Makaronų ir jūros gėrybių flirtas: 9 greiti ir įdomūs receptai

Atrodytų, jog jūros gėrybės, žuvis – nepigūs produktai, todėl jais verta mėgautis ypatingomis progomis. Tačiau jie puikiai dera su makaronais – šie griežia pirmuoju smuiku, tampa patiekalo pagrindine sudedamąja dalimi, o jūros gėrybės ar žuvis kilsteli patiekalą į aukštesnį lygį. Ir tokiu galima mėgautis bet kurią dieną, nebūtina laukti savaitgalio ar šventės.
Makaronai su jūros gėrybėmis
Makaronai su jūros gėrybėmis / Vida Press nuotr.
„Paccheri“ pasta su aštuonkojais
Receptas: „Paccheri“ pasta su aštuonkojais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Aštuonkojis: 500.00 g
Makaronai: 320.00 g (idealu – „paccheri“ stambaus formato)
Ančiuviai: 80.00 g (sūdytų, bet tinka ančiuviai aliejuje)
Pomidorų tyrė: 60.00 g (idealu – „Mutti“)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Vynas: 100.00 ml (idealu – desertinio vyno „Marsala“ (blogiausiu atveju tiks keli šaukštai brendžio);)
Čili pipiras: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė)
Kaip gaminti

1. Į aukštą puodą įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, pakaitinkite česnaką, o kai pagels, pašalinkite.

2. Išvalykite aštuonkojį ir visą meskite į aliejų. Palaikykite ant karštos ugnies keletą minučių, kol pradės rangytis ir raudonuoti. Supilkite marsalą, sumažinkite ugnį ir troškinkite savo vandenyje 45 min., ataušinkite.

3. Perpjaukite čiuptuvus pusiau, susmulkinkite apvalią pilvo dalį. Sudėkite atgal į puode susidariusį padažą. Supilkite pomidorų tyrę, pašildykite.

4. Į sušilusią pomidorų tyrę sudėkite smulkintus ančiuvius ir pagardinkite aštriuoju pipiru „peperoncino“.

5. Išsivirkite pastą, nupilkite (nelabai kruopščiai) vandenį ir suverskite į puodą su padažu ir gerai išmaišykite ant ugnies.

6. Patiekdami lėkštėje pabarstykite smulkintomis petražolėmis. Negardinkite tarkuotu sūriu, nereikia.

Suskleisti
„Pennoni imperiali“ pasta su saulėje džiovintais pomidorais ir ančiuviais
Receptas: Makaronai su saulėje džiovintais pomidorais ir ančiuviais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 250.00 g (labiausiai tinka „pennoni imperiali“ formato, bet tinka ir kiti stambesni)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Ančiuviai: 8.00 vnt. (sūdyti arba aliejuje)
Druska: 1.00 žiupsnelis (stambios)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežio arba džiovinto)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežių kapotų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Avies pieno sūris pecorino romano: 1.00 valg. š. (tarkuoto, labiausiai tinka iš Kalabrijos)
Kaip gaminti

1. Į šiltą vandenį pamerkite saulėje džiovintus pomidorus, laikykite 20 minučių.

2. Išvirkite trumpą pastą „pennoni imperiali“ kietai „al dente“.

3. Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnako skilteles, o kai pagels, pašalinkite. Lengvai aliejuje patroškinkite supjaustytus juostelėmis saulėje džiovintus pomidorus.

4. Smulkiai sukapokite sūdytus ančiuvius ir suberkite į padažą.

5. Nukelkite nuo ugnies ir nusunkite puodą su pasta keliomis minutes anksčiau, nei parašyta ant pakuotės.

6. Supilkite pastą į keptuvę su padažu, pabarstykite aštraus pipiro „peperoncino“ sėklytėmis ir petražolėmis, dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

7. Patiekdami apibarstykite šviežiu raudonėliu ir brandintu „pecorino“ sūriu.

Suskleisti
Makaronai su midijomis
Receptas: Makaronai su midijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (spagečiai)
Midijos: 500.00 g (šviežių)
Vynas: 1.00 st. (balto sauso)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pesto padažas: 1.00 valg. š. (su bazilikais)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š.
Sūris: 40.00 g (saujelė tarkuoto parmezano)
Pomidorai: 250.00 g (indelis konservuotų pomidorų savo sultyse)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį; šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Labai svarbu, kad midijos būtų šviežios. Jas atpažinsite iš sandariai uždarytų geldelių. Geldelė gali būti ir šiek tiek prasivėrusi: ar moliuskas gyvas, sužinosite į ją pabeldusi – šviežia geldelė užsidaro akimirksniu.

2. Į puodą su vynu sudėkite aštriu peiliu gerai nuvalytas ir nuplautas atrinktas midijas.

3. Puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų, tada išgriebkite.

4. Išsiskyrusias midijų sultis pakaitinkite, kol sutirštės. Paskui perpilkite į dubenį ir sumaišykite su „Pesto“ padažu, tarkuotu parmezanu, kapotais česnakais ir žalumynais, kad išeitų tiršta masė.

5. Virtus spagečius išdėliokite karščiui atspariuose dubenėliuose, ant viršaus dėkite po šaukštą sviesto ir konservuotų pomidorų, midijų geldeles. Į kiekvieną krėskite įdaro ir dubenėlį su spagečiais keletui minučių pašaukite į karštą orkaitę.  

6. Tiekite su citrina.

Suskleisti
Makaronai su lašišomis
Receptas: Makaronai su lašišomis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Makaronai vamzdeliai: 150.00 g (penne)
Lašiša: 300.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 150.00 ml (neriebios)
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusė šaukšto nutarkuotų žievelių)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (šakelių papuošimui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (grūdelių pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, kaip nurodyta ant pakuotės. Padėkite šiltai.

2. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į garų puodą, apie 8 minutes patroškinkite – bus lengviau nuimti nuo kaulų ir nulupti odelę. Išdarinėtą lašišą supjaustykite gabalėliais, pagal skonį pagardinkite pipirais, druska.

3. Česnakus susmulkinkite ir, kol dailiai pagels, pakepinkite svieste. Tada suberkite tarkuotą imbiero šaknį, apelsino žieveles, pipirų grūdelius, saldžiosios paprikos miltelius, supilkite vyną ir kaitinkite, kol trečdalis padažo nugaruos. Galiausiai supilkite grietinėlę, sumeskite lašišų gabalėlius, uždenkite keptuvę ir dar kelias minutes patroškinkite.

4. Kai padažas bus baigtas, į jį sumeskite makaronus, viską gerai išmaišykite, dar šiek tiek pakaitinkite ir išdėliokite į lėkštes. Tiekite su rozmarinų šakelėmis.

Suskleisti
Makaronai su žuvimi
Receptas: Makaronai su žuvimi
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 350.00 g (spagečių)
Žuvis: 500.00 g (menkių, jūros lydekų filė)
Sojų padažas: 5.00 valg. š.
Aitriųjų paprikų milteliai 6.00 g
Actas: 4.00 valg. š.
Aliejus: 7.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Žemės riešutai 50.00 g
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo arba citrinų sulčių)
Kaip gaminti

1. Iš sojų padažo, acto, aitriųjų paprikų miltelių, krakmolo, cukraus ir 3 šaukštų aliejaus sumaišykite marinatą ir jame 10 min. palaikykite nedideliais gabaliukais supjaustytą žuvį. 

2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite šparagines pupeles.

3. Iš marinato ištrauktą žuvį iškepkite likusiame aliejuje. Išėmus ją iš keptuvės likusiuose riebaluose apkepinkite virtas pupelių ankštis. Suberkite riešutus, sukrėskite nukoštus makaronus, supilkite skystį, kuriame buvo marinuojama žuvis, vyną, sudėkite keptus žuvies gabaliukus, gerai išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite.

Suskleisti
"Tagliatelle" makaronai su pomidorų padažu ir rūkytu upėtakiu
Receptas: „Tagliatelle“ makaronai su pomidorų padažu ir rūkytu upėtakiu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
1.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 250.00 g ("Tagliatelle")
Rūkytas upėtakis 500.00 g
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (jei aliejuje – 4 puselės, jei sausi – 2 valg. š.)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 100.00 g (parmezano)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, perpjaukite pusiau ir pašalinkite sėklytes. Tada sudėkite česnako skilteles, svogūnus, saulėje džiovintus pomidorus, dalį parmezano, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir paruoškite padažą – sutrinkite viską trintuvu. Padažas turi būti šaltas.

2. Išvirkite makaronus ir sumaišykite juos su dalimi padažo. Į lėkštės dugną dėkite rūkyto upėtakio, ant viršaus makaronų, paskui vėl upėtakio. Užpilkite likusiu padažu ir pabarstykite parmezano.  

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gidonas Šapiro-Bilas

Receptas Gidono Šapiro-Bilo

 

 

 

 

 

Suskleisti
Spagečiai su pomidorų-tuno padažu
Receptas: Makaronai su pomidorų ir tuno padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka spagečiai arba linguine formos makaronai, tačiau galite rinktis ir kitokius)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 350.00 ml (konservuotų savo sultyse)
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; galima keisti petražolėmis)
Tunas: 150.00 g (konservuoto alyvuogių aliejuje)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Maišydami kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir suminkštės – apie 5 min. Įberkite žiupsnį juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnius, kaparėlius, supilkite konservuotus pomidorus (jei naudojate konservuotus nepjaustytus, šiek tiek patraiškykite juos keptuvėje šakute). Kaitinkite padažą ant vidutinės ugnies apie 10 min., paragaukite – jei jis atrodo kiek rūgštokas, įberkite šiek tiek cukraus.

2. Kol padažas burbuliuoja, užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirkite ir pagal instrukcijas išvirkite makaronus.

3. Makaronams baigiant virti grįžkite prie padažo: išimkite iš skardinės tuną ir pasmulkinkite jį, kad būtų nedideli gabaliukai. Suberkite juos į padažą ir dar pakaitinkite, kad spėtų pašilti. Jei labai mėgstate alyvuoges, šį padažą į virimo pabaigą galite paskaninti ir jomis.

3. Nukoškite makaronus, dėkite į lėkštę, užpilkite padažo, išmaišykite, pabarstykite parmezanu, kapotomis petražolėmis ar baziliku. Skanaus!

Suskleisti
Krevetės su makaronais
Receptas: Krevetės su makaronais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (plonų makaronų)
Krevetės: 300.00 g (šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Vynas: 100.00 ml (baltojo sauso)
Grietinėlė: 300.00 ml (riebios)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su trupučiu aliejaus, kaip nurodyta ant pakuotės, bet nepervirkite, kad neištižtų.

2. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite ir kepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol dailiai pagels.

3. Supilkite vyną ir virkite, kol pusė jo nugaruos. Tada supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol padažas šiek tiek sutirštės, tada pagardinkite druska ir pipirais.

4. Į atskirą keptuvę įpilkite aliejaus ir jame iškepkite išlukštentas krevetes, tada suverskite jas į padažą ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.

5. Makaronus išdalykite į lėkštes, tada apliekite krevečių padažu. Salotas tiekite karštas.

Kulinaro patarimas. Jei padažui rinksitės krevetes sūryme, jų nekepinkite – iškart sumeskite į padažą ir tik truputėlį pakaitinkite.

Suskleisti
Makaronai su tunais
Receptas: Makaronai su tunais
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų be kauliukų)
Tunas: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultyse)
Pomidorai: 6.00 vnt. (slyviniai)
Parmezano sūris: 1.00 st. (tarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (0,5 - padažui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - padažui)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
  2. Tuną ir alyvuoges labai gerai nuvarvinkite.
  3. Slyvinius pomidorus supjaustykite ketvirčiais.
  4. Makaronus, tuną, pomidorų ketvirčius ir alyvuoges išdalykite į salotų dubenėlius.
  5. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  6. Paruoškite padažą: česnaką nulupkite, smulkiais sukapokite, sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi, druska ir cukrumi. Paruoštu padažu apliekite salotas.
  7. Prieš tiekdami apibarstykite parmezanu ir bazilikų lapeliais.

Kulinaro patarimas. Jeigu mėgstate sočiau, į salotas galite dėti virtų kiaušinių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų