Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV

Pasaulio grilistų, svarbiausiu metų čempionatu neretai pavadinamas, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Lynchburgo mieste, vykstantis „Jack Daniel's World Championship Invitational BBQ“ čempionatas, šiemet, pirmą kartą savo istorijoje, sulaukė ir komandos iš Lietuvos. Kaip pasakoja, iš minėto renginio JAV ką tik grįžęs, „Kamado Bono“ įkūrėjas Tomas Petryla, į šį pasaulinį čempionatą patekti nėra lengva. Būtina iškovoti kvietimą, kurį gauti gali tik komandos, laimėjusios nustatyto dydžio čempionatus pagal griežtas JAV barbekiu asociacijos KCBS (Kansas City BBQ Society) taisykles.
Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV
Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV / Kamado bono nuotr.

Tomai, papasakokite, kuo ypatingas šis čempionatas, kodėl jis laikomas prestižiniu grilio pasaulyje?

Barbekiu čempionatų pasaulyje organizuojama daug. Didžioji dauguma jų yra prieinami visiems, kurie nori dalyvauti. Užtenka užpildyti registracijos anketą, sumokėti dalyvio mokestį ir nustatytą dieną gali varžytis su kitomis grilio komandomis dėl titulo ir prizų. „Jack Daniel‘s“ čempionatas yra išskirtinis tuo, kad dalyvavimo jame nenusipirksi. Į šias varžybas patekti galima tik iškovojus kvietimą arba, kitaip tariant, įrodžius, kad esi vertas dalyvavimo šiame renginyje. Jei kalbėtume sportininkų terminais, šį čempionatą būtų galima įvardyti kaip grilio Olimpines žaidynes – būti jame kiekvienam tikram grilintojui yra garbė, ir, žinoma, neįkainojama patirtis. Čempionate varžosi tik geriausi, tie kurie pasiekė rezultatų ir iškovojo galimybę jame būti.

Kamado bono nuotr./Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV
Kamado bono nuotr./Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV

Ką pamatėte nuvykę į JAV? Lietuvoje esate grilio pasaulio mohikanai, o kaip Jūsų suformuota komanda jautėsi ten? Ar mūsų vėliava pažįstama pasaulio grilistams?

Renginys vyko Tenesio valstijoje, Lynchburgo mieste. Kai savo stovykloje iškėlėme Lietuvos vėliavą, sulaukėme keleto klausimų, iš kur mes ir tai, vargu, ar stebina. Pasirodo, šiame renginyje mes pirmieji dalyviai iš Lietuvos. Smagiai nuteikė tai, kad organizatoriai, teisėjai mus sutiko labai šiltai, nes dalį jų jau pažinojome iki kelionės į JAV. Su teisėjais pažintį užmezgėme kituose čempionatuose Europoje, todėl jautėmės pakankamai laisvai, ne kaip naujokai. Įtampą padėjo suvaldyti ir tai, kad Kamado Bono komandą į renginį atlydėjo geras bičiulis iš Čikagos, Amerikoje žinomo prekės ženklo Porkmafia įkūrėjas Phil Wingo. Jis padėjo išvengti dalies organizacinių rūpesčių: parūpino kepimo įrangą, reikiamų įrankių bei vietinių produktų, kurie būtini varžyboms.

Kalbant apie rezultatus, bendroje įskaitoje lyderių pozicijas, ko ir buvo galima tikėtis, įtvirtino amerikiečių komandos. Mūsų pozicija skirtingose kategorijose svyravo tarp 50-70 vietos iš 82 komandų. Laisvoje kategorijoje, kurioje kepėme „Velingtono“ kepsnį, buvome įvertinti 20 vieta. Esame turėję ir geresnių rezultatų, nėra ko slėpti, tačiau neabejoju, kad dar ateis mūsų laikas JAV. Tam reikia pasiruošti. Tai liudija ir mūsų patirtis prieš metus vykusiame čempionate Didžiojoje Britanijoje, kuriame „Kamado Bono“ komanda iškovojo garbingą antrą vietą bendroje įskaitoje.

Kuo skiriasi grilio čempionatai Europoje ir JAV? Ar supratimas apie barbekiu visur vienodas?

Jei kalbėsime apie čempionatus, kurios sankcionuoja KCBS asociacija, tai jie daugiau mažiau visur yra vienodi: ir Europoje, ir JAV galioja tos pačios taisyklės. Tačiau čempionate JAV dauguma teisėjų būna amerikiečiai, Europoje – europiečiai. Šioje vietoje nieko blogo kaip ir nėra, tačiau turiu pastebėti vieną momentą – amerikiečių barbekiu skonis ženkliai skiriasi nuo likusio pasaulio. JAV grilistai naudoja labai daug prieskonių, mėgsta intensyvesnius saldžius, sūrius skonius. Europiečiai, priešingai, renkasi natūralesnį skonį. Teisėjaudamas čempionate, teisėjas lyg ir turėtų atsiriboti nuo ,,man patinka/nepatinka“ pozicijos, tačiau, tikiu, kad ne visada tai pavyksta padaryti. Aplinka, kurioje tu gyveni neišvengiamai veikia ir daro įtaką tavo skonio paletei, supratimui, kas yra pvz., pakankamai sūru, o kas ne.

Kamado bono nuotr./Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV
Kamado bono nuotr./Lietuvių grilistai pirmą kartą pateko į prestižinį barbekiu čempionatą JAV

Europiečiams yra iššūkis dalyvauti čempionatuose JAV. Tam reikia sukaupti pakankamai žinių, pasiruošti. Tai rodo ir suminė JAV čempionato rezultatų lentelė, kurioje šiais metais aukštas pozicijas užėmė tik JAV komandos. Praktiškai visos tarptautinės komandos liko lentelės apačioje. Tačiau neverta liūdėti, nes yra proga pasidomėti ir pagilinti žinias, ką mes ir darysime. Buvo labai įdomu stebėti amerikiečius čempionate ir jų atsivežtą grilinimo įrangą. Komandos suvažiavo su gigantiškais sąstatais, kurių ilgis siekė 12 metrų, juose buvo įrengtos profesionalios virtuvės, grilio erdvės ir pan. Matėme įrangą, kurios vertė siekė pusę milijono dolerių, neįtikėtina.

„Kamado Bono“ kasmet ir Lietuvoje organizuoja grilio čempionatą, pagal KCBS taisykles, tiesa? Ar 2024 metais jis ir vėl vyks? Kodėl Jūs tuo užsiimate, kodėl Jums tai svarbu?

Tikrai taip. Minėtas čempionatas yra mūsų Vilniuje organizuojamo grilio festivalio dalis. 2024 metais abu renginiai yra numatyti mūsų darbų sąraše. Jau greitai skelbsime festivalio datą, programą ir labai lauksime atvykstant visų grilio mėgėjų ir profesionalų gerai praleisti laiko ir pasisemti žinių. O užsiimame tuo dėl paprastos priežasties: „Kamado Bono“ misija yra edukuoti žmones grilio tema, supažindinti su naujovėmis ir pasaulinėmis tendencijomis. Mes patys tokių renginių metu kaupiame naudingas žinias ir vėliau jomis dalinamės su kitais mokymų metu arba mūsų administruojamoje grupėje Facebook platformoje. Mūsų bendruomenė užaugo iki 120 000 narių. Kviečiu visus prisijungti prie Facebook grupės „Lithuania grilling & smoking“ ir išmokti gerai grilinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas