Su makaronais puikiai dera įvairiausi produktai: mėsa, žuvis, daržovės, įvairių rūšių sūriai. Siūlome nesudėtingų makaronų receptų, kurie puikiai tiks ir pietums, ir vakarienei. Išmėginkite!
► Beje, makaronus galite nesunkiai pasigaminti ir namie. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje KULINARIJOS PAMOKĖLĖ: GAMINAME NAMINIUS MAKARONUS.
► O štai dar vienas greitesnis šviežių makaronų receptas – tokius galėsite gaminti ir su vaikučiais:
- Manų kruopas su miltais sumaišykite gilesniame dubenyje.
- Kiaušinius atskirai lengvai suplakite su šlakeliu aliejaus, supilkite į miltus ir išmaišykite. Po truputį pilkite vandenį nuolat maišydama mediniu šaukštu, kol tešla sulips – man užteko 1/4 stiklinės. Tešla neturi būti labai sausa – geriau, jei kiek limpa prie rankų.
- Tešlą išverskite ant miltais pabarstyto stalo ir minkykite apie 10 minučių, kol taps tvirta, bet elastinga.
- Įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
- Imkite po nedidelį gabalėlį atvėsusios tešlos ir tarp delnų arba ant stalo iškočiokite į storoką ir ilgą spagetį (virdami makaronai dar kiek išsipučia).
- Pagamintus makaronus vieną šalia kito dėkite ant manų kruopomis pabarstyto stalo arba į didelę kepimo skardą – tik ne per arti, nes tikrai sulips.
- Užvirkite didelį puodą vandens, gausiai pasūdykite, sudėkite makaronus, kelissyk pamaišykite ir leiskite virti 5-8 minutes. Šviežiems makaronams tai labai ilgas laikas, tačiau pici gana stori, tad juos reik pavirti kiek ilgiau.
- Išvirusius makaronus nukoškite, sukraukite į lėkštes, užbarstykite sūriu ir patiekite su pesto padažu.
Išbandykite!
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, gerai nuvarvinkite ir padėkite šiltai. Atminkite, makaronai ir druska beriami tik į verdantį vandenį, o verdant makaronus patartina kartkartėmis pamaišyti, kad jie nesuliptų ir nepriskrestų prie puodo dugno.
2. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste. Į svogūnų troškinį sukrėskite pomidorus, šakute maigytą faršą ir vis pamaišydama kaitinkite, kol faršas patamsės.
4. Supilkite pomidorų padažą, suberkite prieskonius, dar 5 min. pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies. Paruoštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus spagečius.
5. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmezanu ir papuošusi bazilikų lapeliais.
1. Grybus išvalykite, nuplaukite, didesnius perpjaukite.
2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite. Kumpį supjaustykite kvadratėliais.
3. Svogūnus pakepinkite svieste, sumeskite kumpį, mairūnus, suberkite miltus ir kepinkite, iki viskas dailiai pagels.
4. Grybus pakepinkite aliejuje, nupilkite susidariusį skystį, sumeskite į svogūnų troškinį ir kiek pakaitinkite.
5. Į grybų troškinį supilkite vyną, sultinį ir dar 5 min. pakaitinkite, įmaišykite tepamąjį sūrelį, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir palikite šiltai.
6. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, kaip nurodyta ant pakuotės, gerai nuvarvinkite, išdėliokite lėkštėse, ant viršaus krėskite po kelis šaukštus padažo.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje. Baigdami virti suberkite žirnelius, pavirkite 2 min. ir nukoškite.
2. Miltus suberkite į puodą, atskieskite pienu, suberkite sūrį ir maišydami kaitinkite. Pavirkite kelias minutes, kol padažas pradės tirštėti. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite virtus makaronus, gerai išmaišykite ir išdėliokite į lėkštes.
3. Gatavą patiekalą apibarstykite svieste pakepintais džiūvėsėliais.
Patarimas. Patiekalą pagaminsite greičiau, jei makaronus su žirneliais išvirsite iš anksto. Tik į verdantį padažą sukrėtę šaltus makaronus neskubėkite puodo nukelti nuo ugnies – pakaitinkite kelias minutes, kad makaronai sušiltų.
1. Paruoškite mėsos padažą: svogūną susmulkinkite, kelias minutes pakepinkite aliejuje, tada sudėkite nuskustą ir stambia trintuve sutarkuotą morką, smulkintus salierus ir vis pamaišydama kepinkite ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Tada padidinkite ugnį, sukrėskite šakute maigytą faršą ir neuždengusi keptuvės, kad faršas nepradėtų troškintis, kepkite, kol mėsa apskrus.
2. Supilkite vyną, „Vorčesterio“ padažą, smulkintus pomidorus ir dar 10–15 min. padažą pakaitinkite. Galiausiai pasūdykite ir pagardinkite pipirais bei raudonėliais.
3. Spagečius išvirkite pasūdytame vandenyje su šauktu aliejaus, tada nuvarvinkite ir padėkite šiltai.
4. Saliero gumbą nulupkite, supjaustykite šiaudeliais ir, iki suminkštės, pakepinkite šaukšte sviesto.
5. Spagečius išdalykite į lėkštes, apliekite paruoštu mėsos padažu, šalia berkite alyvuogių, ant viršaus išdėliokite keptus salierus bei papuoškite bazilikų lapeliais.
1. Į verdantį vandenį įpilkite truputį aliejaus, įberkite druskos ir sudėkite makaronus (verdant nuolat pamaišykite).
2. Keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, faršą, druską ir pipirus.
3. Į miltus įpilkite šalto vandens ir maišykte, kol pasidarys vientisa masė. Tuomet supilkite į keptuvę, baigiant kepti svogūnams ir faršui.
4. Į keptuvę įdėkite grietinės ir viską ant silpnos ugnies pakepkite dar apie 5 min.
5. Į lėkštę pirma dėkite makaronus, poto faršą, o ant viršaus užberkite šviežių smulkintų krapų.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Rūta Martinkevičiūtė
1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, apibarstykite druska, sudėkite į dubenį ir palikite bent 20 minučių pastovėti.
2. Pomidorus kelioms minutėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite ir susmulkinkite. Baklažanus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apkepkite alyvuogių aliejuje. Į juos suberkite smulkiai kapotus česnakus, pomidorus ir kepkite 10–15 minučių, kol masė šiek tiek sutirštės. Sudėkite smulkintus bazilikus ir pagardinkite pipirais bei druska.
3. Brinzos sūrį sutrupinkite. Makaronus išvirkite ir nusunkite. Į lėkštes sudėkite makaronus, užpilkite daržovių padažo ir apibarstykite sūriu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sūdytame vandenyje išvirkite makaronus.
2. Česnako skilteles ir kedrines pinijas (arba graikinius riešutus) pakepinkite aliejuje, sukrėskite pomidorų tyrę, Pesto padažą, pagal skonį pasūdykite (jei rūgštu, galite įberti žiupsnelį cukraus) Viską gerai išmaišykite ir apie 5 min. vis pamaišydama patroškinkite.
3. Gautą padažą sumaišykite su makaronais, apibarstykite parmezanu.
1. Paruoškite baklažaną, kad nebeliktų aitrumo: galite supjaustytus baklažano gabaliukus tiesiog pabarstyti druska arba pamerkti juos į sūrų vandenį. Svarbiausia, kad procedūra truktų ne mažiau kaip 30 minučių. Kubeliais supjaustykite papriką, pusžiedžiais svogūną ir cukiniją, kuo smulkiau supjaustykite aitriuosius pipiriukus.
2. Kai susmulkinsite visas daržoves, dėkite ant ugnies didelę aukštesnių kraštų keptuvę ir įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Truputėlį apkepkite svogūną, po to cukiniją, papriką ir aitriuosius pipirus. Pakepkite porą minučių ir suberkite nusausintus baklažanus ir pomidorus.
3. Pamaišykite daržoves, uždenkite jas ir kepkite ant silpnos ugnies.
4. Išvirkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai makaronai bus beveik išvirę, į dar kepančias daržoves įberkite žiupsnelį druskos, didelį valgomąjį šaukštą rudojo cukraus ir nemenką žiupsnį džiovintų bazilikų. Tada nukoškite makaronus ir sudėkite juos į keptuvę su daržovėmis. Viską pamaišykite ir dėkite į lėkštes. Šį patiekalą valgykite, kol jis karštas.
Patiekalą galite paskaninti tarkuotu parmezanu ir šviežiais smulkintais bazilikais.
1. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su veršiena, pagardinkite pipirais, druska, kariu ir mėsos prieskoniais. Baigdami kepti suberkite pjaustytus pievagrybius, supilkite grietinėlę, sudėkite sūrelį ir maišydami kaitinkite. 2.Lakštinius išvirkite sūdytame vandenyje ir gerai nuvarvinkite. Prieš tiekdami ant lakštinių supilkite padažą, pabarstykite bazilikų lapeliais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite, padėkite šiltai. Citriną kruopščiai nušveiskite šepetėliu po karštu vandeniu, perliekite verdančiu vandeniu. Nutarkuokite pusės vaisiaus žievelę, išspauskite sultis.
2. Į prikaistuvį storu dugnu suberkite tarkuotą citrinų žievelę, mėtas ir maišydama kaitinkite, kol pakvips. Supilkite paukštienos sultinį, sausą baltąjį vyną, šliūkštelėkite šviežių citrinų sulčių, sukrėskite medų, pamaišykite. Kai užvirs, kaitinkite apie 5 minutes.
3. Maišydami supilkite grietinėlę ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite, dar porą minučių pakaitinkite, nukelkite nuo ugnies. Karštus makaronus dėkite į lėkštes, apliekite karštu padažu, viršų apibarstykite tarkuotu parmezanu.
1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Susmulkinkite svogūną, česnaką, konservuotus pomidorus.
2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite svogūnus. Suberkite česnaką, pomidorus, aitriuosius pipirus ir cukrų. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite. Užvirkite ir ant mažos ugnies troškinkite 5 minutes.
3. Tuną nuvarvinkite, susmulkinkite šakute, suberkite į padažą ir išmaišykite. Nukoštus makaronus sudėkite į padažą ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes, užberkite smulkintų bazilikų lapelių. Jei reikia, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė