Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Majonezo marinatą mėsai išstumia žolelės bei uogos. 15 vištienos receptų

Laiko taupymas ir skirtingų skonio poreikių patenkinimas – pagrindiniai uždaviniai, su kuriais turi susidoroti gamintojai, kad įtiktų reikliam vartotojui. Specialistų teigimu, smarkiai augančią maisto įvairovę įrodo skaičiai – per 40 metų Lietuvoje vien vištienos produktų pasiūla išaugo iš vos kelių iki 300 skirtingų produktų.
Vištienos filė
Vištienos filė / Fotolia nuotr.

Virtuvės šefės Aldonos Gečienės teigimu, šiuo metu tendencijos palankios specifinėms mėsos dalims, jų estetiniam pateikimui bei augalinės kilmės marinatams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Patiekalai su vištiena kitaip: 3 sveikos alternatyvos

„Tarp populiariausiųjų mėsos rūšių galima įvardyti vištienos filė, nors vasarą padaugėja besirenkančių sparnelius, blauzdeles, petelius ir kitas ant grilio greitai iškepančias dalis, – sako A. Gečienė. – Kuo daugiau išpjaustytas mėsos gabalėlis – tuo mažiau kremzlių bei kitų, dažniausiai išmetamų, dalių, be to, į mažesnį gabalėlį geriau įsigeria marinatas. Sveikos gyvensenos bumas neaplenkė ir marinatų – žmonės pirmenybę teikia tokiems prieskoniams, kaip česnakas, imbieras, čiobrelis, bazilikas, kmynai ar peletrūnas.“

Virtuvės šefė pastebi, kad šį sezoną majonezo, alaus ar kitus prieš kelerius metus populiarius marinatus išstūmė ne tik žalumynai, bet ir vaisiai bei daržovės. Lietuviai pamėgo gurmaniškų skonių marinatus, kuriuose dominuoja žolelių bei įvairių uogų skoniai, latviai mieliau renkasi acto marinatus, o estams labiausiai patinka jogurtinio pagrindo marinatai.

Daugiausia pusgaminių vartoja jauno amžiaus žmonės, turintys aukštesnį išsilavinimą bei gaunantys didesnes pajamas.

Atsižvelgus į pokyčius tendencijose, produktų kūrimą perėmė technologai ir kulinarijos specialistai, kurie iki smulkmenų apgalvoja, kaip paruošti mėsą, kad ji būtų skani, o gamybos procesas lengvas bei paprastas. Jų darbas – parinkti kiekvienai mėsos rūšiai labiausiai tinkančius prieskonių derinius.

Pavyzdžiui, jei ruošiama vištienos filė – naudojamas aliejinis marinatas ir mažai druskos, kuri labai sausina paukštieną. Paruoštų vartoti gaminių etiketėse galima pastebėti, kad sudėtyje yra vandens – paukštiena juo papildoma tam, kad mėsa pilnai įgertų prieskonių skonius, iškepusi išliktų sultinga ir minkšta.

Keitėsi ne tik mėgstami receptai, tačiau ir maisto ruošimo įpročiai. Lietuvoje tapo populiarūs vartoti jau paruošti mėsos gaminiai, dar vadinami pusgaminiais, kurie jau daug metų labai mėgstami ir gausiai vartojami Europos bei Skandinavijos šalyse.

Tuo tarpu Lietuvoje ilgą laiką į šią produkciją buvo žiūrima įtariai – mieliau rinktasi šviežią mėsą. Pastarųjų metų vartojimo tendencijos ir tyrimai rodo, kad paruoštos vartoti produkcijos populiarumas sparčiai auga, daugiau nei penktadalis Lietuvos gyventojų pusgaminius perka „dažnai“ arba „visada“. Daugiausia pusgaminių vartoja jauno amžiaus žmonės, turintys aukštesnį išsilavinimą bei gaunantys didesnes pajamas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu

Ji24 vištienos receptų pasiūlymai:

ŠLAUNELĖS

Graikiniais riešutais ir razinomis įdarytos vištų šlaunelės
Receptas: Graikiniais riešutais ir razinomis įdarytos vištų šlaunelės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (šlaunelių (šlaunelė ir kulšelė kartu))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - įdarui ir 1 apvoliojimui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (1 - įdarui ir 3 - apvoliojimui)
Razinos: 1.00 sauja (įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (su kariu pagal skonį - įdarui)
Aliejus: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 centimetrus (prie galo šlaunelės).

2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, išmirkytomis razinomis ir graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, druska, smulkintu česnaku ir prieskoniais.

3. Šio įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepant nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar sykį. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių. Kepdami nuolat patepkite aliejumi ar išsiskyrusiomis sultimis.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Vištų šlaunelės su pankoliais
Receptas: Vištų šlaunelės su pankoliais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 6.00 vnt. (nedidelės viščiukų šlaunelės)
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (šaltai spausto)
Pankolis: 10.00 g (sėklų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnis šviežių)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Kaip gaminti

1. Šlauneles nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.  

2. Citrinas kruopščiai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada nutarkuokite žieveles ir išspauskite sultis.

3. Nuluptus česnakus sutrinkite specialia trintuve, šviežius rozmarinus smulkiai sukapokite peiliu, pankolio sėklas sugrūskite.

4. Paruoštus prieskonius sudėkite į dubenį, supilkite citrinų sultis, aliejų, suberkite tarkuotas žieveles, sukrėskite medų, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite ant šlaunelių, pamaišykite švariomis rankomis, indą uždenkite ir palikite per naktį, kad mėsa pasimarinuotų.

5. Suverkite šlauneles ant šaltame vandenyje išmirkytų medinių konditerinių iešmelių ir iškepkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių.

6. Tiekite su šviežiomis daržovėmis.

Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Keptos vištų šlaunelės su bulvėmis
Receptas: Keptos vištų šlaunelės su bulvėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 47
Receptas
Ingredientai
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Majonezas: 200.00 g
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 4.00 skiltelės
Vištiena: 4.00 vnt. (šlaunelių)
Bulvės: 1.00 kg
Kaip gaminti
  1. Vištų šlauneles perpjaukite į dvi dalis, sudėkite jas į dubenį.
  2. Ant vištienos dėkite laurų lapų, garstyčių, prieskonių, išspauskite citrinos sulčių, kelias česnako skilteles.
  3. Viską užpilkite majonezu ir gerai sumaišykite.
  4. Marinuokite apie 4 valandas. Išvirkite bulves su lupenomis.
  5. Į kepimo skardą sudėkite vištieną, šalia virtas bulves ir kepkite valandą 180 °C karštumo orkaitėje.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti
Vištienos šlaunelės su daržovių ir maskarponės sūrio užpilu
Receptas: Vištienos šlaunelės su daržovių ir maskarponės sūrio užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (4 riekelės šviesios duonos su grūdais)
Vištiena: 700.00 g (4 vištienos šlaunelės)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Petražolės: 25.00 g (kapotos, šviežios)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite sviestą. Sudėkite vištienos šlauneles, uždenkite ir ant vidutinės ugnies kepkite apie 10 minučių. Retkarčiais apverskite.

2. Tuo tarpu susmulkinkite morką, svogūną ir saliero lapkotį. Smulkintas daržoves suberkite ant mėsos, sumažinkite ugnį, uždenkite ir dar kepkite apie 10 minučių.

3. Tada supilkite sultinį, paskaninkite druska ir pipirais, vėl uždenkite ir troškinkite dar apie 25 minutes.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir joje paskrudinkite maždaug 1 cm storio duonos riekeles. Duoną dėkite į lėkštes, o ant jų serviruokite keptas vištienos šlauneles.

5. Į likusį nuovirą (be mėsos) sukrėskite maskarponės sūrį, įberkite saujelę kapotų petražolių ir energingai išmaišykite. Šiuo padažu užpilkite vištienos šlauneles taip, kad skrudinta duona sudrėktų ir suminkštėtų.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Suskleisti
Graikiniais riešutais įdarytos vištų šlaunelės
Receptas: Graikiniais riešutais įdarytos vištų šlaunelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (vištų šlaunelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiūvėsiai: 100.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (su kariu, žiupsnelis)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 cm  (prie šlaunelės galo).

2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, smulkintais česnakais ir prieskoniais, pasūdykite.

3. Įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepadamos nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar kartą.

4. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepti 180°C karštumo orkaitėje 30–40 min. Kol kepa, nuolat patepkite aliejumi ar palaistykite išsiskyrusiu skysčiu.

Suskleisti

BLAUZDELĖS

Pikantiškos blauzdelės
Receptas: Pikantiškos blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 12.00 vnt. (viščiukų blauzdelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto marinatui)
Sojų padažas: 5.00 valg. š. (marinatui)
Aliejus: 4.00 valg. š. (marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (marinatui)
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies marinatui)
Aitriosios paprikos milteliai (marinatui) 6.00 g
Kaip gaminti

1. Blauzdeles įtrinkite druska ir pipirais.

2. Jei medus kietas, sukrėskite į karščiui atsparų dubenėlį ir įstatykite į gilesnį indą su verdančiu vandeniu – pakaitinus medus suskystės.

3. Išspauskite citrinos sultis.

4. Paruoškite marinatą: medų sumaišykite su sojų padažu, citrinų sultimis ir aliejumi. Išspauskite česnaką, sudėkite smulkiai tarkuotą imbiero šaknį, įberkite aitriosios paprikos miltelių, išmaišykite.

5. Apšlakstykite viščiukų blauzdeles marinatu, išmaišykite, sudėkite į tvirtą polietileno maišelį, užsukite ir per naktį palaikykite šaldytuve.

6. Kepimo skardą išklokite folija, išdėliokite blauzdeles, apšlakstykite marinatu ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje maždaug valandą, vis pašlakstykite marinatu. Likus kepti 20 min., sudėkite į skardą skiltelėmis pjaustytus svogūnus.

7. Tiekite su virtais ryžiais arba orkaitėje keptomis bulvėmis.

Pagaminsite per 1 val. 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Aštrios blauzdelės
Receptas: Aštrios blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
4.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 600.00 g (blauzdelių)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (žaliosios citrinos sulčių ir garnyrui pusės citrinos sulčių)
Apelsinai: 1.00 vnt. (apelsino sulčių ir garnyrui pusės apelsino sulčių)
Tekila 2.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (trečdalis šaukštelio miltelių; garnyrui 1 aitrioji paprika)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (ir garnyrui šaukštas alyvuogių aliejaus)
Kmynai: 1.00 valg. š. (maltų)
Salotos: 100.00 g (Garnyrui; įvairių salotų lapelių)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Blauzdeles nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir sumeskite į dubenį.

2. Česnakus sukapokite arba sugrūskite grūstuvu.

3. Iš apelsino ir citrinos išspauskite sultis, sumaišykite su tekila, aliejumi, kmynais, raudonėliais, aitriosios paprikos milteliais.

4. Marinatą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu cukraus ir paragaukite. Jeigu nepakankamai aštru, dar įberkite aitriųjų paprikų.

5. Gautu marinatu gerai įtrinkite vištų blauzdeles ir 3–4  valandas arba, dar geriau, per naktį palikite marinuotis.

6. Paruoštas blauzdeles kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie  20 min.

7. Salotas išdėliokite lėkštėje. Aitriąją papriką išvalykite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaigykite, kad suminkštėtų ir išdėliokite ant salotų. Jas apšlakstykite aliejaus ir apelsinų sulčių mišiniu.

Tiekite su karštomis arba atvėsintomis blauzdelėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Vištų blauzdelės su daržovėmis
Receptas: Vištų blauzdelės su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Pievagrybiai: 200.00 g
Vynas: 200.00 ml (baltas)
Vištiena: 4.00 vnt. (vištų blauzdelės)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 5.00 vnt. (4–5 šakelės šviežių)
Paprikos: 1.00 vnt.
Bulvės: 6.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 šaukštelis tarkuotų žievelių)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Čiobrelių šakeles smulkiai sukapokite. Aitriąją papriką supjaustykite žiedais, išimkite sėklas.

2. Dubenėlyje išplakite baltąjį vyną ir aliejų, sukrėskite česnaką, tarkuotas citrinų žieveles, sudėkite aitriąją papriką, čiobrelius, laurų lapelius, pasūdykite ir paskaninkite pipirais. Marinatu užpilkite vištų blauzdeles ir palikite pusvalandžiui.

3. Bulves nuskuskite ir supjaustykite dideliais kubeliais. Cukinijas supjaustykite pusžiedžiais, papriką – šiaudeliais. Morkas nuskuskite, supjaustykite plonomis riekelėmis. Pievagrybius nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis. Troškintuve įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištų blauzdeles ir iš abiejų pusių apkepkite. Sudėkite į lėkštę ir uždenkite folija, kad neatvėstų.

4. Tame pačiame troškintuve 5 minutes pakepinkite bulves, papriką ir pievagrybius. Sudėkite vištų blauzdeles, cukinijas, supilkite karštą daržovių sultinį, likusį marinatą, troškintuvą uždenkite ir ant silpnos ugnies troškinkite 25–30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Imbierinės vištos blauzdelės
Receptas: Imbierinės vištos blauzdelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelės)
Medus: 4.00 valg. š.
Sojų padažas: 4.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Imbieras: 4.00 valg. š. (tarkuotos šaknies)
Aliejus: 4.00 valg. š. (graikinių riešutų aliejaus (gali būti ir kitoks))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltų ir juodų pipirų mišinio)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Blauzdeles įtrinkite pipirais, druska, rozmarinais ir česnakais.
  2. Paruoškite marinatą. Medų sumaišykite su citrinų sultimis, sojų padažu, garstyčiomis, aliejumi, smulkiai tarkuotu imbieru.
  3. Apšlakstykite blauzdeles marinatu, gerai paminkykite rankomis, kad tolygiai pasiskirstytų, ir palikite per naktį marinuotis.
  4. Šias blauzdeles galite kepti ant grotelių ant laužo arba orkaitėje. Jei kepsite orkaitėje, kepimo skardą išklokite folija ir išdėliokite ant jos blauzdeles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 50–60 min. Retkarčiais apšlakstykite marinatu, kuriame mėsa mirko.
Suskleisti
Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
Receptas: Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.6 / 42
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (blauzdelių)
Citrinos: 2.00 vnt.
Grietinė: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (žiupsnelis džiovintų žievelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Aliejus: 50.00 ml
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sviestas: 50.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Viščiuko blauzdeles nuplaukite ir pasūdykite.
  2. Į elektrinį trintuvą supilkite pipirus, pusę šaukštelio druskos ir apelsino žieveles, viską susmulkinkite.
  3. Tuomet sudėkite česnakus, aliejų, grietinę, supilkite vienos citrinos sultis ir vėl viską susmulkinkite, baigus sudėkite pusę smulkinto svogūno, kario prieskonius ir dar kartą pasidarbuokite trintuvu.
  4. Gautą masę supilkite ant viščiuko blauzdelių ir 4 val. įdėkite į šaldytuvą.
  5. Į metalinį indelį supilkite vandenį, išspauskite pusės citrinos sultis, sudėkite atšilusį sviestą, paskui indelį pastatyskite prie šašlykinės. Sviestas ištirps, o jūs šiuo mišiniu drėkinkite kepantį šašlyką.
  6. Šašlyką kepkite ant grotelių ar sumovę ant iešmelių.
  7. Taip pat sėkmingai galite iškepti gabalėliais supjaustytą viščiuką.
  8. Šašlyką patiekite su jums patinkančiomis daržovėmis, ryžiais ar duona. Skanaus!

Receptą atsiuntė Egidijus

Suskleisti

SPARNELIAI

Pikantiški viščiukų sparneliai
Receptas: Pikantiški viščiukų sparneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.2 / 30
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (sparnelių)
Medus: 3.00 valg. š. (Marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (Marinatui; ryžių acto arba 3 šaukštai citrinų sulčių)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (Marinatui; aštraus)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (Marinatui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (Marinatui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (Marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite marinatui skirtus produktus, išspauskite česnako skilteles.

2. Viščiukų sparnelius nuplaukite, nusausinkite, nukarpykite galus, nes jie paprastai sudega.

3. Sudėkite sparnelius į tvirtą polietileno maišelį, supilkite marinatą, užriškite ir 2 val. palaikykite šaltai, kad pasimarinuotų. Į iškylą sparnelius neškitės maišelyje, nereikės plauti indo.

4. Prieš kepdama sparnelius pasūdykite, kepkite ant grotelių virš ne itin kaitrių žarijų, vis patepkite likusiu marinatu. Keptus viščiukų sparnelius tiekite su šviežių daržovių salotomis ir aitriu pomidorų padažu.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aitriau, į marinatą dar galite įmaišyti pusę smulkiai pjaustytos aitriosios paprikos.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Keptų vištų sparnelių skruzdėlynas
Receptas: Keptų vištų sparnelių skruzdėlynas
6 asmenims
Pagaminsite per 10 val.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2500.00 g (sparnelių)
"Kotanyi" paukštienos marinatas (1 pakuotė) 1.00 vnt.
Aliejus: 250.00 ml (150 ml marinatui ir apie 100 ml kepimui)
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Actas: 3.00 valg. š. (obuolių arba vyno acto)
Paukštienos ant grotelių prieskoniai (1 pakuotė) 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sezamo sėklos: 70.00 g
Džiūvėsiai: 150.00 g
Kaip gaminti

1. Aliejų, actą, citrinos sultis ir paukštienos marinato prieskonius išmaišykite ir gauta mase ištrinkite vištienos gabaliukus. Palikite marinuotis per naktį.

2. Prieš kepimą suberkite paukštienos ant grotelių prieskonius, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.

3. Skardą gausiai aptepkite aliejumi, kiekvieną sparnelį apvoliokite sezamų - džiuvėsių mišiniu ir dėkite į skardą. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Rytietiški vištienos sparneliai
Receptas: Rytietiški vištienos sparneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 38
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (sparnelių)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės (smulkinto)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (trinto šakniastiebio)
Citrinžolė: (smulkiai supjaustyta baltoji dalis) 1.00 vnt.
Žalioji citrina: 3.00 valg. š. (sulčių)
Saldus aitriųjų paprikų padažas: 4.00 valg. š.
Austrių padažas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kafiro žaliųjų citrinų lapai: (smulkiai pjaustytų) 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Viską, ką galima susmulkinti - susmulkinkite ir sumaišykite su likusiais produktais.
  2. Sparnelius supjaustykite per sąnarius, trečiąjį sąnarį atidėkite, ji galima bus panaudoti vėliau, sultinio virimui.
  3. Vištienos gabalėlius sudėkite į marinatą, gerai  išmaišykite ir palikite kelioms valandoms ir ilgiau.
  4. Po to išimkite iš marinato, labai kruopščiai nuvalykite česnakų, imbierų, citrinžolių gabaliukus ir kepkite įkaitintoje iki 190° C orkaitėje maždaug 50 minučių.

Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš tinklaraščio ŽAIDŽIAME VIRTUVĘ

Suskleisti
Aštrūs vištienos sparneliai
Receptas: Aštrūs vištienos sparneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
2.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (sparnelių)
Actas: 1.00 valg. š. (1 - 2 raudono vyno acto arba raudono vyno)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (dižono)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Čili pipiras: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 g (pagal skonį)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai pjaustytų - nebūtina)
Kaip gaminti
  1. Prieskonines žoleles ir čili pipiriuką (recepto autorė deda tik šiek tiek, ne visą, čia priklauso, kokio aštrumo norite) supjaustykite smulkiai.
  2. Dėkite visus marinato ingridientus ant sparnelių, gerai įtrinkite ir palikite valandai ar kelioms.
  3. Recepto autorė po valandos „paragauja“ marinato, ar nieko netrūksta ir jei dar ko nors trūksta įdėkite norimų prieskonių. Ilgesniam laikui paliksite - geriau išsimarinuos. Bet jei labai skubate, užtenka ir geros valandos.
  4. Galite kepti ant grotelių.
  5. P.S. paskutinį sykį kepdama sparnelius, vietoj aliejaus įdėjau du šaukštus majonezo ir nedėjau čili pipiro. Gavosi labai skanūs, šiek tiek kitokie, daugiau česnakiniai sparneliai.

Receptą atsiuntė Inga B., Vilkaviškio raj.

 

Suskleisti
Traškūs viščiukų sparneliai
Receptas: Traškūs viščiukų sparneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 96
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (viščiukų sparneliai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 70.00 g
Sūris: 130.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š. (augalinis)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Sparnelius pabarstykite druska, pipirais, dėkite šaukštą majonezo ir laikykite kambaryje apie 30 minučių (arba šaldytuve – 2 val.).
  2. Į  dubenėlį dėkite 70 g sviesto (apie 2 šaukštus), įmuškite kiaušinių trynius.
  3. Suberkite smulkia trintuve sutarkuotą fermentinį sūrį. Dubenėlį kiškite į mikrobangų krosnelę (ar įkaitintą orkaitę) kokiai 15 sekundžių, kad aptirptų sūris. Išmaišykite.
  4. Kiekvieną viščiuko sparnelį apvoliokite tame kiaušinio ir sūrio plakinyje, paskui – džiūvėsėliuose.
  5. Dėkite sparnelius į kepimo skardą, šaukite ją į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę ir kepkite 25-30 minučių.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs