Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, interaktyvi programa iššūkio dalyviams leis ne tik išbandyti skaniausių augalinių patiekalų receptus, bet ir kvies prisijungti į dalyvių bendruomenę. Programa sukurta nevyriausybinės organizacijos „Gyvi gali“ ir dalyviams nieko nekainuoja.
Organizacijos „ProVeg International“ skaičiavimais, 22 dienos augalinės mitybos gali padėti išsaugoti 2-jų gyvūnų gyvybes, sutaupyti apie 44 kg CO2 dujų, 27 tūkst. litrų vandens ir išsaugoti apie 56 kv. m žemės.
Mitybos pokyčiai gali ženkliai prisidėti prie klimato kaitos mažinimo ir resursų išsaugojimo, nes gyvulininkystė yra viena taršiausių industrijų, o užauginti gyvūnams reikalingas ne tik didelis kiekis vandens, bet ir žemės plotas, kuriame gyvūnams auginamas maistas.
„Žmonės pasirenka mažinti ar visai atsisakyti gyvūninės kilmės produktų dėl įvairiausių priežasčių. Kad ir kokios priežastys bebūtų, jie prisideda prie reikšmingo pokyčio ne tik savo sveikatai, bet ir gyvūnų gerovei bei planetai. Nebūtina atsisakyti visko iškart, galime pradėti nuo mažų žingsnių ir stengtis įtraukti vis daugiau augalinių produktų į savo valgiaraštį“, – teigia projekto vadovė Meda Šermukšnė.
Padėsime tiek daug visko atrasti, kad nebus kada pajusti mėgstamų produktų trūkumo.
M.Šermukšnė vadovė teigia, kad projektas žmones skatina išplėsti vartojamų produktų diapazoną ir atrasti įvairiausių naujų skonių. „Nesibaiminkite galvodami apie tai, ko reikės atsisakyti. Padėsime tiek daug visko atrasti, kad nebus kada pajusti mėgstamų produktų trūkumo“, – drąsina ji.
Pasak projekto organizatorių, programoje dalyviai gauna ne tik kasdienį atrinktų receptų paketą, bet ir vertingus patarimus bei galimybę prisijungti prie dalyvių bendruomenės. Joje drauge su bendraminčiais galima keliauti augalinės mitybos pažinimo keliu.
Augalinis maistas populiarėja
Pastaruosius kelerius metus pasaulyje pastebimas stiprus augalinių produktų paklausos augimas, ypač sustiprėjęs pandemijos metu. Maisto rinkos tyrimų specialistai Innova Market Insights kaip 2022-ųjų metų populiariausias tendencijas įvardijo tvarius ir augalinės sudėties produktus.
Lietuvos parduotuvėse lentynos taip pat gausiai pildosi augaliniais produktais: kepsneliais, pieno alternatyvomis, užtepėlėmis, sriubomis ir kita produkcija.
Projekto „Nori gaili“ organizatoriai sausio mėnesį planuoja sulaukti ne mažiau kaip 2000 dalyvių. Tikimasi, kad per visus metus susidomėjusių šia programa išaugs ir iki 8000 dalyvių.