Virtiniai vadinami Rytų Europos šalių – Rusijos, Baltarusijos, Urainos, Lenkijos ir, žinoma, Lietuvos – tradiciniu patiekalu. Kita vertus, virtiniai ar į juos panašūs kitaip vadinami patiekalai nuo seno buvo gaminami daugelyje pasaulio šalių: nuo Kinijos iki Rusijos ar net Prancūzijos. Taigi karūnuoti juos kurios nors vienos šalies kulinariniu paveldu būtų sudėtinga. Įvairiose šalyse šis patiekalas išsiskiria šiek tiek skirtingu tešlos receptu, skirtingais įdarais, tačiau pats principas išlieka toks pat: įvairiais produktais įdaryti tešlos lakšteliai verdami vandenyje.
Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse dažniausiai būdavo ruošiami nesaldūs virtiniai (koldūnai) su mėsos, grybų, daržovių, varškės, raugintų kopūstų ir kitais įdarais. Tačiau kartais verdami ir saldūs virtininukai, pavyzdžiui, su uogų (vyšnių ar mėlynių) įdaru.
Taigi siūlome išmėginti keletą mūsų šalyje nuo seno populiarių įdarų.
Ingredientai
Aliejus:
1.00 valg. š. (arba tirpinti riebalai)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Jautieną sumalkite.
- Sudėkite supjaustytą riebaluose (ar aliejuje) pakepintą svogūną, sukapotus petražolių lapelius ir susmulkintus virtus kiaušinius.
- Pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Jei įdaras atrodo per kietas, įpilkite šlakelį sultinio.
- Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Ingredientai
Grybai:
1.00 st. (apvirti, švieži)
Aliejus:
1.00 valg. š. (arba riebalai)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Virtą kiaulieną sumalkite.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą riebalų (ar aliejaus). Apkepinkite supjaustytus grybus ir kapotus svogūnus.
- Perdėkite iš keptuvės į dubenį. Sudėkite maltą kiaulieną, išplaktą kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Viską išmaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.
- Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Ingredientai
Aliejus:
1.00 valg. š. (arba riebalai)
Kaip gaminti
- Grybus išmirkykite, tuomet išvirkite ir sukapokite.
- Svogūną supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje įkaitintuose riebaluose (arba aliejuje).
- Grybus ir svogūnus sumaišykite su susmulkintu kumpiu. Įmaišykite plaktą kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Patiekite su kepintais lašinukais ir svogūnais.
Suskleisti
Receptų šaltinis – „Lietuviški patiekalai“ (1991 m.). Sudarytoja – Julija Kairienė
ĮVAIRIŲ VIRTINUKŲ RECEPTŲ GALITE RASTI ČIA.