- Sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų į karščiui atsparų dubenį.
- Pastatykite dubenį virš vos verdančio vandens prikaistuvio ir plakite elektriniu plaktuvu 6–8 minutes arba kol mišinys taps šviesus ir sutirštės.
- Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Suplakite grietinėlę.
- Atsargiai supilkite plaktą grietinėlę į kiaušinių mišinį ir sumaišykite iki vienalytės masės.
- Po truputį supilkite lydytą šokoladą, suberkite smulkintus riešutus, apelsino žievelę ir maišykite.
- Supilkite mišinį į 2 litrų skardą ar dvi mažesnes skardas ir užšaldykite (6 valandas arba per naktį).
- Prieš tiekdami truputį palaikykite kambario temperatūroje.
- Pagaminsite per 50 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Receptas DANSUKKER
1. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę, apelsiną nulupkite, pašalinkite baltąją odelę ir išskirstykite skiltelėmis.
2. Grietinėlę supilkite į nedidelį puodelį, užkaitinkite, suberkite cukrų ir pakaitinkite, iki jis ištirps. 3. Tada puodelį nukelkite nuo ugnies, kiek pravėsinkite ir po truputį supilkite gerai išplaktus kiaušinių trynius.
4. Nuolat maišydama šaukštu mišinį kaitinkite ant silpnos ugnies, iki sutirštės.
5. Nukelkite puodą nuo viryklės, įmaišykite sviestą, suberkite nutarkuotas apelsino žieveles, vanilinį cukrų, sumeskite cukrintinius, supilkite likerį.
6. Kai masė pravės, sumeskite smulkintas apelsinų skilteles ir viską gerai išmaišykite.
7. Atvėsintą ledų masę supilkite į plastikinį indą, uždenkite ir pastatykite į šaldiklį 3–4 valandoms.
Tiekite su apelsinų griežinėliais.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Kiaušinių trynius supilkite į didelį dubenį, suberkite cukrų, cinamoną, dubenį įstatykite į indą su karštu vandeniu ir išplakite vientisą masę.
- Iš abrikosų išimkite kauliukus, vaisius elektriniu plakikliu išplakite iki tyrės. Į gilų puodą pilkite kiaušinių plakinį, persikų tyrę, grietinėlę, įberkite žiupsnelį druskos ir maišydama kaitinkite ne ilgiau nei 5 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite vėsti.
- Kai masė atvės, įmaišykite apelsinų cukrintinus. Ledų masę pilkite į plokščią indą, dėkite į kamerą ir kas valandą pamaišykite, kad nesusidarytų ledo kristalų. Tiekite dailiose taurėse.
- Į puodą supilkite 1 litrą pieno ir įmeskite 100 g sviesto. Kol pienas užvirs, į litrinį stiklainį supilkite 2 stiklines smulkaus cukraus ir 1 šaukštelį krakmolo.
- Išmaišykite, įmuškite 5 trynius ir viską išsukite. Tuomet dar įpilkite truputį pieno ir stiklainį, uždarę dangteliu, plakite, kol susidarys grietinės tirštumo masė.
- Kai pienas užvirs, nuolat maišydami, supilkite išplaktą masę ir kaitinkite, kol užvirs. Maišyti būtina, kad nesutrauktų masės. Jei pienas nelabai šviežias, galite įdėti šaukštą krakmolo arba truputį geriamosios sodos.
- Kad ledai būtų geresnio skonio, vertėtų įtarkuoti citrinos ar apelsino žievelę arba įdėti ištirpinto padeginto cukraus šaukštą.
- Užvirusią masę su puodu įstatykite į indą su šaltu vandeniu ir maišykite, kol atvės iki kambario temperatūros. Po to palikite visiškai atvėsti.
- Visą masę supilkite į polietileninį maišelį ir įkiškite į kamerą. Po kiek laiko apverskite maišelį ir vėl palikite šalti.
- Į sustingusią masę išspauskite citrinos sultis ir, įvynioję maišelį į rankšluostį, paspaudykite jį, kad masė išsimaišytų ir neliktų ledo gabalėlių. Ledai paruošti.
- Išpilstykite į ledaines, papuoškite šviežiais ar konservuotais vaisiais, šokolado trupinėliais ar apipilkite mėgstamu sirupu.
1. Į puodą įpilkite vyną, įtarkuokite apelsino žievelę, išspauskite apelsinų sultis, įberkite po žiupsnelį cukraus, cinamono, tarkuotos imbiero šaknies.
2. Virkite apie 7 min., kol suminkštės apelsinų žievelės. Įdėkite 50 g juodojo šokolado, pagal skonį gabalėlį aitriosios paprikos, pakaitinkite ant mažos ugnies, kol sutirštės, tada įdėkite truputį sviesto.
3. Į desertinius dubenėlius gražiai išdėliokite ledus, gabaliukais pjaustytus vaisius (bananus, kivius, apelsinus, braškes ir pan.), užpilkite atvėsusiu padažu, puoškite šokolado drožlėmis.
- Pasaldinkite vandenį ir jame išbrinkinkite avižinius dribsnius.
- Tada juos pakepinkite svieste iki auksinio atspalvio.
- Į ledaines išdėliokite ledus, apibarstykite dribsniais ir žemuogėmis.
1. Pieną, cukrų, vanilinį cukrų supilkite į puodą ir užvirkite. Kol verda, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Naudosime tik trynius, tuo tarpu iš baltymų galima iškepti morengiukus.
2. Trynius išplakite, plakdami supilkite pieną. Visą masę supilkite atgal į puodą ir virkite ant silpnos ugnies, kol susidaro skystos grietinės masė. Vėliau įmaišykite grietinėlę ir palikite šiek tiek atvėsti.
3. Į atvėsusią masę dėkite pagardus. Galima dėti pasmulkintų Fortūnos saldainių, zefyrų ir serbentų.
4. Supilkite masę į indą (tinka paprastas plastmasinis) ir dėkite į šaldiklį.
5. Ledus pagaminus vakare, kitos dienos popietę jau galėsite mėgautis šiuo šaltu ir gaiviu ledų desertu.
6. Ledus galima valgyti ir su pyragu, ir vienus. Priedai gali būti tokie, kokių tik širdis geidžia.
Skanaus!
Receptą atsiuntė skaitytoja Asta Burinskienė
- Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Įmaišykite saldų sutirštintą pieną. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Pasiruoškite formeles, kuriose šaldysite ledus. Jei neturite specialių formelių, galite naudoti plastikinius puodelius, tinkamos formos indelius ar formeles, kurias galima dėti į šaldiklį.
- Į formelių dugną įberkite po nedidelę saujelę saldainių (ar kitų naudojamų priedų). Ant viršaus supilkite paruoštą kremą. Mediniu pagaliuku ar kitu įrankiu šiek tiek „pasklaidykite“ saldainius, kad pasiskirstytų.
- Dėkite paruoštas formeles į šaldiklį ir palaikykite mažiausiai 6 valandas ar per naktį. Tuomet išimkite iš šaldiklio. Formeles šiek tiek palaikykite rankose, kad sušiltų nuo delnų temperatūros. Tuomet labai atsargiai išimkite. Ledus patiekite nedelsiant. Skanaus!
* M&M‘s saldainius galite keisti kitais mėgstamais nedideliais saldainiais, kapotu šokoladu ar vaisių gabalėliais.
Ledus ruošė Asta Černė
- Į plaktuvą sudėkite sutirštintą pieną, riešutų sviestą, vanilę ir plakite.
- Kai masė taps vientisa, sudėkite likusius produktus ir vėl plakite iki vientisos masės.
- Šaldykite maždaug dvi valandas arba per naktį (kad ledai gerai sušaltų).
Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“
- Baltymus išplakite su cukraus pudra.
- Labai gerai atšaldytus ledų gabalus sudėkite į karščiui atsparią lėkštę, aptepkite plaktais baltymais, pabarstykite riešutais ir įstatykite į labai karštą (250-270°C) orkaitę.
- Palaikykite, kol baltymas paruduos, o ledai dar nepradės tirpti. Iškart patiekite.
1. Džiovintus vaisius nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite, užpilkite romu ir palikite, kad pastovėtų.
2. Pieną, paprastą ir vanilinį cukrų supilkite į puodelį ir užkaitinkite.
3. Kiaušinius labai švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu, tada atsargiai atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius gerai išplakite iki vientisos masės, tada po truputį plonyte srovele į juos supilkite pieną.
4. Trynių ir pieno masę vėl užkaitinkite ir nuolat maišydama virkite, kol sutirštės. Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir palikite, kad masė kiek pravėstų.
5. Į atvėsusius ledus sukrėskite kočėlu trupintus saldainius, nusunktus džiovintus vaisius, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles.
6. Ledus pilkite į plokščią indą ir dėkite į kamerą. Tiekite išėmusi specialiu ledų šaukšteliu. Puoškite mėtų lapeliais ir cinamonų lazdelėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Mėtas nuplaukite, nusausinkite, lapelius nuskabykite, kelis gražius palikite papuošti, kitus susmulkinkite.
2. Pieną ir neriebią grietinėlę supilkite į nedidelį puodelį, ten sumeskite pusę mėtų, suberkite cukrų ir užkaitinkite. Tada puodelį nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite bent 30 min. pastovėti – pienas turi prisigerti mėtų kvapo. Perkoškite per sietelį ir supilkite česnakų spaustuvu iš likusių mėtų išspaustas sultis.
3. Trynius iki vientisos purios masės išplakite atskirame dubenyje, plonyte srovele vis plakdama šluotele palengva supilkite dar šiltą pieno mišinį ir gautą masę dar kartą vis maišydama užkaitinkite, kol ji pradės tirštėti iki kremo konsistencijos.
4. Riebią grietinėlę išplakite iki standžios masės ir po truputį įmaišykite į atvėsusį mėtų kremą.
5. Paruoštą ledų masę pilkite į per naktį šaldiklyje palaikytą plokščią indą ir statykite į kamerą.
6. Kai ledai pradės stingti, juos gerai permaišykite, kad neliktų ledo kristalėlių, ir vėl apie valandą šaldykite. Tada procesą pakartokite ir per naktį ledus palikite šaldytuve.
7. Tiekite papuošusi mėtų lapeliais ir migdolų drožlėmis.
Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Kiaušinius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada atskirkite trynius nuo baltymų ir trynius su cukrumi išplakite iki vientisos purios masės.
2. Maskarponę sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir citrinų sultimis, šluotele įplakite kiaušinių plakinį.
3. Šaldytuve gerai atšaldytą grietinėlę išplakite iki standžių putų ir labai atsargiai sumaišykite su maskarpone.
4. Serbentus nuskabykite nuo šakelių, sumeskite į gilesnį indą su avietėmis, supilkite klevų sirupą, aviečių likerį ir viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu, tada tyrę pertrinkite per sietelį ir labai palengva, kad pasidarytų dvispalvė marmurinė masė, įmaišykite į maskarponę.
5. Paruoštą ledų masę pilkite į platų indą ir per naktį šaldykite kameroje.
6. Tiekite su šviežiomis avietėmis ir serbentais.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Cukrų suberkite į puodelį su apelsinų sultimis ir ant labai mažos ugnies kaitinkite, kol cukrus ištirps. Sirupą atvėsinkite, įmaišykite žaliosios citrinos sultis.
- Vyšnias nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užpilkite migdolų likeriu ir palikite pusvalandį. Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, sukrėskite į indą su vyšniomis, supilkite sirupą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Ledų masę supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Vis pamaišydami, kad ledai nesusikristalizuotų, šaldykite, kol masė taps standi ir lygi.
1. Bazilikų lapelius nuplaukite, nusausinkite, smulkiai sukapokite ir sudėkite į grūsti skirtą indą.
2. Pistacijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, irgi sukapokite ir suberkite prie bazilikų lapelių.
3. Specialiu grūstuvėliu viską grūskite tol, kol suskystės (tai užtruks).
4. Maskarponę iki vientisos masės išsukite su sutirštintu pienu, sukrėskite per sietelį pertrintą bazilikų ir pistacijų masę (jeigu nepavyko gerai sutrinti ir masė per tiršta trinti per sietelį, krėskite ją tokią, kokia yra – ledai bus su gabaliukais).
5. Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
6. Ledus krėskite į ledų konteinerį ar paprastą plastikinę dėžutę ir vis pamaišydama, kad ledai nesušoktų į ledo guzą, šaldykite šaldytuve apie 6 val.
7. Tiekite dailiais rutulėliais, sudėtais į išskobtas citrinų puseles.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Išplakite grietinėlę su cukrumi.
- Į indelius dėkite po 3-4 ledų rutulėlius, suformuotus šaukštu, bei išspauskite po kelis plaktos grietinėlės bokštelius.
- Karamelę paruoškite iš 5 šaukštų cukraus, sirupo ir vandens. Ja sulaistykite ledus.
- Papuoškite graikiniais riešutais.
- Į dubenį supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles, cukranendrių cukrų ir vanilinį cukrų. Viską išmaišykite.
- Maišydami užvirinkite ant nesmarkios ugnies ir dar pakaitinkite, iki ištirps cukranendrių cukrus.
- Dubenį nukelkite nuo viryklės ir palikite atvėsti.
- Avokadų minkštimą sudėkite į plakti skirtą indą, supilkite ir pasigamintą sirupą bei pieną.
- Viską gerai išplakite, iškart supilkite į formeles ir sudėkite į šaldiklį.
- Kai ledai apstengs, įsmeikite į juos medinius pagaliukus arba vienkartinius medinius įrankius.
- Tada vėl sudėkite į šaldiklį.
- Kai norėsite išimti ledus iš formelių, šias trumpam įmerkite į šiltą vandenį.
Receptas DANSUKKER
- Migdolus 6 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Tada sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Migdolų grietinėlę nusunkite – šiems ledams paruošti reikės tik riešutų masės.
- Spanguoles sutrinkite smulkintuvu ir sukrėskite į migdolų masę, įlašinkite truputį vanilės ekstrakto. Suformuokite rutuliukus ir dėkite į šaldiklį, kad sustingtų.
- Nukoštą migdolų grietinėlę supilkite į elektrinį smulkintuvą, suberkite smulkintą melioną, įlašinkite vanilės ekstrakto ir išplakite iki vientisos masės. Pastatykite į šaldiklį, kad apstingtų. Tada ištraukite ir specialiu ledų kaušeliu arba šaukštu suformuokite rutuliukus. Tada vėl dėkite juos į šaldiklį.
- Šiuos spalvingus gaivius ledų rutuliukus patiekite su trintomis spanguolėmis. Jei norite, kad būtų saldesni, apšlakstykite šlakeliu agavų sirupo.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.