Lietuvių meilė bulvėms neblėsta, o ką iš jų gamina kitur? 3 įdomūs receptai

Bulvė – nuo seno lietuvių mylima daržovė. Jos naudojamos ir pagrindiniams patiekalams gaminti, ir garnyrui ruošti. Tačiau klystume manydami, jog bulves mėgstame tik mes, mat daugybės šalių tradicinėse virtuvėse rasime pačių įvairiausių bulvių patiekalų. Gal metas bent vieną jų prisijaukinti?
Bulvės indiškai
Bulvės indiškai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, galima teigi, kad bulvės Lietuvoje net populiarėja. Štai prekybos tinkle „Maxima“ jau keletą metų šios daržovės pardavimas auga.

Bulvių pasiūla parduotuvėse pradeda didėti jau nuo birželio mėnesio pradžios, kai parduotuvių lentynose pasirodo pirmosios šviežios bulvės iš Lietuvos ūkininkų laukų. „Pastebime, kad bulvių paklausa šiemet per pirmuosius 7 metų mėnesius išaugo kiek daugiau nei dešimtadaliu“, – sako „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas. Beje, vis labiau pamėgstame ir anksčiau egzotiškomis laikytas saldžiąsias bulves (batatus).

A.Poleninas dalijasi receptais, kurių tradiciniame mūsų valgiaraštyje nerasime. Tačiau juk smagu išbandyti ką nors naujo!

Itališkieji bulvių virtinukai gnocchi

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • 350 g miltų;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Bulves išvirkite su lupena, o joms išvirus nepamirškite jų nugarinti. Tuomet bulves nulupkite ir sugrūskite.

2. Atskirame inde suplakite kiaušinį kartu su aliejumi ir supilkite į bulvių masę. Nuolat minkydami masę po truputį į ją berkite miltus.

3. Pagaminę tešlą formuokite plonus ritinėlius ir šakute įrėžkite nedidelius brūkšnelius. Ritinėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant miltais pabarstyto paviršiaus.

4. Virtinukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes, kol iškils į paviršių. Svarbu virtinukus virti mažais kiekiais, kad nesuliptų.

5. Patiekite su grietine ar kitu mėgstamu padažu.

Shutterstock nuotr./Bulvių gnocchi su bazilikais
Shutterstock nuotr./Bulvių gnocchi su bazilikais

Tradicinės vokiškos bulvių salotos

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 220 g šoninės;
  • 170 g smulkinto svogūno;
  • 120 ml sidro acto;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Bulves su lupena supjaustykite į keturias dalis ar net daugiau, priklausomai nuo bulvių dydžio. Gabalėliai turi būti kąsnio dydžio.

2. Suberkite jas į puodą su verdančiu vandeniu, pasūdykite. Virkite tol, kol šakutė lengvai įsmigs į bulvės gabalėlį, maždaug apie 12–15 minučių. Nupilkite vandenį ir palikite atvėsti tiek, kad būtų dar šiltos.

3. Kol verda bulvės, gabalėliais supjaustykite šoninę ir pakepinkite gilioje keptuvėje, kol ši paruduos ir taps traški. Iš keptuvės išimkite šoninę, tačiau jos riebalus palikite ir suberkite smulkintą svogūną.

4. Kepinkite svogūną ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol jis taps skaidrus ir pradės ruduoti. Tuomet į keptuvę supilkite sidro actą, suberkite cukrų, įdėkite garstyčių bei druskos ir pipirų pagal skonį. Kaitinkite, kol užvirs ir išjunkite viryklę.

5. Į keptuvę suberkite bulves bei šoninę ir viską gerai sumaišykite. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis.

Šios salotos puikiai tiks prie tradicinių vokiškų dešrelių.

Fotolia nuotr./Vokiškos bulvių salotos
Fotolia nuotr./Vokiškos bulvių salotos

Marokietiškas saldžiųjų bulvių pyragas

Ingredientai:

  • 2 saldžiosios bulvės (batatai);
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 mažas baklažanas;
  • 400 g maltos jautienos;
  • 150 g pievagrybių;
  • 1 geltonoji paprika;
  • 400 g skardinė konservuotų smulkintų pomidorų savose sultyse;
  • 300 ml jautienos sultinio;
  • 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos prieskonių
  • po 0,5 arbat. šaukštelio kumino ir ciberžolės.

Gaminimas:

1. Subadykite batatus šakute ir įdėkite kepti į iki 200 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių.

2. Kol bulvės kepa, gilioje keptuvėje ar puode ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Po 2 minučių kepinimo suberkite smulkintą česnaką, o dar po kelių– maltą jautieną, supjaustytus pievagrybius, baklažaną ir papriką. Padidinkite viryklės kaitrumą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės ir jautiena paruduos.

3. Supilkite į keptuvę (arba puodą) jautienos sultinį, konservuotus pomidorus bei suberkite visus prieskonius. Pamaišydami kaitinkite apie 15 minučių.

4. Kai saldžios bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, bet jos neišjunkite. Palaukite, kol bulvės atvės tiek, kad jas būtų galima nulupti.

„Scanpix“ nuotr./Saldžiosios bulvės
„Scanpix“ nuotr./Saldžiosios bulvės

5. Sugrūskite bulves kartu su sviestu – tai padės bulvių masei sutvirtėti.

6. Į kepimo indą sudėkite mėsos ir daržovių masę, o ant jos sudėkite bulvių masę. Šakute šio pyrago viršuje įrėžkite griovelius ir kepkite orkaitėje apie 10–15 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų