„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Maisto tinklaraštininkė: iš likučių gimsta skanūs patiekalai. Duonelės ir sriubos receptai

Maisto likučiai gali būti ir iššūkis, ir erdvė kūrybiškumui. Juk vienuose namuose nesuvalgytas maistas be gailesčio keliauja į šiukšlių dėžę, kituose į likučius žiūrima kaip į progą kurti ir improvizuoti. Tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė jau ne kartą įsitikino, kad būtent iš likučių pagaminti patiekalai tampa vienais mėgstamiausių.
Ieva Greičiūnaitė ragina kūrybiškai sunaudoti likučius
Ieva Greičiūnaitė ragina kūrybiškai sunaudoti likučius / Tinklaraštininkės, asmeninio albumo nuotr.

„Ir aš nesu tobula, ir man kartais tenką ką nors išmesti – tiesiog neapsižiūriu ir produktų galiojimas baigiasi. Tačiau gamindama visada stengiuosi pirmiausia išnaudoti tai, ką turiu šaldytuve ar spintelėse, o ne pirkti naujų produktų“, – sako el. parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai cituojama tinklaraštininkė.

„Idėjos, ką gaminsiu iš likučių, gimsta skirtingai. Visų pirma, iš patirties galiu suprasti, kas su kuo dera – sujungdama produktus, derindama skonius, gaunu tikrai puikius patiekalus. Kartais idėjų ieškau internete, pavyzdžiui, turiu tris tarpusavyje galbūt iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinamus produktus, įvedu raktinius žodžiu paieškos laukelyje ir išsirenku man labiausiai patinkančią idėją, tada jau eksperimentuoju, pridedu savo potėpių ir išeina tikrai puikūs receptai. Tiesą sakant, maisto gaminimas iš likučių man patinka, skatinu eksperimentuoti kitus, nes mano patirtis rodo, kad šie atradimai virtuvėje dažniausiai ir tampa populiariausiais receptais“, – sako maisto tinklaraštininkė.

Likučių transformacija

Jeigu matote, kad nespėsite sunaudoti šviežių produktų – užšaldykite juos. „Nestoras maistas“ tinklaraščio autorė pasakoja, kad šaldiklis tinka daugeliui produktų, o vienas naujausių jos atradimų – duonos šaldymas.

Buvo net sunku patikėti, kad duona šaldiklyje taip gerai išsilaiko: atšildžius ar įdėjus į skrudintuvą jos skonis niekuo nesiskiria nuo šviežios.

„Buvo net sunku patikėti, kad duona šaldiklyje taip gerai išsilaiko: atšildžius ar įdėjus į skrudintuvą jos skonis niekuo nesiskiria nuo šviežios. Man tai yra tobuliausias duonos taupymo būdas iš visų, iki šiol atrastų“, – džiaugiasi Ieva ir priduria, kad šaldiklyje taip pat sėkmingai galima laikyti ir žalumynus – krapus, laiškinius svogūnus, špinatus. Vėliau juos galima dėti į troškinius, sriubas, krapais gardinti salotas.

Štai ir kelios idėjos, kaip panaudoti grietinę, duoną ir žalumynus?

Vida Press nuotr./Maisto produktai
Vida Press nuotr./Maisto produktai

Grietinė. Jeigu turite pradarytą grietinės indelį ir matote, kad jos galiojimo laikas tuoj baigsis, dėkite ją į kepinius – jie bus puresni ir skanesni. Anot I.Greičiūnaitės, pyragams, keksams, sausainiams ir panašiems kepiniams taip pat tinka ir jogurtas. O štai padažams dažnu atveju labiau tinka grietinė, nes jogurtą gali sutraukti. Taip pat galite pasigaminti užtepėlę, kurią skanu valgyti dažant daržovių lazdelėmis – grietinę sumaišykite su žalumynais, agurkų ar saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais.

Grietinėje kepti kiaušiniai
Receptas: Grietinėje kepti kiaušiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.1 / 48
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinė: 0.75 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių (arba svogūnų laiškų))
Kaip gaminti

1. Supilkite į keptuvę grietinę ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs.

2. Suleiskite į užvirusią grietinę kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite, kol kiaušinių baltymai sutvirtės. Kiaušinius, keptus grietinėje, pabarstykite krapais arba svogūnų laiškais.

Recepto šaltinis – Nijolės Marcinkevičienės knyga „Metai už stalo“

Suskleisti
Burnoje tirpstantys grietiniečiai
Receptas: Burnoje tirpstantys grietiniečiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 116
Receptas
Ingredientai
Miltai: 425.00 g (400 - tešlai ir 25 - įdarui)
Grietinė: 100.00 g (arba jogurto - tešlai)
Cukrus: 100.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5 - tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Varškė: 150.00 g (įdarui)
Kondensuotas pienas: 3.00 valg. š. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (malto - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Varškę sukrėskite į dubenėlį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, cinamoną, supilkite kondensuotą pieną. Išmaišykite. Jei įdaras atrodys skystokas, galite įberti dar truputį miltų.
  2. Minkštą sviestą išmaišykite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Supilkite išplaktą kiaušinį ir dar kartą išmaišykite. Tada nuolat maišydama, pamažu krėskite grietinę.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Ir vis maišydama po truputį supilkite į sviesto ir grietinės masę. Išminkykite tešlą. Ji turi būti ne skysta, bet ir ne kieta.
  4. Ant lentos ar stalviršio paberkite miltų ir iškočiokite tešlą.
  5. Platesne stikline ar puodeliu išspauskite tešloje apskritimus. Į vieną tešlos apskritimo kraštą dėkite varškės įdaro ir lenkite apskritimą perpus. Kraštų neužspauskite.
  6. Dėkite paruoštus grietiniečius ant sviestu pateptos skardos ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20–25 minutes.

 

Suskleisti

Grietinė puikiai tinka skaninti daržovių sriubas, netgi tepti ant sumuštinio, išbandykite: pilno grūdo duonos riekė, grietinė, pomidoras, truputis druskos ir pipirų bei žalumynų, pavyzdžiui bazilikas, laiškinis česnakas, mėta.

Beje, grietinę taip pat galite užšaldyti, tačiau žinokite, kad šaltis truputį pakeis jos tekstūrą. Tačiau šio skirtumo nebus justi atšildytą grietinę naudojant patiekalams ar padažams.

Duona. Pats paprasčiausias būdas panaudoti duoną – pasigaminti džiūvėsėlių, duonos trupinių arba kubelių salotoms, sriuboms, užkepėlių traškiam viršutiniam sluoksniui. Tačiau tai dar ne visos duonos likučių panaudojimo galimybės. Ieva sako, kad duonos likučiai gali virsti ir desertais, ir pagrindiniais patiekalais.

Galima sugalvoti galybę orkaitėje kepamų duonos pudingų variantų: su daržovėmis, su sūriu, su kumpiu ir t. t. Piene ar uogų sultyse išmirkyta balta duona gali virsti nuostabiu prancūzišku skrebučių desertu. Galite kepti sluoksniuotą duonos apkepą su kumpiu ar daržovėmis, vakarėliui ruošti „bruschetta“ užkandžius, gaminti duonos padažą ar net girą.

Pyrago pudingas
Receptas: Pyrago pudingas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Batonas: 10.00 riekės (arba pyrago)
Spanguolės: 2.00 st. (1 - tyrės ir 1/3 - džiovintų)
Romas: 3.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (miltelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Obuoliai: 3.00 vnt.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Grietinėlė: 1.00 st. (0,5 plakamosios)
Pienas: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Spanguoles užpilkite romu ir palikite, kad išbrinktų.
  2. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir sutarkuokite stambia trintuve. 
  3. Dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, imbiero miltelius, cinamoną.
  4. Karščiui atsparų indą aukštomis sienelėmis ištepkite riebalais, batono ar pyrago riekeles aptepkite sviestu, spanguolių džemu ir dėkite vieną ant kitos į tarpus vis užberdami tarkuotų obuolių, prieskonių mišinio ir nusausintų rome mirkytų spanguolių.
  5. Pyrago riekeles apšlakstykite likusiu romu.
  6. Kiaušinius elektriniu plakikliu iki vientisumo išplakite su cukrumi.
  7. Pildama plonyte srovele, įmaišykite grietinėlę ir pieną.
  8. Plakinį pamažu supilkite ant pyrago riekelių, kad susigertų.
  9. Kepkite iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min.
Suskleisti

Žalumynai. Į maisto racioną svarbu įtraukti daug daržovių ir įvairių žalumynų. Tačiau bėda, kad jie nelabai ilgai išlieka švieži, šaldytuve greitai apvysta. Tiesa, yra nesunkus būdas atšviežinti salotų lapus. Pirmiausia pašalinkite visus rudus lapelius, tada dėkite salotas į labai šaltą vandenį su keliais citrinos griežinėliais ir palikite 5–20 minučių. Iš vandens išimti salotų lapai bus vėl traškūs ir nė kiek nesuvytę.

Jeigu žalėsių turite per daug arba jie nebetinkami salotoms, I.Greičiūnaitė pataria gaminti įvairiausius pesto padažo variantus: jiems galite naudoti ne tik baziliko lapelius, bet ir špinatus, krapus, gražgarstę, burokų lapus, meškinį česnaką.

Krapų pesto
Receptas: Krapų pesto padažas su anakardžiais
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 16
Receptas
Ingredientai
Krapai: 100.00 g (šviežių)
Kietasis sūris: 20.00 g (sutarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 40.00 ml
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Riešutus, česnaką, krapus bei sutarkuotą sūrį sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet pilkite alyvuogių aliejų ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį įdėkite druskos bei pipirų.

2. Pagamintą pesto padažą sudėkite į stiklainį, prieš tai ant viršaus užpylę ploną sluoksnį alyvuogių aliejaus bei padėkite į šaldytuvą. Palikite šiek tiek pastovėti ir tuomet ragaukite.

Suskleisti

Plakite glotnučius, dėkite į šiltas salotas ar košes, kur žalėsiai nuo karščio ir taip suminkštėja – tai tinka špinatams, lapiniams kopūstams. Naudokite sumuštiniams gardinti, susmulkinkite žalėsius ir paruoškite padažus, virkite sriubas ar netgi kepinius – špinatai puikiai tinka tortų biskvitams.

Naminiai vafliai
Receptas: Vafliai su špinatais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.25 st.
Pasukos: 1.75 st.
Sviestas: 0.50 st. (išlydyto)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čederio sūris: 3.00 sauja (sutarkuoto)
Špinatai: 2.00 sauja
Pomidorai: 2.00 vnt. (kepti)
Kaip gaminti

1. Vidutinio dydžio dubenyje išmaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų. Į masę supilkite pasukas ir tirpintą sviestą, šaukštu maišykite tol, kol tešla pasidarys vientisa.

2. Į tešlą sudėkite sūrį, špinatus ir pomidorus, maišykite tol, kol ingredientai vientisai pasiskirstys tešloje. Jei tešla atrodo per daug tiršta, įpilkite šiek tiek pasukų, o jeigu tešla tapo pernelyg skysta, įdėkite šiek tiek daugiau miltų.

3. Vaflinę padenkite aliejumi, pilkite po truputį tešlos ir kepkite tol, kol gražiai paruduos.

4. Šiuos vaflius valgykite su jogurtiniu ar grietinės padažu, gardintu šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Jeigu norisi sočiau, šalia vaflių patiekite ir šaltai rūkytos lašišos gabalėlių.

Suskleisti
Špinatų užtepėlė
Receptas: Špinatų užtepas su dviejų rūšių sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Kreminis sūris: 225.00 g
Varškės sūris: 225.00 g
Jogurtas: 200.00 ml (natūralaus)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 3.00 vnt. (jauni, su visais laiškais, susmulkinti)
Špinatai: 80.00 g (geriau mažesni lapeliai, be kietų kotelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Dėkite visus ingredientus į elektrinį maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki tirštos kreminės masės. Jei ji jums atrodys per tiršta, įpilkite daugiau jogurto. Sukrėskite į švarų stiklainį ir laikykite šaldytuve. 

 

Suskleisti

Ieva dalijasi ir pora receptų, vienas jų padės sunaudoti grietinę, o kitas „pavargusią“ duona.

Plokščia bemielė duonelė „Flatbread“

Ingredientai:

  • 240 g grietinės;
  • 240 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos.
  • Gaminimas:

1. Inde sumaišykite visus ingredientus – turi išeiti prie rankų stipriai nekimbantis tešlos kamuoliukas.

2. Peiliu tešlą padalinkite į 5 dalis. Ant miltuoto paviršiaus gana plonai iškočiokite kiekvieną dalį.

3. Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Kiekvienai pusei reikia apie 2 min.

Tinklaraštininkės nuotr. /Plokščia bemielė duonelė „Flatbread“
Tinklaraštininkės nuotr. /Plokščia bemielė duonelė „Flatbread“

Baltųjų pupelių, daržovių ir duonos sriuba

Ingredientai:

  • 1 morka;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 svogūnas;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1 baltųjų pupelių skardinė;
  • 1 konservuotų luptų pomidorų skardinė;
  • 1 puodelis šparaginių pupelių;
  • apie 800 ml daržovių sultinio;
  • sauja lapinių salotų (tinka špinatai, lapiniai kopūstai, romaninės salotos ir pan.);
  • pora gabalėlių sudžiūvusios arba skrudintos duonos, pavyzdžiui čiabatos;
  • apie 30 g kietojo sūrio ir dar papildomai pabarstymui ant viršaus;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite smulkintą morką, salierą, svogūną, česnaką ir keletą minučių apkepkite.

2. Dėkite konservuotas pupeles, šparagines pupeles, konservuotus pomidorus, pilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite apie 10 min.

3. Dėkite žalumynus ir pavirkite dar porą minučių. Galiausiai paskaninkite pipirais, druska.

4. Patiekite su kubeliais pjaustyta duona ir papildomu sūrio sluoksniu.

Tinklaraštininkės nuotr. /Baltųjų pupelių, daržovių ir duonos sriuba
Tinklaraštininkės nuotr. /Baltųjų pupelių, daržovių ir duonos sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“