„Čili Pizza“ restoranų tinklą valdančios „LTK Food Group“ generalinė direktorė Goda Karosaitė pasakoja, kad kelionės į Italiją jai – visada nepamirštamos ir itin laukiamos.
„Ir tikrai ne vien dėl to, kad italai stilingi ar įspūdinga architektūra – bent jau man asmeniškai ten ir pats skaniausias maistas. Nevarbu, ką bevalgytum, ar pastą, ar picą, ar jūros gėrybes...“ – šypsosi G.Karosaitė.
Verslininkė atsimena, kuomet mokėsi Prancūzijoje, turėjo kambariokę italę, kurios po savaitgalio namuose itin laukdavo sugrįžtant. „Ji parsiveždavo visą lagaminą itališkų gėrybių... Nežinia, ar dėl to, kad augau su „Čili Pizza“, ar kad gyvenau su itale kambarioke, bet Italija man – itin prie širdies“, – pasakoja pašnekovė.
Romoje – aibė vietų gardžiai pavalgyti
G.Karosaitė pasakoja, kad nors skirtingose Italijos vietose lankosi dažnai, būtent šalies sostinė – Roma – lankyta jau senokai, tačiau moteris neabejoja, kad į Romą galima ir reikia sugrįžti kas kažkiek laiko pakartotinai.
„Turbūt vienintelis Romos minusas tas, kad nesvarbu, kokiu metų laiku ten apsilankysi – turistų kiekis vis tiek būna neįtikėtinas“, – šypteli ji.
Goda pasakoja, kad prieš kelionę į Romą tradiciškai pasidarė namų darbus – paklausinėjo draugų italų, kur eiti, ką nuveikti, o svarbiausia – gavo ilgiausią sąrašą rekomenduotinų maisto vietų.
„Gerų restoranų sąrašas nesibaigiantis, o turėjau tik kelias dienas, tad visų vietų aplankyti nepavyko, tačiau tikiuosi, kad jau greitai galėsiu sugrįžti ir išbandyti jų dar daugiau“, – viliasi.
Picos, picos kur dairais...
Nieko nuostabaus, kad viešint Romoje tiesiog būtina ragauti picų! Goda šypsosi, kad jeigu šiuo metu neturite galimybės kelionei į Romą, gardžių, tikra itališka dvasia alsuojančių picų galite rasti ir Lietuvoje.
„Prieš keletą metų „Čili Pizza“ pradėjome siūlyti Romos picas, kurios yra ir vienos mano mėgstamiausių. Joms skyrėme ypatingą dėmesį: kūrėme padedami Italijos virtuvės šefų, ingredientų taip pat ieškojome itališkų – joms naudojame itališkus miltus, buratos sūrį, tikrą itališką peperoni ir mortadelos dešras. Tiesa, kokybiškų produktų turime ir savo krašte, todėl naudojamos lietuviškos sezoninės daržovės, jautiena bei kiauliena. Siekėme, kad šios picos būtų būtent tokios, kaip kad Romoje“, – atskleidžia G.Karosaitė.
Verslininkė pasakoja, kad Roma pagarsėjusi dviejų tipų picomis: vienos tipinės apvalios su labai plonu ir traškiu padu, o kitos – stačiakampės, didesnės, pjaustomos kvadračiukais, o ne įprastais trikampiais.
„Kad tešla pavyktų tokia, kokios reikia pagal visas italų tradicijas – traški išorėje ir minšta bei puri viduje – ją brandiname net 24 val., minkome rankomis ir naudojame tik natūralų raugą. Būtina preciziškai laikytis visų žingsnių“, – subtilybes išduoda pašnekovė.
Kur pavalgyti Romoje? Godos rekomendacijos
„Pizzeria Da Baffeto“ – čia patiekiama viena geriausių autentiškų Romos picų: labai plonas ir traškus padas. Apsilankiusiems Romoje būtina paragauti abiejų tipų picų, todėl mano rekomendacija – jeigu jau ragausite plonapades, tai būtent šioje vietoje. Ir pabaigti kaip ir priklauso – su tiramisú!
„Tratoria Al Moro“ – čia garsi vieta, viena iš seniausių, todėl eikite tik su išankstine rezervacija. Viskas, ką ragavau, patiko, bet ypatingą įspūdį paliko „Vangole“ pasta. Iš desertų būtina paragauti žemuogių pyrago-torto.
„Due Ladroni“ – vienas geriausių restoranų Romoje. „Vittelo Tonnato“ ir „Burrata Toast“ – labai rekomenduoju! Šiaip šioje vietoje reikia pasitikėti padavėjų rekomendacijomis, nes viskas buvo labai skanu. Būtina apsilankyti!
„Pierluigi“ – būnant Romoje man norisi valgyti makaronus ir picas, o šiame restorane pastos tikrai nenuvylė. Išskirčiau tai, kad būtina paragauti pastą su langosta ir risoto. Na, o desertui – tikrą itališką „Canoli“!
„Osteria Fortunata“ – didžiausią įspūdį paliko tai, kad moterys čia sėdi ir rankomis gamina makaronus, kurie vėliau ir ruošiami klientams. Nors šioje vietoje tai labai matoma, bet daugumoje vietinių restoranų makaronai gaminami būtent rankų darbo. Man labiausiai patiko „Carbonara“, tačiau manau, kad bet kokie jų gaminti makaronai nenuvils. Tai – jauki kavinė Romos centre, rezervacijų nepriima, todėl rekomenduočiau eiti pietų, kuomet eilės ne tokios ilgos.
„Roscioli“ – turi du taškus vienas šalia kito: vienas išsinešimui ypač daug įvairiausių skonių Romos picų, kurias pardavinėja pjaustytas kvardatais, kaip ir priklauso. Skonių čia yra pačių įvairiausių, todėl išsirinkti – nelengva. Šalia turi restoraną, kuriame galima pavalgyti, tačiau svarbu rezervuoti vietą. Labai rekomenduoju „Burratą“!
„Palazzo Del Freddo“ – labai geri itališki gelato, o skonių – daugiau kaip 20-imt, todėl kiekvienas ras ką išsirinkti. O juk būnant Romoje tiesiog būtina kasdien suvalgyti ledų!
„La Matricianella“ – „Truffle“ pastą būtina paragauti, o man pačiai labiausiai patiko „Carbonara“. Tipiškas Romos restoranas. Sezono metu turi jaukią terasą, o padavėjai puikiai parekomenduos vietinius vynus, labiausiai tinkančius prie išsirinktų patiekalų.
„Ai Due Ladroni“ – labai skanių jūros gėrybių ir pastos restoranas Trieste kvartale. Restoranėlis mažiukas, todėl rekomenduoju rezervaciją. Turbūt vienas iš mano favoritų. Realiai niekas nenuvils, ką beužsisakysite. Pabaigti rekomenduoju šerbetu!
Armando Al Pantheon“ – butina paragauti „Amatriciana“ ir „Carbonara“ pastas. Su gražiu vaizdu į Panteoną!
Skanių atradimų!