Po intriguojančios kovos, kurioje prireikė net papildomos užduoties, atvirojo čempionato nugalėtoju tapo savo titulą gynęs someljė Martynas Pravilonis, atsovaujantis „Kempinski“ viešbutį, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šis laimėjimas M.Praviloniui suteikė teisę vykti į Antverpeną (Belgijoje) vyksiantį Pasaulio someljė čempionatą.
Antroji vieta atiteko daugkartiniam čempionato nugalėtojui Narimantui Miežiui, dirbančiam vyno bare „SOMM“. Trečiąją vietą pelnė Ketri Leis iš Estijos. Ketvirta liko Silvija Umaraitė iš vyno baro „SOMM“.
Prireikė pratęsimo – lyg sporto varžybose
Tikra vakaro sencacija tapo someljė varžybų pratęsimas, kuris, pasirodo, gali būti skirtas ne tik per krepšinio, futbolo ar kitos sporto šakos rungtynes. Žinomi Lietuvos someljė M.Pravilonis ir N.Miežys po gan įtempto finalo turėjo po beveik tiek pat taškų – juos skyrė vos pusė balo. Tad komisija surengė papildomą užduotį, po kurios ir paaiškėjo laimėtojas. Finalo dalyviams teko atlikti Raudonojo Kryžiaus sukurtą užduotį – atgaivinti žmogų.
Kaip teigė vienas garsiausių Lietuvoje vyno eskpertų, „Vyno klubo“ įkūrėjas, kviečiamas teisėjauti ir Tarptautinėse someljė varžybose, Arūnas Starkus, „Mūsų noras ir tikslas – parodyti tiek Lietuvoms gyventojams, tiek visam pasauliui, jog someljė profesija yra labai svarbi ir žmogiška. Kiekvienas turi mokėti elgtis ir kritinėse situacijose. Labai tikimės, jog ji liks pastebėta ir kitų asociacijų, o galbūt net bus įtraukta į tarptautines varžybas“.
Nuo teorijos iki praktikos
Someljė varžybos buvo padalintos į dvi dalis – pusfinalį ir finalą. Pirmoje dalyje visi dalyviai išmėgino savo žinias spręsdami teorijos testą, aprašinėjo baltąjį ir raudonąjį vynus, spėdami spiritus, varžėsi dekantavimo rungtyje. Į finalą papuolė keturi geriausiai pasirodžiusieji.
Finalo metu žiūrovų akivaizdoje reikėjo dekantuoti vyną, atpažinti skirtingas žuvis, sukurti vakarienės meniu ir priderinti Austrijos vynus, aklai spėti alų, vynus ir stipriuosius gėrimus, įvardinti vaizdus skaidrėse, įveikti sudėtingą žymaus vyno eksperto, išgarsėjusio organizuojant vyno protmūšius, Gintauto Jašinsko superklausimą.
„Tokios varžybos kelia mūsų šalies aptarnavimo kokybę, dalyviai rengiasi varžyboms ir skiria labai daug savo asmeninio laiko. Šiemet labai džiaugiamės tais, kurie dalyvavo pirmą kartą, jie visi pasirodė puikiai, tad lauksime kitais metais su dar didesniu žinių bagažu“, – sakė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.
Tarptautinė komisija
Teisėjauti varžybose atvyko ne vienas ekspertas iš užsienio – Ivars Kalinins (Latvijos someljė asociacija), Igor Soot (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus (Lietuvos someljė asociacija), Artūras Vasilionok (Lietuvos someljė asociacija), Tadas Abišala (Lietuvos someljė asociacija), Aleksandras Mozolko (Baltarusija).
Someljė varžybos rengiamos pagal Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) standartus, jį organizuoja Lietuvos someljė asociacija.
Šiųmetėse XIII-ose varžybose dalyvavo net 13 kandidatų: Andrej Anisko (vyno baras „SOMM“), Rytis Grigaitis (restoranas „St. Germain“), Neringa Benaitytė (vyno baras „SOMM“), Ruta Kalniņa („Noble Wine“ Latvija), Ketri Leis (restoranas „Pazzo Winebar“, Estija), Narimantas Miežys (vyno baras „SOMM“), Monika Dargytė (vyno baras „SOMM“), Martynas Pravilonis („Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius“), Silvija Umaraitė (vyno baras „SOMM“), Mindaugas Miežys (vyno baras „SOMM“), Tomas Kiznis (UAB „Šampanė“), Audrius Smalenskas (Kempinski viešbutis, restoranas „Telegrafas“), Benita Lingevičiūtė (Kempinski viešbutis, restoranas „Telegrafas“)