Benedikto kiaušiniai su įvairiais priedais
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 300 ml alaus;
- 300 ml vandens;
- 2 šviesių pusrytinių bandelių arba šviesios duonos;
- 4 riekelių šalto rūkymo šoninės;
- 100 g mažų burokėlių ir špinatų lapelių mišinio;
- 2–3 mėlynieji svogūnai;
- saujelė juodųjų alyvuogių be kauliukų;
- žiupsnelis kaparėlių;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- šlakelis juodojo balzaminio acto;
- šlakelis baltojo balzaminio acto;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į dubenį sudėti salotų lapus ir sumaišyti su juodojo balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų mišiniu. Palikti pastovėti.
2. Į keptuvę įpilti aliejaus ir sudėti pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Pakepinti keletą minučių, kol suminkštės, įdėti kaparėlių, prignaibyti alyvuogių ir įpilti baltojo balzaminio acto. Viską gerai išmaišyti ir pakepinti porą minučių, kol karamelizuosis. Tada viską nustumti į keptuvės kraštą ir laisvoje vietoje apkepinti iš abiejų pusių šoninės griežinėlius. Nukelti nuo kaitros.
3. Ant grilio arba orkaitėje apskrudinti per pusę perpjautas bandeles.
4. Prikaistuvyje užvirti lygiomis dalimis sumaišytą alų ir vandenį. Kai užverda, sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Šaukštu įsukti vandenyje sūkurį ir į jo vidurį, naudojantis dubenėliu, įleisti kiaušinį. Virti 2–3 minutes. Išgriebti ir padėti ant lėkštės, kad nuvarvėtų. Tokiu būdu išvirti visus kiaušinius.
5. Patiekimas: lėkštėje dėti bandelės puselę, ant jos uždėti karamelizuotų svogūnų, salotų mišinio, šoninės griežinėlį ir ant viršaus – kiaušinį. Pabarstyti druska ir juodaisiais pipirais.
Šokoladiniai keksiukai su aviečių džemu
keksiukams:
- 100 g sviesto;
- 120 g juodojo šokolado;
- 30 g pieninio šokolado;
- 3 kambario temperatūros kiaušiniai;
- 20 g kakavos (didelis valgomasis šaukštas);
- 5 g kukurūzų krakmolo (1 didelis arbatinis šaukštelis).
džemui:
- 100 g aviečių tyrės;
- 60 g šaldytų braškių;
- 0,5 citrinos sulčių;
- 2 valg. šaukšt. džemams skirto cukraus;
- 1/3 vanilės ankšties.
dekoravimui:
- netirpios cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Prikaistuvyje ištirpinti sviestą ir į jį suberti visą šokoladą. Nuolat maišyti ant silpnos kaitros, kol šokoladas visiškai ištirps. Suberti kakavą, sumaišytą su kukurūzų krakmolu, ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Nukelti nuo kaitros.
2. Į gautą masę po vieną įmušti visus kiaušinius ir nuolat maišyti šluotele. Gautą vientisą skystos konsistencijos masę išpilstyti į keksiukų formeles. Galima panaudoti ir kanelių formeles. Formeles užpildyti tik iki pusės, nes kepdami keksiukai stipriai iškyla.
3. Kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti.
4. Į prikaistuvį supilti aviečių tyrę, sudėti šaldytas susmulkintas braškes, įspausti pusės citrinos sulčių ir įberti džemams skirto cukraus. Viską gerai išmaišyti ir kaitinti. Tada įdėti išimtas vanilės sėklytes bei pačios ankšties dalį. Išmaišyti ir virti ant vidutinės kaitros dažnai pamaišant, kol sutirštės. Nukelti nuo kaitros ir šiek tiek atvėsinti.
5. Atvėsusius keksiukus apibarstyti netirpia cukraus pudra ir į viduriuką šaukšteliu įdėti džemo. Jei kepėte ne kanelių formelėse, keksiukų viduryje įspauskite po duobutę džemui.