„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Lydytas sūris: ar sveika jį valgyti ir kaip pasigaminti namuose?

Nesvarbu, ar ieškote lengvų pusryčių, ar skanaus užkandžio iškylai gamtoje, ar greitai paruošiamo vaišių stalo užkandžio, lydyti sūriai visada bus puikus pasirinkimas. Lydytas sūris – tai populiarus ir universalus maisto produktas, gaminamas iš įvairių sūrių rūšių, sumaišant juos su natrio citratu, natrio fosfatu ar kitomis druskomis ir kaitinant iki vientisos masės. Šis procesas suteikia sūriui unikalią tekstūrą ir skonį, taip pat prailgina jo galiojimo laiką. Šiame straipsnyje aptarsime lydyto sūrio kilmę, jo rūšis, ar jis yra tinkamas produktas vartoti, kur panaudoti bei kaip lengvai pasigaminti namuose.
Lydytas sūris
Lydytas sūris / Shutterstock nuotr.

Kaip atsirado lydytas sūris?

Lydyto sūrio istorija prasidėjo 1911 m. Šveicarijoje, kur Valteris Gerberas sukūrė šį produktą, įkvėptas nacionalinio patiekalo – kietojo sūrio lydymo inde su vynu ir prieskoniais. 1916 m. Dž. Kraftas, „Kraft Foods“ įkūrėjas, patentavo kitą lydyto sūrio gamybos technologiją, kuri padėjo šiam produktui tapti populiariu visame pasaulyje. Nepaisant perdirbimo proceso, lydytas sūris išlieka maistingu produktu. Jis ilgai negenda, neturi cholesterolio ir jame gausu mikroelementų, vitaminų A, E, B2 ir folio rūgšties, beveik tiek pat, kiek ir tradiciniame sūryje.

Ar sveika valgyti lydytą sūrį?

Nors kartais tenka išgirsti abejonių dėl pieno produktų naudos, mokslininkai teigia, kad pienas ir jo produktai yra vertingas maisto šaltinis, naudingas visoms amžiaus grupėms. Piene gausu gerųjų riebalų, vertingų baltymų, organizmui būtino kalcio, nepakeičiamųjų aminorūgščių, kitų mineralinių medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių. Visos pieno produktuose esančios naudingos maistinės medžiagos aptinkamos ir lydytuose sūriuose. Todėl drąsiai galite įtraukti lydytą sūrį į savo mitybos racioną. Tai puikus produktas, ypač kaip alternatyva kaloringiems užkandžiams, kadangi lydytas sūris ne tik numalšins alkį, bet ir aprūpins organizmą vertingomis medžiagomis bei kalciu.

Shutterstock nuotr./Lydytas sūris
Shutterstock nuotr./Lydytas sūris

Lydyto sūrio rūšys

Lydytas sūris gali puikus pasirinkimas užkandžiams ar kaip priedas įvairiems patiekalams gaminti. Jis gali būti skirstomas pagal skonį, tekstūrą ar formas.

  • Tepamas lydytas sūris. Gali būti natūralus, su kumpiu, žolelėmis ar grybais. Jis puikiai tinka tepti ant duonos sumuštiniams, užkandžiams su krekeriais ar duonos lazdelėmis, gardinti sriubas, makaronų patiekalus ar patepti kepamą mėsą.
  • Lydytas sūris riekelėmis. Tai subtilaus pikantiško, bet švelnaus skonio sūris, lydomas iš aukštos kokybės fermentinio sūrio, kuris gali būti natūralus, su žolelėmis, kumpiu ar rūkytas. Jis puikiai tinkas dėti ant sumuštinių, gaminti užkandžius ar užkepti įvairius mėsos, daržovių patiekalus.
  • Lydyto sūrio užkandžiai. Lydyto rūkyto sūrio dešrelės, gali būti puikus pasirinkimas užkandžiui tiek švenčių metu, tiek keliaujantiems ar leidžiantiems laiką gamtoje, kadangi jos turi baltyminį apvalkalą, kurio nereikia nulupti ir netepa pirštų. Šios sūrio dešrelės gali būti natūralaus skonio, su kumpiu ar žalumynais.
  • Rūkytas lydytas sūris. Šis sūris parduodamas supakuotas į dešros formą, gali būti natūralus, su kumpiu ar kmynais, jis puikiai tinka dėti ant sumuštinių, tiekti kaip užkandį ar gardinti įvairius patiekalus.
  • Lydytas sūris su riešutais. Išskirtinis sluoksniuotas lydytas sūris, pagardintas graikiniais riešutais atsiskleidžia ryškiu karamelės skoniu ir kvapu bei ypatingai švelnia tekstūra. Puikiai dera prie kavos ar klasikinės juodos arbatos, su kriaušėmis bei figomis arba galima patiekti su traškia duonele.
Shutterstock nuotr./Lydytas sūris
Shutterstock nuotr./Lydytas sūris

Naminis lydytas sūris iš varškės

Nors lydyto sūrio galime rasti vos ne kiekviename prekybos centre, tačiau jo galima lengvai pasigaminti ir namuose. Jei mėgstate lydytą sūrį užsitepti ant duonos, tuomet šis receptas kaip tik jums. Sūrio skonis labai priklauso nuo to, kokie prieskoniai bus naudojami. Todėl keičiant įvairius pagardus, turėsite skirtingų skonių užkandį. Lydytam sūriui gardinti rekomenduojame naudoti ne šviežias žoleles, o džiovintus prieskonius ir jų mišinius, nes taip labiau atsiskleidžia jų skonis nei šviežių žalumynų.

Jums reikės:

  • 500 g birios varškės
  • 4 v.š. grietinės 20–30 % rieb.
  • 2 kiaušinių
  • 2 v.š. kmynų ar norimų džiovintų pomidorų, grybų, žolelių
  • 2 skiltelių česnako
  • 0,5 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Į virtuvinį kombainą sudėkite varškę, suberkite druską, kepimo miltelius, įmuškite kiaušinius. Ir viską sutrinkite.
  2. Kmynus šiek tiek sugrūskite, taip jie atskleis daugiau skonio.
  3. Varškės masę sudėkite į indą, atsparų karščiui.
  4. Pasidarykite garų vonelę, virš jos maišant kaitinkite sūrelio masę. Prieš baigiant kaitinti sudėkite grietinę ir viską maišykite, pakaitinkite kelias minutes. Suberkite kmynus, įtarkuokite česnako, viską išmaišykite.
  5. Pakaitinus, dar šiltą masę, sudėkite į indelius ar maišelius, kuriuose laikysite sūrį, atvėsinkite kambario temperatūroje ir dėkite į šaldytuvą.
  6. Tokį sūrį galite laikyti apie savaitę.

Kur dar galima panaudoti lydytą sūrį?

Lydytas sūris labai universalus produktas, kurį galima naudoti įvairių patiekalų ruošimui.

  • Gardinkite sriubas.
  • Patiekite pjaustytą sūrį kaip užkandį vieną ar su įvairiais priedais, pavyzdžiui, vaisiais, uogomis, riešutais, krekeriais, traškia duonele.
  • Gaminkite sumuštinius.
  • Užkepkite ar įdarykite mėsos, žuvies ar daržovių patiekalus.
  • Gardinkite makaronų ar ryžių patiekalus.
  • Gardinkite salotas.
  • Įdarykite lietinius lydytu sūriu.

Trinta moliūgų sriuba su lydytu sūriu ir skrebučiais

Nuostabiai kvapni, tiršta ir kreminės tekstūros moliūgų sriuba ne tik jus nustebins puikiu skoniu, bet ir sušildys šaltomis dienomis.

Jums reikės:

  • 1 kg moliūgų
  • 750 ml daržovių sultinio (arba 1 sultinio kubelio)
  • 130 g lydyto sūrio (natūralaus skonio)
  • 1 didelės bulvės (ar 2 vidutinio dydžio)
  • 1 svogūno
  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 a.š. druskos
  • 0.5 a.š. juodųjų pipirų (šviežiai grūstų)
  • 0.5 a.š. malto muskato

Patiekimui:

  • grietinės, pagal poreikį
  • duonos skrebučių, pagal poreikį
  • kepintų moliūgų sėklų, pagal poreikį
  • šviežių žalumynų, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Į puodą supilkite aliejų ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną. Pakepinkite kelias minutes vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps gelsvos spalvos.
  2. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir kubeliais supjaustytą moliūgą. Vis pamaišydami kepinkite apie 7–10 minučių, kol moliūgai ims minkštėti.
  3. Suberkite kubeliais supjaustytas bulves, pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu. Supilkite daržovių sultinį. Užvirkite ir sumažinę ugnį virkite apie 15–20 minučių, kol daržovės suminkštės.
  4. Sudėkite lydytą sūrį, išmaišykite ir dar šiek tiek pakaitinkite, kol jis ištirps ir tolygiai pasiskirstys sriuboje.
  5. Sriubą sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
  6. Patiekite su grietine, skrudintais duonos skrebučiais, kepintomis moliūgų sėklomis ir šviežiais žalumynais.

Daugiau įdomybių apie maistą ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“