte troškintais svogūnais ir juoduoju šokoladu.
Individualiose rungtyse buvo vertinama tiksli gamybos technika, profesionalus paruošimas, ingredientų suderinamumas, inovatyvus pristatymas ir pateikimas.
Pasaulio kulinarijos olimpinės žaidynės yra seniausios, didžiausios ir įvairiapusiškiausios tarptautinės kulinarinio meno varžybos, kuriose kuriamos naujausios gastronomijos tendencijos jau 120 metų. Kas ketveri metai čia susirungia talentingiausi, kūrybiškiausi, neskaičiuojantys darbo valandų meistrai iš viso pasaulio.
Ligšioliniai Lietuvos šefų olimpiniai pasiekimai buvo tokie: 2008 m. Regioninėje rungtyje – diplomas (1 balas skyrė nuo bronzos medalio), 2012 m. Regioninėje rungtyje – bronzos medalis, individualioje rungtyje – bronzos medalis, 2016 m. Regioninėje rungtyje (ART meninis stalas) Grand Prix 3 v. aukso medalis, Nacionalinėje rungtyje (ART meninis stalas ir karštoji virtuvė – 110 porcijų) – bronzos medaliai, individualioje rungtyje – sidabro medalis.
Skaičiuojama, jog pasaulio kulinarijos olimpiada ir paroda „Intergastra 2020“ pritraukia virš 100 000 lankytojų.