Maisto tinklaraštininkės vaišių idėjos Helovinui su vaikais: paprasta ir efektinga

Helovino tradicijos Lietuvoje pamažu prigyja – moliūgų pardavimai prieš artėjantį Šiurpnaktį kyla, o socialiniuose tinkluose liejasi šventinių kostiumų, vaišių ir dekoracijų idėjos. Jų turi ir maisto tinklaraštį rašanti Eglė Juzumas, patarianti šiais metais vaiduoklių ir šmėklų šventę susikurti tiesiog namuose. Ji dalijasi idėjomis, kaip iš kasdienio maisto padaryti šiurpuliukus keliančią šventę visai šeimai – pradedant nuo pusryčių su voratinkliais ir baigiant įspūdinga užkandžių lėkšte šiurpiam vakarui.
Žaismingi patiekalai Helovinui
Žaismingi patiekalai Helovinui / Eglės Juzumas nuotr.

Nors iš Jungtinių Amerikos Valstijų atkeliavusi šventė Lietuvoje švenčiama ne kiekvienuose namuose, tačiau tuose, kuriuose yra vaikų, E.Juzumas drąsina nepabijoti Helovino dieną į maistą pažiūrėti žaismingai.

„Pastebiu, kad Helovino tradicijos suaugusiuosius neretai pasiekia per vaikus, kurie švenčia darželiuose, mokyklose. Čia jie daro įvairias dekoracijas, persirengia kostiumais, kalbasi apie šventės prasmę, artėjantį tamsųjį metų laiką, vėles ir pan. Šiemet jau ir mūsų namuose daugiau kalbų sukasi apie Heloviną. Manau, kad smagu dienai suteikti šventiškumo, o tam kartais užtenka pasitelkti kūrybą ir šventę sukurti tiesiog namuose per maistą, namų aplinką“, – sako eelektroninės. parduotuvės „Barbora“ pranešime žiniasklaidai cituojama E.Juzumas.

Helovino dieną galima pradėti žaismingai pusryčiams patiekiant ne įprastus, o voratinklio formos lietinius.

Ji teigia, kad tam tikras šiurpo, siaubo elementas gali atsispindėti ruošiant užkandžius ar pagrindinius patiekalus. Pavyzdžiui, Helovino dieną galima pradėti žaismingai pusryčiams patiekiant ne įprastus, o voratinklio formos lietinius.

Eglės Juzumas nuotr. /Lietinis-voratinklis
Eglės Juzumas nuotr. /Lietinis-voratinklis

„Lietinių tešlą kiekvienas gali užsimaišyti kaip yra įpratęs, tik patarčiau ją daryti kiek skystesnę, kad būtų patogu dozatoriumi ar konditeriniu švirkštu keptuvėje „piešti“ voratinklį. Tai ir yra visa paslaptis bei šiek tiek daugiau kantrybės reikalaujantis procesas, – juokiasi pašnekovė. – Stengdamiesi išlaikyti vienodą tešlos srovę, nupieškite voratinklį įkaitintoje ir riebalais pateptoje keptuvėje. Kepkite 1–2 minutes arba tol, kol blyno paviršius išsausės. Blynui apversti naudokite plačią mentelę. Kepkite dar 30–60 sekundžių, tada perkelkite į šiltą lėkštę. Iš tos pačios tešlos, tik pridėjus kakavos, galite iškepti ir žaismingą akcentą – voriuką.“

Šiurpūs užkandžiai – ir maistas, ir puošmena

Užkandžiams tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė siūlo paruošti moliūgo formos užkandžių lentą iš įvairiausių oranžinių ir juodų maisto produktų – tai ne tik puikus būdas valgyti daugiau įvairaus maisto, įskaitant ir daržoves, bet ir paruošti tikrą stalo puošmeną.

„Kad paruoščiau tokią užkandžių lentą, į prekių krepšelį dėjau įvairių oranžinių ir visų jos atspalvių produktų: abrikosų, morkų, saldžiosios paprikos, čederio sūrio, krekerių, mandarinų, apelsinų, dumplainių, auksaspalvių razinų, kukurūzų spragėsių, šviežių ir džiovintų mangų. Juodai spalvai, iš kurios dėliojau akis ir burną, užsisakiau gervuogių ir šilauogių, tačiau puikiai tiktų ir šviežios ar šaltyje džiovintos mėlynės, juodosios vynuogės, alyvuogės. Nepamiršti reikėtų ir moliūgo kotelio, kuriam žalios spalvos suteikti gali agurkai, žalios saldžiosios paprikos, salierų lazdelės“, – produktus užkandžių lentai vardija E.Juzumas.

Eglės Juzumas nuotr. /Užkandžių lenta Helovinui
Eglės Juzumas nuotr. /Užkandžių lenta Helovinui

Ji pataria į užkandžių lentos „Moliūgas“ dėlionę įtraukti ir vaikus – tai puiki proga smagiam ir kokybiškam šeimos laikui.

Dar vienu žaismingu Helovino vaišių akcentu gali tapti kukuliai „Akys“. Norintys mažiau laiko praleisti virtuvėje, gali užsisakyti jau paruoštų mėsos, sojos ar daržovių kukulių. Kitu atveju, tiesiog gaminkite pagal savo mėgstamą receptą. Pabaigoje ant orkaitėje kepamų kukulių uždėkite mocarelos sūrio ir juodųjų alyvuogių riekeles – paprasti kukuliai virs akimis“, – pataria E.Juzumas.

Anot maisto tinklaraštininkės, kukulius galima patiekti užkandžių lėkštėje su raudonu it kraujas pomidorų padažu arba su jais gaminti pagrindinį patiekalą. Tam užteks išsivirti spagečių, juos lėkštėje lizdeliais susukti ir įsodinti kukulius „Akis“.

Eglės Juzumas nuotr. /Kukuliai „Akys“
Eglės Juzumas nuotr. /Kukuliai „Akys“

Išauga didžiųjų moliūgų pardavimai

Kad Helovino tradicijos Lietuvoje prigyja, nesunku suprasti iš kiemuose ar ant palangių sutupdytų skaptuotų moliūgų. Tą patvirtina ir prieš pat Heloviną augantys moliūgų pardavimai. Elektroninės parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė pastebi, kad, artėjant Helovinui, įprastai dažniau perkamus mažus sviestinius moliūgus keičia dideli tradiciniai moliūgai.

„Tradicinių moliūgų, kuriuos žmonės ir skaptuoja, pardavimas labiausiai išauga paskutinę savaitę prieš Heloviną. Pastarąją savaitę klientai užsakė dukart daugiau moliūgų nei tokiu pat metu prieš mėnesį. Paskutinėmis spalio savaitėmis parduotą moliūgų kiekį jau skaičiuojame tonomis“, – pasakoja J. Gižaitė-Tulabienė, pridurdama, kad didžiųjų moliūgų paklausa vien per paskutines spalio dienas šoktelėjo beveik 60 proc., lyginant su ankstesne savaite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis