Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškų braškių sezonas įsibėgėjo: kaip geriausiai šių uogų pasiruošti žiemai

Braškių sezonas Lietuvoje jau persirito į antrąją pusę ir žmonės, pasak prekybininkų, po truputį jau pradeda rūpintis atsargomis žiemai. Dabar tai daryti palankus metas, nes manoma, kad netrukus braškių kainos gali vėl išaugti.
Braškės
Braškės / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Vasara Braškės

Centrinio Kauno turgaus prekiautojai braškėmis pastebėjo, kad laikas, kai žmonės perka braškes tik valgymui, jau po truputį baigiasi. Turgaus lankytojai prekybininkų prašo didesnių kiekių, nes jau pradėjo rūpintis uogų konservavimu ir šaldymu žiemai.

„Iš tiesų dabar pats palankiausias metas įsigyti braškių žiemos atsargoms. Kainos šiuo metu stabilizavosi, o artimiausiu metu jos greičiausiai jau tik didės, nes lietuviškų braškių derlius dėl sausoko ir karšto gegužės mėnesio sunoko anksčiau ir nebuvo labai didelis“, – sakė prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta.

Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad braškes žiemai geriausia yra šaldyti. Taip saugomos uogos išlaiko beveik visas savo geriausias savybes ir išlieka kvapnios kaip vasarą.

„Uogose lieka daugiau vitamino C, jeigu jos šaldomos nepjaustytos, netrintos. Norint išlaikyti spalvą šaldant, rekomenduojama apšlakstyti braškes citrinų sultimis“, – pataria L.Romeraitė-Kuklierienė.

Tuo tarpu geriausia temperatūra kuo ilgesniam braškių laikymui, jų nešaldant yra 2°C. Verta atkreipti dėmesį, kad paprastai šaldytuve temperatūra yra aukštesnė – apie 4–6°C.

„Žinoma, norint maksimaliai išsaugoti braškių naudingąsias savybes, rekomenduojama jas valgyti kuo šviežesnes ir neapdorotas. Vitaminui C ir polifenolinių antioksidantams išsaugoti, jas reikia suvalgyti per 2 dienas po nuskynimo. Kuo braškės laikomos ilgiau, tuo daugiau naudingų medžiagų netenka“, – sakė gydytoja dietologė.

Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad braškės gerina virškinimą, kraujotaką, medžiagų apykaitą. Be to braškės laikomos geru antidepresantu dėl jose esančių endorfinų, gerinančių nuotaiką.

Asparto rūgštis, randama šiose uogose, pašalina toksinų perteklių iš organizmo. Tvirtinama, kad kuo ryškesnė braškių spalva, kurią lemia uogoje esantis flavonoidų kiekis, tuo stipresnės jų gydomosios savybės.

Penkiose vidutinio dydžio braškėse vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine. Šios uogos vertingos ir tuo, kad jose yra geležies, fosforo, kalcio, širdies darbą stiprinančio kalio, įvairių vitaminų, ypač A ir B grupės.

Lietuvos mitybos centras rekomenduoja per metus gyventojui suvartoti po 6 kg šių uogų.

Braškių uogienė
Receptas: Braškių uogienė
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.7 / 94
Receptas
Ingredientai
Braškės: 1500.00 g
Cukrus: 1500.00 g
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti
  1. Uogas trumpam pamerkite į šaltą vandnį, švariai nuplaukite, suberkite į sietelį ir palikite apdžiūti.
  2. Nuo uogų nuskabykite žiedsosčius. Šį darbą labai palengvina specialus nerūdijančio plieno įrankis.
  3. Paruoštas uogas sudėkite į puodą, kuriame bus verdama uogienė, apibarstykite cukrumi, uždenkite ir palikite vėsioje vietoje visai nakčiai.
  4. Puodą su uogomis užkaiskite, maišydami užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, nugraibydami putas. Kai putos nebesklis į kraštus ir kaupsis tik puodo viduryje, uogienė jau gatava.
  5. Prieš nukeliant nuo ugnies įberkite citrinų rūgšties, gerai išmaišykite ir supilstykite į paruoštus stiklainius.
Suskleisti
Lietiniai su braškių uogiene
Receptas: Lietiniai su braškių uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 400.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydyto)
Uogienė: (braškių) 200.00 g
Kaip gaminti

1. Kiaušinius, pieną, druską ir miltus gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Atsargiai įmaišykite lydytą sviestą ir tešlą palikite 30 minučių brinkti. Jeigu ji per tiršta, atskieskite pienu.

2. Įkaitintą keptuvę ištepkite aliejumi ir iškepkite lietinius.

3. Patiekti su braškių uogiene.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ledai su karšta uogiene
Receptas: Ledai su karšta uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Ledai: (dėžutės vanilinių) 1.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Braškės: 500.00 g (trintų braškių uogienės)
Kaip gaminti
  1. Išplakite grietinėlę su cukrumi.
  2. Dėkite ledų rutulėlius, suformuotus šaukštu, bei išspauskite po kelis plaktos grietinėlės bokštelius.
  3. Papuoškite raudonaisiais serbentais.
  4. Prie ledų patiekite karštą uogienę. Ją užpilkite prieš pat valgydami ledus.
Suskleisti
Aromatinga rabarbarų ir braškių uogienė
Receptas: Aromatinga rabarbarų ir braškių uogienė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 47
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 500.00 g
Braškės: 500.00 g
Cukrus: 500.00 g (jei mėgstate saldžiai, berkite 700 - 800 g)
Mėtos: 4.00 vnt. (keli lapeliai šviežių)
Kaip gaminti
  1. Rabarbarų lapkočius nuplaukite, nulupkite odelę ir supjaustykite apysmulkiais gabalėliais.
  2. Braškes nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite į kelias dalis.
  3. Supjaustytus rabarbarus ir braškes sudėkite į vieną indą, užpilkite cukrumi. Jei turite galimybę, cukrų rinkitės skirtą ruošti uogienėms.
  4. Palikite pastovėti kelias valandas (arba per naktį), kol išsiskirs sulčių.
  5. Rabarbarų ir braškių masę išmaišykite ir suberkite į puodą. Įmeskite keletą mėtų lapelių (nepadauginkite!). Virkite apie 15–20 min.
  6. Dar karštą uogienę sukrėskite į stiklainiukus. Laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Arbūzų ir braškių uogienė
Receptas: Arbūzų ir braškių uogienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 250.00 g
Braškės: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cukrus: 300.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Kaip gaminti
  1. Arbūzą perspauskite per sietelį – pašalinkite sėklas.
  2. Pašalinkite uogų kotelius ir lapelius. Uogas nuplaukite.
  3. Sudėkite į prikaistuvį ir sutrinkite rankiniu trintuvu.
  4. Supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų uogienėms.
  5. Virkite 3–6 minutes (arba kol uogienė sutirštės).
  6. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Braškių uogienė su citrinomis ir mėtomis
Receptas: Braškių uogienė su citrinomis ir mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g
Cukrus: 250.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir žievelė)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Uogas nuplaukite, pašalinkite lapelius ir kotelius. Stambias uogas supjaustykite arba sutrinkite.

2. Į prikaistuvį suberkite uogas, cukrų uogienėms. Supilkite citrinos sultis, įdėkite citrinos žievelė ir mėtų lapelius. Užvirkite ir 2–5 minutes kaitinkite ant lėtos ugnies.

3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų