„Ir aš nesu tobula, ir man kartais tenką ką nors išmesti – tiesiog neapsižiūriu ir produktų galiojimas baigiasi. Tačiau gamindama visada stengiuosi pirmiausia išnaudoti tai, ką turiu šaldytuve ar spintelėse, o ne pirkti naujų produktų“, – sako el. parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė.
„Idėjos, ką gaminsiu iš likučių, gimsta skirtingai. Visų pirma, iš patirties galiu suprasti, kas su kuo dera – sujungdama produktus, derindama skonius, gaunu tikrai puikius patiekalus. Kartais idėjų ieškau internete, pavyzdžiui, turiu tris tarpusavyje galbūt iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinamus produktus, įvedu raktinius žodžiu paieškos laukelyje ir išsirenku man labiausiai patinkančią idėją, tada jau eksperimentuoju, pridedu savo potėpių ir išeina tikrai puikūs receptai. Tiesą sakant, maisto gaminimas iš likučių man patinka, skatinu eksperimentuoti kitus, nes mano patirtis rodo, kad šie atradimai virtuvėje dažniausiai ir tampa populiariausiais receptais“, – sako maisto tinklaraštininkė.
Likučių transformacija
Jeigu matote, kad nespėsite sunaudoti šviežių produktų – užšaldykite juos. „Nestoras maistas“ tinklaraščio autorė pasakoja, kad šaldiklis tinka daugeliui produktų, o vienas naujausių jos atradimų – duonos šaldymas.
Buvo net sunku patikėti, kad duona šaldiklyje taip gerai išsilaiko: atšildžius ar įdėjus į skrudintuvą jos skonis niekuo nesiskiria nuo šviežios.
„Buvo net sunku patikėti, kad duona šaldiklyje taip gerai išsilaiko: atšildžius ar įdėjus į skrudintuvą jos skonis niekuo nesiskiria nuo šviežios. Man tai yra tobuliausias duonos taupymo būdas iš visų, iki šiol atrastų“, – džiaugiasi Ieva ir priduria, kad šaldiklyje taip pat sėkmingai galima laikyti ir žalumynus – krapus, laiškinius svogūnus, špinatus. Vėliau juos galima dėti į troškinius, sriubas, krapais gardinti salotas.
Štai ir kelios idėjos, kaip panaudoti grietinę, duoną ir žalumynus?
Grietinė. Jeigu turite pradarytą grietinės indelį ir matote, kad jos galiojimo laikas tuoj baigsis, dėkite ją į kepinius – jie bus puresni ir skanesni. Anot I.Greičiūnaitės, pyragams, keksams, sausainiams ir panašiems kepiniams taip pat tinka ir jogurtas. O štai padažams dažnu atveju labiau tinka grietinė, nes jogurtą gali sutraukti. Taip pat galite pasigaminti užtepėlę, kurią skanu valgyti dažant daržovių lazdelėmis – grietinę sumaišykite su žalumynais, agurkų ar saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais.
Grietinė puikiai tinka skaninti daržovių sriubas, netgi tepti ant sumuštinio, išbandykite: pilno grūdo duonos riekė, grietinė, pomidoras, truputis druskos ir pipirų bei žalumynų, pavyzdžiui bazilikas, laiškinis česnakas, mėta.
Beje, grietinę taip pat galite užšaldyti, tačiau žinokite, kad šaltis truputį pakeis jos tekstūrą. Tačiau šio skirtumo nebus justi atšildytą grietinę naudojant patiekalams ar padažams.
Duona. Pats paprasčiausias būdas panaudoti duoną – pasigaminti džiūvėsėlių, duonos trupinių arba kubelių salotoms, sriuboms, užkepėlių traškiam viršutiniam sluoksniui. Tačiau tai dar ne visos duonos likučių panaudojimo galimybės. Ieva sako, kad duonos likučiai gali virsti ir desertais, ir pagrindiniais patiekalais.
Galima sugalvoti galybę orkaitėje kepamų duonos pudingų variantų: su daržovėmis, su sūriu, su kumpiu ir t. t. Piene ar uogų sultyse išmirkyta balta duona gali virsti nuostabiu prancūzišku skrebučių desertu. Galite kepti sluoksniuotą duonos apkepą su kumpiu ar daržovėmis, vakarėliui ruošti „bruschetta“ užkandžius, gaminti duonos padažą ar net girą.
Žalumynai. Į maisto racioną svarbu įtraukti daug daržovių ir įvairių žalumynų. Tačiau bėda, kad jie nelabai ilgai išlieka švieži, šaldytuve greitai apvysta. Tiesa, yra nesunkus būdas atšviežinti salotų lapus. Pirmiausia pašalinkite visus rudus lapelius, tada dėkite salotas į labai šaltą vandenį su keliais citrinos griežinėliais ir palikite 5–20 minučių. Iš vandens išimti salotų lapai bus vėl traškūs ir nė kiek nesuvytę.
Jeigu žalėsių turite per daug arba jie nebetinkami salotoms, I.Greičiūnaitė pataria gaminti įvairiausius pesto padažo variantus: jiems galite naudoti ne tik baziliko lapelius, bet ir špinatus, krapus, gražgarstę, burokų lapus, meškinį česnaką.
Plakite glotnučius, dėkite į šiltas salotas ar košes, kur žalėsiai nuo karščio ir taip suminkštėja – tai tinka špinatams, lapiniams kopūstams. Naudokite sumuštiniams gardinti, susmulkinkite žalėsius ir paruoškite padažus, virkite sriubas ar netgi kepinius – špinatai puikiai tinka tortų biskvitams.
Ieva dalijasi ir pora receptų, vienas jų padės sunaudoti grietinę, o kitas „pavargusią“ duona.
Plokščia bemielė duonelė „Flatbread“
Ingredientai:
- 240 g grietinės;
- 240 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos.
- Gaminimas:
1. Inde sumaišykite visus ingredientus – turi išeiti prie rankų stipriai nekimbantis tešlos kamuoliukas.
2. Peiliu tešlą padalinkite į 5 dalis. Ant miltuoto paviršiaus gana plonai iškočiokite kiekvieną dalį.
3. Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Kiekvienai pusei reikia apie 2 min.
Baltųjų pupelių, daržovių ir duonos sriuba
Ingredientai:
- 1 morka;
- 1 saliero stiebas;
- 1 svogūnas;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 baltųjų pupelių skardinė;
- 1 konservuotų luptų pomidorų skardinė;
- 1 puodelis šparaginių pupelių;
- apie 800 ml daržovių sultinio;
- sauja lapinių salotų (tinka špinatai, lapiniai kopūstai, romaninės salotos ir pan.);
- pora gabalėlių sudžiūvusios arba skrudintos duonos, pavyzdžiui čiabatos;
- apie 30 g kietojo sūrio ir dar papildomai pabarstymui ant viršaus;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite smulkintą morką, salierą, svogūną, česnaką ir keletą minučių apkepkite.
2. Dėkite konservuotas pupeles, šparagines pupeles, konservuotus pomidorus, pilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite apie 10 min.
3. Dėkite žalumynus ir pavirkite dar porą minučių. Galiausiai paskaninkite pipirais, druska.
4. Patiekite su kubeliais pjaustyta duona ir papildomu sūrio sluoksniu.