Balta mišrainė lietuviams visuomet asocijuodavosi su svarbia proga, kai išskirtiniam susibūrimui su artimaisiais ar draugais stalas nuklojamas įvairiais šventiškais patiekalais. Tradicinėmis baltos mišrainės recepto sudedamosiomis dalimis dažniausiai išlieka virtos bulvės ir morkos, marinuoti agurkai, virti kiaušiniai, žirneliai ir majonezas. Visgi, skirtingos šeimos dažnai patobulina patiekalą ir kitais pamėgtais ingredientais, kuriais patiekalą papildydavo jų tėvai ar seneliai.
Šio patiekalo improvizacijomis „Daumantų“ pranešime žiniasklaidai dalijasi ir žinomos maisto tinklaraštininkės, savo sekėjus nuolat stebinančios išskirtiniais receptais: „Saulėta virtuvė“, Indrė Trusovė bei „Ant medinės lentelės“. Jos pasiūlė tris gurmaniškas baltos mišrainės interpretacijas, kuriose kai kurie tradiciniai ingredientai pakeičiami labiau netikėtais.
Po „Saulėtos virtuvės“ slapyvardžiu besislepianti Asta Černė klasikinę baltą mišrainę pagamino su keptomis traškiomis bulvėmis ir morkomis, ridikėliais, žaliaisiais žirneliais bei vištiena. Ji taip pat paruošė majonezo pagrindo pikantišką padažą su keliais priedais.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, geriau žinoma, kaip „Ant medinės lentelės“ autorė, baltos mišrainės receptą patobulino jį papildydama čederio sūriu, ridikėliais, skrudinta šonine bei mangų skonio majonezu. Anot jos, šiame patiekale žaliųjų žirnelių gaivą papildo ryškesni skoniai.
Indrė Trusovė taip pat gurmaniškai improvizavo tradicinę baltą mišrainę papildydama moderniais akcentais. Jos kurtas patiekalas stebina tokiais ingredientais, kaip putpelių kiaušiniai, cukinija, špinatai.
„Saulėtos virtuvės“ balta mišrainė su vištiena
Ingredientai:
vištienai:
- 300 g vištos krūtinėlės;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 česnako skiltelės;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. maltos rūkytos paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų rozmarinų;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių.
keptoms daržovėms:
- 500 g mažų bulvyčių;
- 2 morkos;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 5 česnako skiltelės;
- 1 valg. šaukšt. šviežių ar džiovintų kapotų čiobrelių;
- 1 valg. šaukšt. šviežių ar džiovintų kapotų rozmarinų;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnis šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
mišrainei:
- ¼ raudonojo svogūno;
- 5-7 ridikėliai;
- 200 g žaliųjų žirnelių (šaldytų).
padažui:
- ½ stiklinės (125 ml) majonezo (tinklaraštininkė naudojo pusriebį su krapais);
- ½ stiklinės (125 ml) natūralaus jogurto;
- ½ žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- 2 arbat. šaukšt. garstyčių;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnio grūstų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Paruoškite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C temperatūros. Vištieną nusausinkite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iš visų pusių įtrinkite smulkiai kapotais česnakais bei prieskoniais – druska, pipirais, rūkyta paprika, džiovintomis žolelėmis. Palikite pailsėti, kol paruošite daržoves.
2. Paruoškite keptas daržoves. Morkytes nuskuskite, supjaustykite griežinėliais. Bulves nuplaukite ir gerai nušveiskite, perpjaukite į keturias dalis (skilteles). Suberkite daržoves į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles, prieskonius ir gerai išmaišykite, kad visos bulvių skiltelės pasidengtų aliejaus ir prieskonių mišiniu. Suberkite daržoves į kepimo skardą šalia vištienos.
3. Kepkite vištieną ir daržoves įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol daržovės bus minkštos, o vištiena – iškepusi (jos vidinė temperatūra turi pasiekti 72°C). Atvėsinkite.
4. Į lėkštes paskirstykite keptas bulvytes ir morkas, keptą kubeliais ar juostelėmis supjaustytą vištieną, žaliuosius žirnelius ir ridikėlius. Apiberkite smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais.
5. Padažui sumaišykite visus ingredientus. Dosniai apšlakstykite daržoves ir vištieną, o tada patiekite.
„Ant medinės lentelės“ balta mišrainė su rūkyta šonine
Ingredientai:
- 400 g šaldytų žirnelių;
- 100 g ridikėlių;
- 2 kiaušiniai;
- 150 g čederio sūrio;
- 150 g šaltai rūkytos šoninės;
- 3 valg. šaukšt. majonezo (tinklaraštininkė naudojo papildytą krapais);
- 2 valg. šaukšt. graikiško jogurto;
- 1/2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Keptuvėje paskrudinkite šoninę, kietai išvirkite kiaušinius, supjaustykite ridikėlius, kubeliais supjaustykite virtus kiaušinius ir sūrį.
2. Viską sudėkite į dubenį, sumaišykite su majonezu, jogurtu ir prieskoniais.
I.Trusovės balta mišrainė, papildyta cukinija ir putpelių kiaušiniais
Ingredientai:
- 8 putpelių kiaušiniai;
- 2 didelės bulvės;
- 2 morkuos;
- delno dydžio cukinija;
- 200 g konservuotų žirnelių;
- 2 dideli raugintui agurkuai;
- sauja špinatų;
- 2 valg. šaukšt. majonezo;
- žiupsnis druskos;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Bulves ir morkas išvirkite su lupena. Atvėsinkite ir nulupkite, o tada supjaustykite mažais kubeliais.
2. Cukiniją supjaustykite ir garinkite garintuvėje arba galima tiesiog apvirti.
3. Putpelių kiaušinius išvirkite, sukapokite. Špinatus nuplikykite karštu vandeniu, smulkiai supjaustykite. Raugintus agurkus supjaustykite kubeliais.
4. Viską sumaišykite su majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.