„Ruduo čatnių gamybai – geriausias metas. Šiuo metu gausu pačių įvairiausių sezoninių gėrybių: nuo saldžiarūgščių obuolių, saldžiųjų kriaušių ar slyvų iki pomidorų, moliūgų, aitriųjų pipirų, cukinijų ar patisonų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Saldumas ar aštrumas reguliuojamas ne tik pasirenkant tam tikrus ingredientus, bet ir prieskonius.
Čatniai paprastai skirstomi į dvi grupes: saldžiuosius ir aštriuosius. Gaminant čatnius naudojami aštrūs prieskoniai, įvairūs vaisiai ir daržovės: mangai, pomidorai, ananasai, papajos, svogūnai, kokosai. Jie taip pat gardinami įvairiomis prieskoninės žolelėmis, pavyzdžiui, mėtomis. Dažniausiai pasirinkti ingredientai yra troškinami ir paskaninami cukrumi, druska, imbieru, taip pat prieskoniais, tokiais kaip kalendra ar kuminas.
Jų saldumas ar aštrumas reguliuojamas ne tik pasirenkant tam tikrus ingredientus, bet ir prieskonius – aštriuose čatniuose jie naudojami gausiai, saldesniuose – subtiliau.
Skaičiuojama, jog šiam delikatesui galėtų būti apie 500 metų, o atsirado jis Indijoje. Čatniai buvo gaminami vaisių ir daržovių pertekliui išsaugoti. Todėl, galima sakyti, kad Indijoje čatnis buvo ruošiamas panašiai, kaip gaminami konservai. Vėliau šio pagardo receptas pasiekė Romą, o dar vėliau ir Jungtinę Karalystę.
Britai šį konservavimo metodą ėmė papildyti prieskoniais ir laikyti nedideliuose indeliuose – kad nedidelį jų kiekį būtų galima suvalgyti prie įvairiausių patiekalų, o pertekliaus nereiktų išmesti.
Prie ko tiks, priklausys nuo paties čatnio skonio
Čatniai ypač tinka prie minkštų sūrių, duonos ar įvairiausių mėsos patiekalų arba rūkyto, vytinto kumpio, dešrų.
Obuolių čatnis puikiai dera su kumpiu, o slyvų – su stipraus skonio čederio sūriu ar antiena. Svogūnų čatnis naudojamas ruošiant itin daug įvairiausių patiekalų: juo gardinami sumuštiniai, mėsainiai, įvairiausi pikantiški pyragaičiai ar pyragai. Jis taip pat valgomas ir prie mėgstamų sūrių arba naudojamas kaip pagardas prie mėsos. Iš mango pagamintas čatnis – ypač dera su ledais, be to, juo galima pagardinti įvairiausius padažus, jis praturtina ir ryžių arba vištienos patiekalus.
Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, gamindama čatnius, derina pačius netikėčiausius ingredientus.
Pasak tinklaraštininkės, čatniuose puikiai dera ir lietuviškos rudens gėrybės, ir egzotiškieji mangai bei kiti įmantresni ingredientai. Čatnių K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo pasigaminti namuose bei dalijasi pora nesudėtingų receptų.
Aitrus mangų čatnis
Ingredientai:
2 dideli prinokę mangai;
1 aitriosios paprikos
1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
2 skiltelės česnako;
2 cm ilgio imbiero šaknies gabaliukas;
3 valg. šaukšt. medaus;
3 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
1/2 arbat. šaukšt. druskos;
1/4 arbat. šaukšt. cinamono;
1 valg. šaukšt. juodųjų sezamų sėklų.
Gaminimas:
1. Supjaustykite mangus nedideliais kubeliais. Išimkite aitriosios paprikos sėklytes ir ją taip pat supjaustykite nedideliais gabalėliais.
2. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi suberkite smulkintą aitriąją papriką, įtarkuokite česnaką, imbierą ir viską maišydami kepinkite apie minutę. Tada į keptuvę sudėkite smulkintus mangus, medų, actą, suberkite druską, cinamoną ir sezamo sėklas. Viską išmaišykite ir kaitinkite ant vidutinės kaitros 10 minučių.
Pomidorų čatnis su obuoliais ir saulėje džiovintais pomidorais
Ingredientai:
- 500 g pomidorų;
- 80 g saulėje džiovintų pomidorų;
- 1 didelis obuolys;
- 1 aitrioji paprika;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 3 valg. šaušt. obuolių sidro acto;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pomidorus nuplaukite, panardinkite juos į verdantį vandenį. Praėjus minutei perliekite šaltu vandeniu, peiliu įpjaukite pomidorų odeles ir pašalinkite jas.
2. Nuluptus pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus ir obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais. Išimkite aitriosios paprikos sėklytes, supjaustykite ją nedideliais gabalėliais, susmulkinkite svogūną ir česnaką.
3. Keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą aitriąją papriką, svogūną, česnaką ir maišydami kepkite kelias minutes.
4. Į keptuvę suberkite abiejų rūšių pomidorus, obuolį, cukrų, actą, druską ir pipirus. Viską išmaišykite. Kai čatnis užvirs, sumažinkite kaitrą, kad vos burbuliuotų. Troškinkite atidengtame puode apie 1,5 val. arba kol didžioji skysčio dalis išgaruos ir čatnis sutirštės.