„Viso grūdo dalių avižinė košė turi daug skaidulų, kurios užtikrina sklandų organizmo darbą, gerą virškinimą, palaiko žemą cholesterolio kiekį ir stabilų cukraus kiekį kraujyje. O tai reiškia, kad nepajusime staigaus alkio, todėl neteks griebtis greitų ir dažnai nesveikų užkandžių. Valgydami avižinę košę mes taip pat pasisaviname nemažą magnio, cinko, geležies, fosforo kiekį“, – „Malsenos“ pranešime žiniasklaidai cituojama kulinarinio tinklaraščio ir knygos autorė Kristina Pišniukaitė.
Anot mitybos specialistės Indrės Trusovės, košė savaime nėra naudinga organizmui, jos nauda priklauso ir nuo paruošimo būdo. Anot tinklaraštininkės, nereikėtų apgaudinėti savęs teigiant, kad valgote „sveiką“ košę, kai ją gardinate daug cukraus turinčia uogiene, karamelės ar šokolado padažais ar kitais sveikatai nepalankiais priedais.
„Tam kad sotumo jausmas lydėtų ilgiau, nepamirškite košės pagardinti geraisiais riebalais: sėklomis, riešutais, riešutų kremu, kokoso aliejumi, avokadu. Jei mėgstate saldžias košes, gardinkite jas uogomis ar vaisiais“, – pataria Indrė Trusovė. Jeigu norite saldesnės košės, neskubėkite ją gardinti cukrumi. Vietoje jo galite rinktis obuolių ar bananų tyrę, kuri suteiks ne tik natūralaus saldumo, maistingųjų medžiagų, bet ir sotumo jausmą.
„Rudenį košę galime gardinti obuoliais ir cinamonu, kriaušėmis, slyvomis ar net moliūgų tyre. Mano patarimas – neįsileisti rutinos. Šiandien košė su obuoliais ir cinamonu, rytoj – su trintomis braškėmis, poryt – su riešutų sviestu ir bananais, o kitą dieną – gal net ir sūri košė su keptu varškės sūriu?“, – sako K.Pišniukaitė.
Jūsų dėmesiui – 2 tinklaraštininkių siūlomi maistiniu požiūriu vertingos košės receptai:
Indrės Trusovės receptas: košė su kiviais ir uogomis
Maistinga ir soti košė patiks tiek mažiems, tiek dideliems.
Ingredientai (1 porcijai):
- 50 g avižinių dribsnių;
- 1/4 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. moliūgų sėklų;
- 150 ml pieno.
papuošimui:
- 1 arbat. šaukšt. medaus;
- 1 kivis;
- šiek tiek aviečių ir šilauogių (tinka šaldytos);
- 1 arbat. šaukšt. linų sėmenų;
- 1arbat. šaukšt. migdolų drožlių.
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius sumaišome su moliūgų sėklomis ir cinamonu, tuomet užpilame šiltu pienu. Viską išmaišome ir leidžiame šiek tiek pabrinkti.
2. Kol košė brinksta, papuošiame ją pjaustytais kiviais, uogomis, užpilame šiek tiek medaus ir pabarstome linų sėmenų, migdolų drožlių.
Kritinos Pišniukaitės receptas: košė su riešutų sviestu ir bananu
Ši košė yra augalinės kilmės, tad tinkama visiems – ir visavalgiams, ir veganams, ir alergiškiškiems ar netoleruojantiems pieno produktų bei pagaminta tik iš sveikatai palankių produktų.
Ingredientai (2 porcijoms):
- 1 stiklinė viso grūdo avižinių dribsnių;
- 2 stiklinės migdolų pieno;
- 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo;
- 1 arbat. šaukšt. linų sėmenų;
- 1 arbat. šaukšt. kokoso drožlių.
viršui:
- 1 arbat. šaukšt. riešutų sviesto;
- 1 bananas;
- sauja šilauogių;
- šiek tiek migdolo drožlių ir ispaninio šalavijo (chia) sėklų.
Gaminimas:
1. Į puodą beriame avižas, pilame pieną, išverdame.
2. Į išvirtą košę pilame klevų sirupo, beriame kokoso drožles ir linų sėmenis, išmaišome. Uždengiame puodą, patraukiame nuo ugnies ir palaikome dar keletą minučių.
3. Patiekiame su riešutų sviestu, bananais, šilauogėmis, migdolo drožlėmis ir ispaniško šalavijo sėklomis.