- Kiaušinius išplakite su cukrumi.
- Įpilkite pieną, aliejų, grietinę, vanilę, druską, cinamoną, kepimo miltelius ir vėl gerai viską suplakite.
- Miltus dėkite po truputį – jų reikia tiek, kad tešla pasidarytų grietinės tirštumo.
- Kuo plonesnėmis skiltelėmis įpjaustykite obuolius.
- Keptuvę įkaitinkite, nustatykite vidutinę ugnį/kaitrą ir šaukštu formuokite blynelius.
- Kai ant viršaus susidaro burbuliukai, blynus apverskite ir dar pakepkite kelias minutes.
- Kadangi į tešlą pylėme aliejaus, papildomų riebalų keptuvei patepti nereikia, blyneliai nesvyla.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Miltus, cukrų, kepimo miltelius, cinamoną suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę.
2. Kiaušinius išplakite su vaniliniu cukrumi, plakdami po truputį supilkite pieną. Plakinį supilkite į miltuose padarytą duobutę ir šakute maišykite, kol neliks sausų produktų (masė neturi būti vienalytė).
3. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, puseles supjaustykite plonais griežinėliais.
4. Didelę tefloninę keptuvę gerai įkaitinkite, patepkite aliejumi. Šaukštu įpilkite plonyčių tešlos skrituliukų (maždaug 10 cm skersmens), ant kiekvieno greitai uždėkite po griežinėlį obuolių ir kepkite 2 min. Atsargiai apverskite ir kepkite dar 2 min. Karštus sklindžius patiekite su ledais.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Dubenyje sumaišykite visus tešlos produktus ir iškepkite blynelius.
- Keptuvėje ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Suberkite į keptuvę ir kepkite apie 2 minutes. Įberkite cinamono, supilkite apelsinų sultis ir maišydami kaitinkite, kol obuolių padažas sutirštės. Dėkite šaukštą įdaro ant blynelio krašto ir užlenkite. Tiekite su plakta grietinėle.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Supilkite pieną ir išmaišykite. Suberkite miltus ir gerai išsukite, kad neliktų gumulų.
2. Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus ir per visą jos skersmenį iškepkite blynus.
3. Obuolius nuplaukite trindami šepetėliu, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite didokomis skiltelėmis. Jas iš karto apšlakstykite citrinos sultimis, kad neruduotų. Pabarstykite milteliniu cukrumi ir cinamonu. Skilteles iškepkite įkaitintame svieste kiekvieną atskirai apversdami. Blynus sulankstytkite ir patiekite su keptomis obuolių skiltelėmis ir natūraliu jogurtu ar grietine.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Obuolius nulupkite, išskuobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir pakaitinkite apie 3–5 min., kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, bet nepraras savo formos.
- Ant prancūziško blynelio krašto dėkite šaukštą obuolių įdaro. Kampus užlenkite taip, kad įdaras liktų viduje, ir likusį blynelį susukite.
- Paruoštus blynelius apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Įmaišykite tarkuotą obuolį. Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską, sudėkite vanilinį jogurtą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su obuoliene, uogomis, karamelės padažu, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
- Pirmiausia užminkykite tešlą: sviestą su cukrumi išsukite, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite.
- Į dubenį suberkite miltus ir maišykite, kol tešla ims lipti į gumulą. Tešlą krėskite ant gausiai miltais pabarstyto stalo, suformuokite rutulį, jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie 30 min.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, supjaustykite stačiakampiais, juos klokite į karščiui atsparią kepimo formą.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio skiltelėmis.
- Keptuvėje išlydytame svieste jas pakepkite, suberkite cukrų, supilkite grietinėlę, romą, vanilinį cukrų, dar šiek tiek pakaitinkite ir atvėsinkite. Obuolių skilteles išdėliokite ant tešlos lakštų ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Kulinaro patarimas. Neturite laiko minkyti tešlos? Šį desertą galite gaminti su šaldyta bemiele sluoksniuota tešla. Tik kepkite ją tiek, kiek nurodyta ant pakuotės.
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
- Įmaišykite į masę šaltą grietinę. Perkelkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus.
- Minkykite tešlą. Jei ji per šlapia – įberkite šiek tiek daugiau miltų. Miltus berkite po truputį, po šaukštą, kad tešla vėliau netaptų per kieta – tokiu atveju pyragėliai bus sausi. Paruošta tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie 30 min., kol paruošite įdarą.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai mažais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, rudąjį cukrų, miltus, vanilės ekstraktą, citrinų sultis ir cinamoną. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PYRAGĖLIUS
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perdėkite ant miltais pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus. Iškočiokite į maždaug 2–3 mm storio tešlos lakštą. Naudodami metalinę formelę, stiklinę, kibirėlį ar kitą apvalų daiktą aštriais kraštais, išspauskite iš tešlos maždaug 10 cm skersmens apskritimus. Tešlos likučius vėl šiek tiek paminkykite ir iš naujo iškočiokite. Išspauskite apskritimus ir visos tešlos. Turėtumėte gauti apie 40 tokio dydžio apskritimų.
- Perkelkite pusę tešlos apksritimų ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų bent kelių centrimetrų tarpus. Į jų centrą dėkite po šaukštelį obuolių įdaro. Kraštelius palikite švarius. Ant obuolių įdaro dėkite po truputį karamelizuoto sutirštinto pieno. Ant viršaus uždėkite po likusį tešlos apskritimą. Šonus užspauskite šakute, kad tvirtai laikytųsi.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu vandens. Aptepkite šiuo mišiniu pyragėlių paviršių. Aštriu peiliu pyragėlių paviršiuje padarykite po 2–3 įpjovas. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite paruoštus pyragėlius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol jie taps gražios aukso spalvos.
- Iškepusius išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Tuomet galite patiekti šiltus su kaušeliu ledų, šalta plakta grietinėle ar tiesiog su puodeliu arbatos. Galite valgyti visiškai atvėsusius.
Plačiau skaitykite: Rugpjūčio skanėstas: obuolių pyragėliai
- Obuoliai. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
- Į keptuvę sudėkite sviestą, cukrų.
- Kaitinkite ant vidutinio karščio, kol cukrus virs karamele.
- Sudėkite obuolių skilteles, daug maišykite ir kepkite apie 1- 2 minutes, kol skiltelės pasidengs karamele.
- Kremas. Užvirkite grietinėlę kartu su pienu.
- Dėkite ant verdančio vandens vonelės, įmeskite pusę vanilės lazdelės.
- Kiaušinių trynius su cukrumi išplakite iki purumo.
- Intensyviai šluotele maišykite pieną su grietinėle ir plona srovele pilkite išplaktus kiaušinius su cukrumi.
- Plakite ir kaitinkite iki kol gausite tiršto padažo (kaip grietinės) konsistenciją.
- Supilkite „Calvadosą“, dar apie 5 minutes kaitinkite. Nuimkite nuo viryklės.
- Graikiški riešutai. Išlukštentus riešutus maišydami kepkite keptuvėje, kol nuo jų pradės luptis odelė.
- Iš keptuvės juos perdėkite ant švaraus rankšluosčio, uždenkite kitu rankšluosčiu ir prispaudę trinkite rankomis, kad nuo riešutų nusiluptų odelė.
- Taip apdirbtus riešutukus perrenkite.
- Mums tinka tik tie riešutukai, kurie pilnai nusilupo – juos susmulkinkite peiliu.
- Surenkame ir serviruojame. Geležinę formelę (10 cm skersmens) išklokite „kapota“ tešla.
- Dugną subadykite šakute. Kepkite orkaitėje, 180 laipsnių karštyje, maždaug 5-7 minutes.
- Iškepus, išimkite iš orkaitės ir formelės. Į tešlos formelės vidų dėkite kremą, ant viršaus – karamelizuotas obuolių skilteles, pašlakstykite karamele. Vėl dėkite 5 min. į orkaitę kepti.
- Išimto iš orkaitės pyragaičio kraštelius gausiai apibarstykite keptais riešutų trupinėliais bei milteliniu cukrumi.
- Serviruokite lėkštėje, papuoštoje cinamonu bei pudra.
- Beliks ant viršaus uždėti vanilinių ledų kamuoliuka, mėtos lapelių.
- Kol neištirpo ledai, greitai skanaukite.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
- Tešlą atšildykite. kiekvieną tešlos lakštą perpjaukite išilgai.
- Obuolius perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Užvirinkite maždaug litrą vandens, sudėkite obuolių griežinėlius ir virkite apie 9 min.
- Obuolius atsargiai išimkite, atvėsinkite
- Kiaušinį suplakite, o cukrų sumaišykite su cinamonu.
- Imkite vieną tešlos juostelę, sutepkite kiaušiniu, sudėkite obuolių griežinėlius išilgai palei tešlos juostelę, taip, kad viršutinė obuoliukų pusė su odele išsikištu už tešlos.
- Apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
- Sulenkite perpus tešlos juostelę šiek tiek prispausdami obuolius.
- Suvyniokite ritinėlį ir pastatykite į keksiukams kepti skirtą formą.
- Suvyniokite visas juosteles.
- Apibarstykite likusiu cukraus ir cinamono mišiniu.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 15–20 min. Atvėsusias apibarstykite milteliniu cukrumi.