Ingredientai:
- 350 g kvietinių miltų;
- 7 g sausų mielių;
- 180 ml pieno;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 80 g sviesto;
- 2 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
- 1 nubrauktas arbat. šaukšt. druskos;
- 1 didelis žiupsnis malto kardamono;
- 1 žiupsnis malto/tarkuoto muskato riešuto;
- 1 kiaušinis + 1 baltymas;
- aguonų arba sezamų sėklų, apibarstymui (nebūtina).
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite apie trečdalį miltų, kardamoną, muskato riešutą ir mieles.
2. Nedideliame prikaistuvyje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, pakaitinkite ir pamaišykite, kol cukrus ištirps. Skystis turi būti šiltas, bet nekarštas (jei pernelyg užkaito, atvėsinkite). Gautą skystį supilkite į miltų ir mielių mišinį, išmaišykite ir leiskite pastovėti apie 15 min.
3. Į pastovėjusį mišinį muškite kiaušinį, pilkite apelsinų sultis ir po truputį berdami likusius miltus, kai tik bus įmanoma, imkite minkyti. Šį darbą lengviau atliksite patikėję jį elektriniam aparatui, turinčiam minkymo antgalį, tačiau jei jo neturite, išminkysite ir rankomis, tik skirkite tam bent 10 min. Turite gauti gana minkštą, elastingą, nebelipnią tešlą.
4. Dėkite išminkytą tešlą į riebalais išteptą dubenį, pridenkite maistine plėvele ar virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite šiltoje vietoje dvigubai pakilti – tai užtruks nuo 1 iki 2 val.
5. Pakilusią tešlą perminkykite ant miltuoto paviršiaus, o tada gnaibykite gabaliukais ir voliokite iš jų maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Dėkite šiuos rutuliukus vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos ir miltais plonai pabarstytos skardos. Jei norite, galite iš rutuliukų dėlioti kokį tik norite objektą – gal vynuogės kekę, o gal peliuko Mikio galvą, kaip jums patinka!
6. Sudėlioję visus rutuliukus, dėkite skardą į šiltą vietą, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite dar 20–30 min. pakilti – tegul rutuliukai išsipučia.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kiaušinio baltymą išplakite su šaukštu vandens.
8. Pakilusių rutuliukų paviršių švelniai patepkite baltymo plakiniu ir, jei norite, pabarstykite aguonomis ir/ar sezamų sėklomis. Kepkite 15–20 min. arba kol viršus bus auksiškai rusvas.
9. Galite skanauti dar šiltų, nes susilaikyti sunku. Rutuliukai skaniausi tą pačią dieną, tačiau išliks valgomi ir per kitos dienos pusryčius.