Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, valgyti granolą tikrai patiks visiems: tiek suaugusiems, tiek vaikams. Anot jos, šį patiekalą gaminti galima iš įvairiausių rūšių grūdų, pūstų ryžių, džiovintų vaisių, sėklų, prieskonių, riešutų sviesto – jos sudėtis priklauso nuo kiekvieno fantazijos ir mėgstamų ingredientų.
Sandariame inde nepakeitusi skonio granola išsilaikys net iki 2–3 savaičių.
„Sandariame inde nepakeitusi skonio granola išsilaikys net iki 2–3 savaičių. Tai puiki išeitis nuolat nežinantiems, ką valgyti. Pasigaminus didesnį kiekį granolos, nebereiks sukti galvos dėl pusryčių, o prie granolos tereikės išsirinkti mėgstamus priedus“, – sako V.Juodkazienė.
Ekspertei pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė. Anot jos, granolos ir jogurto dubenėlis yra turbūt greičiausias pusryčių patiekalas, kuris yra ne tik skanus, maistingas, bet ir užtikrina sotumo jausmą ilgam laikui.
G.Žutautaitė sako, kad granolą valgyti galima su įvairiais priedais: ja pagardinti graikišką jogurtą arba tiesiog užpilti pienu. Granola taip pat labai skanu pabarstyti vaisinių kokteilių dubenėlius ar ispaninio šalavijo pudingą. Iš jos taip pat galima suslėgti ir sveikus užkandžių batonėlius. „Dar vienas mano slaptas triukas – granolą barstyti ant įvairiausių saldžių pusryčių dėl malonaus traškumo. Granola puikiai tinka ant saldžių skrebučių su riešutų sviestu ir džemu ar netgi ant kreminės košės“, – pataria tinklaraštininkė.
Anot jos, dabar atsiranda ir dar viena granolos tendencija – sūri granola. Tinklaraštininkė sako, kad tokia mėgstamais prieskoniais pagadinta granola puikiai papildo salotų dubenėlį ar tinka prie ryte kepamų ar verdamų kiaušinių. G.Žutautaitė siūlo išbandyti ir vieną iš savo mėgstamų receptų – šokoladinę granolą. Ją tinklaraštininkė valgo ir pusryčiams, ir mėgaujasi kaip desertu, prie kavos.
Šokoladinė granola
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės avižų dribsnių;
- 0,5 stiklinės mėgstamų riešutų, sėklų, džiovintų vaisių;
- 1,5 valg. šaukšt. nesaldintos kakavos;
- 3 valg. šaukšt. skysto saldiklio (pvz., medaus ar klevų sirupo);
- 3 valg. šaukšt. tirpintų riebalų (sviesto, kokoso ar kito aliejaus);
- žiupsnelis druskos;
- keli gabalėliai juodojo šokolado.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Prikaistuvyje ištirpinkite riebalus, jeigu naudosite kietesnį saldiklį, pavyzdžiui, medų, jį galite tirpinti kartu.
3. Į dubenį sudėkite visus kietus ingredientus – avižinius dribsnius, riešutus, priedus, kakavą, druską. Juos tolygiai išmaišykite. Viską užpilkite riebalų ir saldiklio mišiniu, darkart gerai išmaišydami ir paskirstydami skystuosius ingredientus.
4. Granolą kepkite orkaitėje (kaitinimas viršus–apačia) 10–15 minučių, nuolat pamaišydami. Kadangi granola – tamsi, labai lengva perkepti, tad nuolat stebėkite.
5. Iškepusią granolą palikite atvėsti. Kai atvės, susmulkinkite šokoladą ir gabaliukus įmaišykite į granolą. Darkart lengvai pasūdykite druska – taip tik dar labiau išryškės skoniai.