Puikios, informatyvios geriausių Latvijos restoranų interneto svetainės vylioja stilinga aplinka, ar ji būtų sukurta sostinės senamiesčio širdyje, ar atokiose pilyse, taip pat – upės, ežero krante.
Nuotraukos gundo vietos ūkiuose užaugintomis gėrybėmis, patiekaluose žydinčiomis rugiagėlėmis, žaliuojančiais dobilais ir smidrais, čia pat krante pagauta žuvimi, traškiais avienos šonkauliukais, keptais burokėliais ir gaiviais ridikais.
Simpatiški užkandžiai Rygos alaus kvartale, paupio restorane valtelėse patiekiamas brunch‘as, ispaniški tapas demokratiškoje vyninėje, atmosferinė vakarienė bibliotekoje, autentiška japonų virtuvė... Latvija turi viską, kas priverčia pilvą gurgti.
Rygos turizmo plėtros biuras kartu su Latvijos investicijų ir plėtros agentūra, partneriais ir kompetentingais užsienio ekspertais sudarė geriausių Latvijos restoranų sąrašą, kuris gali tapti puikiu patarėju gurmaninių kelionių mėgėjams.
30 geriausių šalies restoranų išrinko užsienio žiuri, įvertinusi 60 restoranų, pasiūlytų šios pramonės specialistų. Žiuri gretose buvo virtuvės meistrų iš Suomijos, Estijos, taip pat būrys šefų iš Lietuvos: Gaspar Fernandes (restoranas „Gaspars”, Vilnius), Artūras Naidenko (restoranas „Uoksas”, Kauņas), Matas Paulinas (restoranas „Nineteen18”, Vilnius), Justinas Misius (restoranas „Sweet root”, Vilnius), Rokas Vasiliauskas (restoranas „Monte Pacis”, Kaunas).
Žiuri apsilankė ir įvertino restoranus individualiai, restoranai nebuvo informuoti apie jų atvykimą. Komisija kiekvienam restoranui skyrė tam tikrą taškų kiekį, atskirai vertindama maistą, gėrimus, aptarnavimą ir atmosferą: Maksimaliai vienas restoranas galėjo surinkti 200 taškų.
Suskaičiavus rezultatus, Latvijos restoranų TOP 5 išsidėstė taip:
I vieta – „Vincents”
Sostinės restorano „Vincents“ kulinarinis romanas su lankytojais tęsiasi jau 20 metų. Pastaruosius 6 metus jis triumfuoja „TripAdvisor“ platformoje kaip Rygos restoranas nr.1.
„Vincents” gali didžiuotis ir savo tituluotais profesionalais – Raimonds Tomsons yra Europos someljė čempionas ir šių metų geriausio pasaulio someljė rinkimų trečios vietos laimėtojas. Restoranas turi įspūdingą vynų kortą ir nepriekaištingą valgiaraštį, kuriame tobulą patiekalą išsirinks tiek vegetarai, tiek visavalgiai.
II vieta – „Kannas“
Už valandos kelio nuo Rygos, vienoje gražiausių Latvijos vietų - vaizdingame Amato regione įsikūręs viešbutis „Annas Hotel” ne tik pasakoja turtingą vietos dvaro istoriją, bet ir kasdien įkvepia kurti grožį bei susižavėjimo kupiną turinį.
Viešbutyje veikiančio restorano „Kannas” meistrai išnaudoja savo galimybę improvizuoti su skonio puokštėmis ir perkelti latvišką virtuvę į naują kokybę, subalansuojant geriausius pasiūlymus ir reikliausių šių dienų svečių poreikius. Restorano šefai sako, kad jiems ypač svarbu išlaikyti kiekvieno ingrediento gryną skonį ir unikalumą. Todėl gurmanams patiekiamas kiekvienas kąsnis vertas pasigėrėjimo.
III vieta – „Valtera Restorāns“
Modernią Latvijos virtuvę atstovaujantis restoranas Rygoje veikia nuo 2013-ųjų. Jį atidarė virėjas Valters Zirdziņš, kuris šiemet pripažintas geriausiu Latvijos šefu. „Mūsų patiekalai yra panašūs į Latvijos gamtą, ruošiame juos iš sezoninių gėrybių. Teikiame pirmenybę vietiniams tiekėjams, jų produktai sudaro 90% visų žaliavų, su kuriomis dirbame“, – sako šefas, jau gaminantis jums tobulą latvišką vakarienę.
IV vieta – „Restorāns 3”
Šis restoranas veikia Latvijos sostinėje, bet siekia pabėgti nuo industrializacijos, todėl jame vakarieniaudamas gali pasijusti, lyg gyvoje gamtoje regėtum šokančius tetervinus ar ryto ūkuose išnyrančius elnių siluetus, užuostum ką tik nuskintą žemuogę. Restorano koncepcija – naudotis natūraliomis gamtos dovanomis, bet paisyti apribojimų ir proporcingumo, siekiant išlaikyti gamtos įvairovę. Didelį dėmesį šefai skiria tiems produktams, kurių sertifikatuose yra nuorodų į principus, patvirtinančius produktų kilmę pagal atsakingo veisimo ir žvejybos taisykles.
V vieta – „Jonathan Spa Restorāns”
Amato regione veikiantis 5 žvaigždučių viešbutis ir SPA išgelbės nuo varginančio didmiesčio šurmulio. Natūralaus medžio interjeras, iš ragų pagaminti šviestuvai ir stilingi baldai sukuria erdvę, kurioje norisi užtrukti. Dar labiau akis pailsina prie pat kojų tyvuliuojantis ežeras, kurio ramybę gali sugeri iš erdvios lauko terasos. O „Jonathan“ restoranas, bendradarbiaudamas su vietiniais ūkininkais, pasiūlys nepamirštamą maistą iš geriausių produktų.
Latvijos restoranų TOP 30:
- Vincents
- Kannas 3.
- Valtera Restorāns
- Restorāns 3
- Jonathan Spa Restorāns
- St. Petrus
- Faces
- Dome
- Robata Grill Bar COD
- Zoltners
- The Catch
- Laivas
- Riviera
- Valmiermuižas vēstniecība Rīgā
- Muusu
- Kolonāde. Mūsu stāsti
- Bibliotēka No. 1 Restorāns
- Gutenbergs
- Portofino
- Silene Terases
- Garage vīna bars
- Dikļu pils restorāns
- Entresol
- Rātes vārti
- Kaļķu vārti
- Bangert's
- Villa Santa
- Vecpuisis
- Forest
- 3 pavāru restorāns