Sočios salotos su makaronais gali atstoti ir pietus, ir vakarienę – tik nepagailėkite daržovių.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria dažniau į racioną įtraukti ir šviežio derliaus žalialapių salotų.
„Net nemėgstantis salotų žmogus gali rasti jam patinkančią rūšį: nuo aštrokų gražgarsčių iki pikantiško riešutų skonio romaninių, nuo traškių gūžinių „Iceberg“ iki subtiliųjų sultenių ar neutraliųjų kininių, mums įprastų lietuviškų salotų. Jas verta panaudoti tiek kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, tiek kaip užkandį, maišant įvairias rūšis, o su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu salotos atstos sočią vakarienę“, – prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama E.Gavelienė.
Daugiausia naudos gausime vartodami termiškai neapdorotas paprikas, bet skaidulos ir mineralinės medžiagos išlieka net jas kaitinant.
Lėkštę visada pagyvina paprikos, jos – itin universali daržovė, mėgstama tiek žiemą, tiek vasarą. Paprikas galima valgyti įdarytas, keptas, marinuotas, kepti grilyje – patiekalų su jomis tikra gausybė. „Daugiausia naudos gausime vartodami termiškai neapdorotas paprikas, bet skaidulos ir mineralinės medžiagos išlieka net jas kaitinant. Be to, paprikų skonio savybės išlieka ir kitaip atsiskleidžia termiškai apdorojant“, – dr. E.Gavelienė.
Mėgstamas salotų komponentas – pomidorai, kurių yra pačių įvairiausių formų, dydžių ir skonių. Pasak gydytojos dietologės, vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 proc. reikalingos dienos vitamino C dozės normos.
„Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai. Tačiau pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties ir naringenino. Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai“, – teigiamas daržovės naudas vardina specialistė.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria namie turėti produktų, iš kurių galima greitai pasigaminti sveikatai palankių užkandžių: „Jei spintelėje bus kelių rūšių mėgstamų makaronų, o šaldytuve – įvairių daržovių, be vargo pasigaminsite salotas, kai draugai spontaniškai pakvies į gamtą ar į svečius sodyboje. Galite keisti daržoves turimomis, pridėti žalumynų – tokie patiekalai greitai paruošiami, neapsunkinantys ir suteikiantys pavasarį taip reikalingos energijos.“
Makaronų salotos su daržovėmis
Ingredientai:
- 350 g makaronų, trumpo formato;
- saujelė vyšninių pomidorų;
- 1 cukinija;
- 1 mažas brokolis;
- 1 stiklainis keptų marinuotų paprikų;
- ½ raudonojo svogūno;
- sauja smulkintų turimų žalumynų.
padažui:
- 3–4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
- 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta;
- 3/4 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/4 arbat. šaukšt. šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite padažą. Sumaišykite alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, garstyčias, raudonėlį, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Atidėkite padažą į šalį.
2. Makaronus išvirkite pagal pakuotės nurodymus. Nukoškite juos per sietelį. Perliekite šaltu vandeniu, kad makaronai atvėstų, tada leiskite jiems gerai nuvarvėti.
3. Kol makaronai verda, paruoškite daržoves. Supjaustykite pomidorus, cukiniją, brokolius ir žalumynus, nusausintas keptas raudonąsias paprikas ir svogūną.
4. Į didelį dubenį sudėkite makaronus ir supjaustytas daržoves. Užpilkite padažo, išmaišykite. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite druskos arba pipirų. Patiekite iš karto arba laikykite šaldytuve.