Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Link Kalėdų – be isterijos: 10 jau dabar aktualių patarimų ruošiantiems šventinį stalą

Dieną po dienos iki švenčių skaičiuoja tik vaikai, laukiantys Kalėdų Senelio. Suaugusiems tos 3–4 savaitės iki Kalėdų paprastai būna pilnos rūpesčių ir lėkimo. Tų rūpesčių dar daugiau tiems, kam tenka garbė (na, ir maloni pareiga) pasirūpinti šventiniu stalu. Silkę ruošime ir kisielių virsime dar nelabai greitai, tačiau išankstinį pasiruošimą jau galima pradėti. Štai keli patarimai:
Kalėdiniai meduoliai
Kalėdiniai meduoliai / Vida Press nuotr.

Suplanuokite preliminarų valgiaraštį. Detaliai suplanuoti, kokius konkrečiai patiekalus gaminsite, galėsite ir kiek vėliau, tačiau jau dabar verta skirti kokią laisvesnę vakaro ar savaitgalio valandą „idėjų generavimui“. Koks bus pagrindinis Kalėdų stalo patiekalas? Tortą kepsite ar užsisakysite? Gal verta šiemet patiems marinuoti lašišą ir tai bus pagrindinis šaltasis užkandis? Jau dabar galima pasitarti su šeima ir suskaičiuoti, kiek svečių per šventes sulauksite, nutarti, ką patys lankysite, tai bus svarbūs orientyrai vėliau planuojant detalų valgiaraštį.

Ištirkite mėsos ir žuvies pasiūlą, pasidomėkite, iki kada priimami užsakymai. Jei mėsos, žuvies patiekalus ruošiate patys, o ne užsakote pagamintus, šių produktų pasiūla ir užsakymo terminais verta pasidomėti jau dabar. Jei turite mėgstamą, patikimą ūkininką, parduotuvėlę ar turgaus prekeivį, pasitikslinkite, nuo kada iki kada galima pateikti užsakymą, gal produktai bus pristatyti tiesiai į namus ir jums nereikės vargti spūstyse.

Jei pardavėjų favoritų neturite, paklauskite rekomendacijų gaminti mėgstančių draugų, kolegų. Pagaliau, panaršykite internete, palyginkite kainas gurmaniškais ir/ar ūkininkų produktais prekiaujančiose parduotuvėse.

Vida Press nuotr./Silkė
Vida Press nuotr./Silkė

Iškepkite saldumynus, kurie gali stovėti ilgai (ir tai jiems net į naudą). Prieš šventes šeimininkai bei šeimininkės neretai taip pervargsta prie puodų ir keptuvių, jog tetrokštas, kad „viskas greičiau baigtųsi“... Tad, jei ką nors galite pasigaminti iš anksto, tą ir darykite. Pavyzdžiui, meduolių galite prikepti iki švenčių likus porai savaičių, o brandinamą vaisių pyragą turėtumėte kepti jau dabar!

Parepetuokite: susiraskite ir išbandykite bent porą naujų šventinių receptų. Per šventes ant daugelio stalų karaliauja tradiciniai, iš kartos į kartą perduodami patiekalai ir tai išties labai gražu! Tačiau tradicijas kuriame ir mes patys, tad kodėl neišbandžius ir ko nors naujo? Gal patiekalą, kuris debiutuos ant jūsų šventinio stalo šiemet, po 50 metų keps anūkai?

Pavartykite kulinarines knygas, žurnalus, panaršykite kulinariniuose tinklaraščiuose. Jei baiminatės, kad bandant naujieną gali lydėti nesėkmė, išbandykite patiekalą dar prieš šventes.

Vida Press nuotr./Kalėdinių gėrybių stalas
Vida Press nuotr./Kalėdinių gėrybių stalas

Nusipirkite retesnių produktų, kurių tikrai reikės šventėms. Tam tikrų retesnių produktų prieš šventes staiga prireiks VISIEMS. Tada vargsime eilėse ir šnypšime iš pykčio, nors ant nosies gražios šventės. Retesnių ilgiau stovinčių produktų nusipirkite jau dabar (gal dar „sugausite“ ir kokią nuolaidą?). Turime galvoje džiovintus grybus, aguonas, riešutus, cukatas, šaldytas uogas ir pan.

Likus porai trejetui savaičių iki švenčių patikrinkite savo prieskonių atsargas.

Atlikite turimų prieskonių reviziją. Kūčių ir Kalėdų patiekaluose karaliauja vadinamieji „šildantys prieskoniai“ – cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskatas. Žinoma, ne tik jie. Tad likus porai trejetui savaičių iki švenčių patikrinkite savo prieskonių atsargas.

Gal atidarę kai kuriuos indelius iš kvapo net nesuprasite, kokie tai prieskoniai (vadinasi, pasenę), kiti bus pustuščiai. Pasirūpinkite, kad dar gerokai iki švenčių būtumėte apsirūpinę.

Vida Press nuotr./Prieskoniai
Vida Press nuotr./Prieskoniai

Išsirinkite, kokį naminį gėrimą ruošite, jei receptas naujas, išbandykite. Ant šventinio stalo gera turėti gaivaus naminio gėrimo, dažnai tai būna kisielius, kompotas, tačiau gal šiais metais kompaniją jam palaikys naminis limonadas ar gira? Paieškokite receptų ir išbandykite. Gal šiemet jus galėtų sudominti štai šis trejetukas?

Pasirūpinkite trūkstamais virtuvės rakandais ir/ar indais, stalo tekstile. Nesvarbu, ar specialiai šventėms iš indaujos traukiate progines lėkštes, ieškote puošnios staltiesės, ar naudojate tuos pačius indus, kaip ir kasdien, pagalvokite, gal per metus kas nors sudužo, susidėvėjo. O gal pernai pritrūkote keksiukų kepimo formos, baltų lino servetėlių, pakankamai stalo įrankių. Jei ko nors trūkstate, dar turite laiko ramiai nusipirkti.

Vida Press nuotr./Kalėdų stalo dekoras
Vida Press nuotr./Kalėdų stalo dekoras

Pasirūpinkite galinčiomis ilgiau stovėti valgomomis dovanomis. Jei turite draugų ar giminaičių, kuriems galite įteikti valgomų dovanėlių (tokias mėgsta toli gražu ne visi), dar turite laiko jas paruošti. Išvirkite čatnio, marmelado ar džemo, likus savaitei kitai iškepkite dovanoms skirtų sausainių, meduolių, pagaminkite naminių saldainių ar zefyrų.

Nepiktnaudžiaukite išskirtinai šventiniais skanėstais iš anksto. Pagaliau, paskutinis patarimas ne apie tai, KĄ DARYTI, bet – KO NEDARYTI. Nors prekybos centruose jau gausu kūčiukų, meduolių bei kitokių tradicinių saldėsių bei nesaldėsių, nepiktnaudžiaukite jais (ir to paties mokykite ir namiškius). Geriau sulaukite švenčių ir būtent tas kelias dienas skanaukite tų tradicinių, taip išsiilgtų patiekalų. Pagalvokite, ar labai daug džiaugsmo kels kūčiukai ant Kūčių stalo, jei triauškėte juos nuo pat lapkričio pabaigos?

Vida Press nuotr./Šventiniai sausainiai
Vida Press nuotr./Šventiniai sausainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius