Lietuviško gardėsio receptas naujametiniam stalui – varškės spurgos

Tuoj pasitiksime 2018-uosius, netrukus švęsime ir Lietuvos atkūrimo šimtmetį. Taigi dabar– puikus metas sugrįžti prie mūsų gimtųjų šaknų, pažinti savo šalies kultūrą, istoriją ir netgi tikrąją lietuvišką kulinariją.
Varškės spurgos
Varškės spurgos / „Scanpix“ nuotr.
Projekto partnerio nuotr./„Lietuvos virtuvė“
Projekto partnerio nuotr./„Lietuvos virtuvė“

Ar norite paragauti lietuviškų valgių, kuriais vaišino mūsų močiutės XX a. pradžioje, kuriuos gamino mūsų mamos ir kurie gyvuoja ir šiandien? Jei taip, tuomet Dovilės ir Manto Bajalių parengta knyga „Lietuvos virtuvė“ – kaip tik jums. Čia jūsų laukia 100 populiariausių lietuviškų patiekalų, Dovilės ir Manto pagamintų, surašytų ir nufotografuotų. Knyga primins ar padės išmokti gaminti lietuviškus valgius.

„Mums lietuviškos virtuvės patiekalai – tai dar vienas sugrįžimas į vaikystę, į mamos ir močiutės virtuvę, kai žemuogių smilgos byrėdavo į dubenėlį su pienu, ant stalo garuodavo bulviniai blynai, kepti ant kopūstų lapų, o per šventes namai pakvipdavo džiovintais grybais ir gvazdikėliais su cinamonu...“ – savo mintimis su skaitytojais dalijasi knygos autoriai.

Paėmus į rankas šią knygą, tarsi iš tikrųjų atsiveria namų durys. O už jų prasideda kiekvienos šeimos kasdienė istorija: džiaugsmas grybauti, uogauti, rinktis produktus, gaminti, susirinkti visiems prie stalo, vaišintis, dalytis įspūdžiais, švęsti šventes.

„Tikimės, kad mūsų išbandyti lietuviškos virtuvės receptai sukvies visus prie stalo – skanauti, bendrauti, prisiminti, kaip vieną ar kitą patiekalą gamino jūsų namuose, ir mėgautis kiekvienu kąsniu!“ – sako knygos autoriai.

Audronės Armonavičienės nuotr./Dovilė ir Mantas Bajaliai
Audronės Armonavičienės nuotr./Dovilė ir Mantas Bajaliai

Pasitinkant Naujuosius metus, siūlome pasigaminti labai skanių varškės spurgų. Jos papuoš jūsų šventinį stalą.

Varškės spurgos

1 kg spurgų reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 3 pakelių varškės (po 180 g)
  • 40 ml romo, brendžio arba degtinės
  • 200 g miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 500 ml aliejaus
  • 70 g miltelinio cukraus
Projekto partnerio nuotr./Varškės spurgos
Projekto partnerio nuotr./Varškės spurgos

Kiaušinius, cukrų ir varškę gerai sutrinti. Supilti alkoholį ir išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, supilti į varškės masę ir vėl išmaišyti. Išminkyti minkštą tešlą. Miltuotomis rankomis formuoti norimo dydžio spurgas ir virti gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išvirusias sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Atvėsusias galima apibarstyti milteliniu cukrumi.

Šį ir kitus receptus rasite naujoje leidyklos „Virtuvės knyga" išleistoje knygoje „Lietuvos virtuvė".

Apie knygos autorių Dovilės ir Manto Bajalių skanias šeimos istorijas skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų