Kad pirmasis gegužės sekmadienis visoms mamoms būtų ypatingas ir nepamirštamas, pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič dalinasi 3 gardžių ir lengvai pagaminamų tortų receptais.
Medaus tortas su grietinėlės kremu
Ingredientai:
tešlai:
- 5 kiaušiniai;
- 250 g miltų;
- 200 g cukraus;
- 50 g sviesto;
- 3 valg. šaukšt. medaus
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
kremui:
- 1 l riebios grietinės;
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių
- 5 valg. šaukšt. cukraus.
Gaminimas:
1. Pradžioje paruoškite kremą: grietinę išplakite su citrinos sultimis ir cukrumi iki kremo konsistencijos.
2. Medų pašildykite kartu su sviestu ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite, kol susijungs į gražią, vientisą masę. Palikite šiek tiek atvėsti.
3. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų, atvėsusį medų supilkite į kiaušinių masę ir ten pat sudėkite miltus bei kepimo miltelius. Viską labai gerai išmaišykite.
4. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.
5. Į kepimo formą dėkite po 4 – 5 šaukštus tešlos ir ją paskirstykite po visą dugną.
6. Kiekvieną paplotį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
7. Atvėsusius lakštus aptepkite kremu ir truputį paspausdami sudėkite vieną ant kito. Torto kraštus ir viršų aptepkite kremo likučiais ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
Lengvas ir greitas šokoladinis tortas
Ingredientai:
biskvitui:
- 250 g miltų;
- 200 g cukraus;
- 3 valg. šaukšt. kakavos miltelių;
- 10 kiaušinių;
- nedidelis gabalėlis sviesto.
kremui:
- 400 g maskarponės sūrio;
- 200 g pieniško šokolado.
papuošimui:
- šokolado drožlių;
- mėgstamų riešutų ir uogų.
Gaminimas:
1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir berkite cukrų. Šią masę plakite, kol ji pabals ir padidės.
2. Lengvai maišydami į masę berkite miltus ir kakavos miltelius. Viską gerai išmaišykite ir tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą.
3. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
4. Iškepusį biskvitą šiek tiek atvėsinkite ir per tą laiką paruoškite torto pertepimą.
5. Puode ant mažos ugnies ištirpinkite pienišką šokoladą ir palaukite, kol jis pradės stingti. Tuomet sumaišykite jį su maskarponės sūriu ir pertepimas jau paruoštas.
6. Atvėsusį biskvitą perpjaukite pusiau ir vieną jo lakštą aptepkite šokolado-maskarponės kremu. Uždenkite antru biskvito lakštu ir pagamintą tortą aptepkite likusiu kremu.
7. Puoškite šokolado drožlėmis, riešutais ir uogomis.
8. Leiskite tortui bent šiek tiek pastovėti – kuo labiau į biskvitą įsigers kremas, tuo tortas bus gardesnis.
Nekeptas sausainių tortas su sūrio kremu
Ingredientai:
- 600 g arbatinių sausainių;
- 400 ml grietinėlės;
- 250 g maskarponės sūrio;
- 100 ml pieno;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- cukraus pudros (pagal skonį).
papuošimui:
- sutrupintų sausainių;
- riešutų, uogų.
Gaminimas:
1. Maskarponės sūrį elektriniu plakikliu išsukite su cukraus pudra ir citrinos sultimis iki vientisos masės.
2. Atskirai išplakite grietinėlę iki standžių putų ir ją atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
3. Kvadratinę torto formą išklokite maistine plėvele arba kepimo popieriumi.
4. Kiekvieną sausainį pamirkykite piene, tik neilgai – pamerkite ir iškart ištraukite. Piene mirkytais sausainiais išdėliokite torto formos dugną.
5. Sausainius aptepkite kremu, dėkite naują sausainių sluoksnį ir kartokite šiuos veiksmus. Šiek tiek kremo pasilikite torto viršui ir šonams.
6. Paruoštą tortą palikite šaldytuve bent kelioms valandoms – tam, kad tortas sustingtų ir susigertų kremas. Vėliau tortą iš formos išverskite tiesiog uždėję ant jo lėkštę ir apvertę.
7. Torto viršų ir kraštus aptepkite likusiu kremu ir pabarstykite sausainių trupintais, papuoškite riešutais ir uogomis.