Matcha latte pagrindas yra žalioji matcha arbata, o šioji išsiskiria iš kitų žaliųjų arbatų. Įprastai žalioji arbata ruošiama arbatžoles užpilant karštu vandeniu ir vėliau nukošiant, o matcha ruošiama iš iki miltelių sutrintų arbatžolių, kurios išgeriamos kartu su skysčiu. Tai viena iš priežasčių, kodėl šis gėrimas yra vertingesnis ir labiau tonizuoja.
Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, vienas išgertas matcha puodelis savo naudingosiomis savybėmis prilygsta net 15 įprastos žaliosios arbatos puodelių. Šiame gėrime yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, apsaugančių nuo širdies ligų bei vėžio, taip pat reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, mažinančių kraujospūdį, stabdančių senėjimo procesus.
Ypatinga žaliava ir paruošimas
Matcha arbata iki šiol laikoma viena prabangiausių žaliųjų arbatų, todėl tradicinis jos auginimas ir paruošimas yra specifinis. Pagal japonų tradicijas, matchai atrenkami tik jauniausi ir šviežiausi arbatos lapeliai, kurie susmulkinami iki miltelių.
„Matcha arbatos milteliai, karštas, bet ne verdantis vanduo, bambukinė šluotelė ir dubenėlis – viskas, ko reikia paruošti šiai arbatai. Norėdami pasimėgauti tradicine matcha arbata, pirmiausia sušildykite specialų šiai arbatai ruošti skirtą dubenėlį – į jį įpilkite karšto, bet ne verdančio, apie 70–80 laipsnių, vandens. Kai dubenėlis šiek tiek sušils, išpilkite vandenį ir jį išsausinkite. Tuomet suberkite miltelius, įpilkite vandens ir maišykite specialiai tam skirta bambukine šluotele, kol paviršius suputos ir neliks gumuliukų“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Tiesa, maisto ekspertė sako, kad šią arbatą galima paruošti ir naudojant elektrinį trintuvą arba kavos aparatą. Svarbiausia, kad gėrimas būtų gerai išmaišytas, taip jis bus ne tik skanesnis, bet ir organizmas lengviau pasisavins jo naudingąsias medžiagas.
Natūralus energijos šaltinis
Tradiciškai ši arbata geriama mažomis porcijomis – vienam žmogui maždaug trys gurkšniai, todėl paruošti vieną gėrimą užteks maždaug ketvirtadalio arbatinio šaukštelio matcha miltelių ir 30 mililitrų vandens.
Nerekomenduojama matcha arbatos gerti likus mažiau nei 6 valandoms iki miego, antraip bus sunku užmigti.
„Geriant matchą suvartojame maltus arbatos lapelius, todėl į organizmą patenka tris kartus daugiau kofeino nei išsivirus įprastos žaliosios arbatos ar kavos. Dėl ypatingos joje esančios medžiagos, vadinamos L-teaninu, išgėrus matcha mus apima tarsi budrios ramybės jausmas, padedantis atsipalaiduoti, bet neleidžiantis kūnui užmigti. Tiesa, nereikėtų piktnaudžiauti šiuo poveikiu, todėl nerekomenduojama matcha arbatos gerti likus mažiau nei 6 valandoms iki miego, antraip bus sunku užmigti“, – sako V.Juodkazienė.
Socialinių tinklų pažiba – matcha latte
Šiuo metu pasaulis tiesiog kraustosi iš proto dėl netradicinių matcha gėrimų. Jei naršote internete, pro jūsų akis tikriausiai nepraslydo šiuo metu dažnai socialiniuose tinkluose matomos matcha latte nuotraukos. Tai sveikesnis ir daugiau energijos suteikiantis įprastos latte kavos variantas, kurį vis dažniau galima pastebėti įvairių kavinių bei restoranų meniu.
„Matcha latte kartais vadinama žaliosios arbatos šedevru, jungiančiu Japoniją su vakarietišku pasauliu, nes šiame gėrime susijungia tradiciniai matcha milteliai ir šiuolaikinės kavos su pienu tradicijos. Matcha latte pasižymi išskirtiniu skoniu, todėl ypač tinka tiems, kurie mėgsta žaliąją arbatą ir ieško naujų bei gardžių potyrių“, – sako V.Juodkazienė ir dalijasi karštos ir šaltos matcha latte receptais.
Matcha latte su su vanile
Ingredientai:
- 200 ml nesaldinto migdolų pieno;
- 50 ml vandens;
- 2 arbat. šaukšt. medaus;
- 1 arbat. šaukšt. matcha arbatos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės.
Gaminimas:
1. Į puodą supilkite pieną, įdėkite medų ir užvirinkite ant vidutinio stiprumo ugnies.
2. Į puodelį suberkite matcha miltelius, užpilkite 70–80 laipsnių vandeniu ir gerai išplakite bambukine šluotele arba elektriniu trintuvu, kol suputos. Tuomet supilkite karštą pieną, vanilę ir dar kartą gerai išmaišykite.
Ledinė matcha latte
Ingredientai:
- 250 ml nesaldinto kokosų pieno;
- 1 valg. šaukšt. matcha arbatos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
- cinamono;
- ledo kubelių.
Gaminimas:
Į dubenėlį įpilkite pieną, matcha arbatos miltelius ir agavos sirupą, viską gerai išplakite bambukine šluotele arba elektriniu trintuvu. Tuomet supilkite į ledo kubelių pripildytą stiklinę ir pagardinkite cinamonu.