Pasak kulinarės Odetos Kudopčenkienės, gaminant patiekalus su aštuonkojais, reikėtų atkreipti dėmesį, kad aštuonkojis, kaip ir kitos jūrų gėrybės, perviręs ar perkepęs bus sunkiai sukramtomas. Todėl visuomet reikia nusipirktą produktą pasverti ir atsižvelgiant į jo svorį nustatyti virimo laiką: 1,5 kg aštuonkojis verda apie 1 val. 30 min. Kiekvienam papildomam kilogramui pridedame po dar 30 min.
Žingsnis po žingsnio
Pirmiausia visuomet gerai nuplauname aštuonkojį po šaltu vandeniu. Perkant visada paprašykite, kad aštuonkoji išvalytų.
Aštuonkojį dėkite į sūdytą ir jau verdantį vandenį. Tuomet kaitrą sumažinkite, kad skystis puode silpnai burbuliuotų. Paėmę už aštuonkojo galvos merkiame čiuptuvus į karštą sultinį ir keliame juos į viršų. Kelis kartus taip įmerkdami pasieksime dailiai susirietusių čiuptuvų efektą.
Galiausiai įmerkiame visą aštuonkojį į vandenį ir, atsižvelgę į jo svorį paliekame, jį virti tam tikrą laiką. Patikriname, ar aštuonkojis visiškai išviręs, mediniu pagaliuku durdami į storiausią čiuptuvo dalį, esančią prie galvos. Jeigu jūrų gėrybė išvirusi, pagaliukas turi lengvai išsitraukti. Atminkite, kad ne tik aštuonkojo kojos, bet ir galva yra valgoma. Ruošiant patiekalą, išvirusį aštuonkojį užtenka pakepti vos kelias minutes ant stipresnės kaitros.
Dėmesio! Išviręs aštuonkojis sumažėja, tad jei įdėjome 1 kg, tai ištrauksime apie 800 g.
Jums reikės:
500 g makaronų;
2 citrinų;
1 svogūno;
12 vyšninių pomidoriukų,
500 g aštuonkojų,
1 didelės raudonosios aitriosios paprikos;
1 ryšulėlio nedidelių petražolių lapelių;
druskos ir pipirų.
Kaip gaminti:
1. Aštuonkojus išverdame.
2. Makaronus išverdame pagal rekomendacijas ant pakuotės.
3. Smulkiai supjaustome svogūną, pomidorus – ketvirčiais, aitriąsias paprikas – griežinėliais, o petražoles – stambiau.
4. Makaronus nusunkiame ir dedame į dubenį. Dedame smulkintas daržoves, petražoles, smulkintus aštuonkojus, beriame druskos, pipirų, įspaudžiame vieną citriną. Išmaišome.
Tiekiame su kitos citrinos griežinėliais.
Gamino ir patarė tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta Kudopčenkienė