Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marinatai su prieskoninėmis žolelėmis: 3 įdomūs receptai skirtingų rūšių mėsai

Gerų marinatų idėjų niekada nebus per daug, ypač jei prieš akis – dar du vasaros mėnesiai. Vieniems gal nebereikia priminti, o kitiems tai vis dar atradimas – kepamą mėsą ar žuvį labai pagardina marinavimas su įvairiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Vištiena žolelių marinate
Vištiena žolelių marinate / Vida Press nuotr.

Prieskoninės žolelės mėsos marinavimui Lietuvoje naudojamos nuo seno. Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika, vos viena kita šakelė šviežių rozmarinų ar čiobrelių – ir kepama mėsa įgyja jau visai kitą skonį ir išskirtinį aromatą.

„Sausi prieskoniai ir jų mišiniai taip pat yra nepamainomi pagalbininkai virtuvėje, tuo labiau kad ne viską mūsų klimato sąlygomis galime užsiauginti. Bet jei tik yra galimybė, siūlau juos derinti su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, kurios ne tik praturtins kvapo ir skonio paletę, bet ir papuoš – gamindami būtinai pasilikite bent keletą šakelių patiekimui“, – pataria V.Nadzeika.

Vida Press nuotr./Aromatinės žolelės
Vida Press nuotr./Aromatinės žolelės

Maisto ekspertas taip pat ragina drąsiai eksperimentuoti: „Nėra griežtų taisyklių, kokios prieskoninės žolelės labiau tinka jautienai, kiaulienai ar vištienai, o kokios – žuviai marinuoti. Tad čia svarbiausias patarimas – nebijoti eksperimentuoti, maišyti žoleles tarpusavyje ir kaskart atrasti vis naujus skonius“, – pridūrė V.Nadzeika.

Planuojantiems iškylą gamtoje ar ieškantiems naujų idėjų gardžiai vakarienei keli paprastų marinatų su šviežiomis žolelėmis receptai:

Petražolių ir kalendros marinatas
(labiausiai tinka jautienai ar avienai)

Ingredientai (2 kg mėsos):

  • 50 g šviežių petražolių;
  • 40 g šviežios kalendros;
  • 2 susmulkintos skiltelės česnako;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • ½ arbat. šaukšt. raudonosios paprikos miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
  • 200 ml alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Petražoles ir kalendrą sukapokite, tada sudėkite į dubenį kartu su susmulkintu česnaku ir viską gerai išmaišykite.

2. Į žolelių mišinį įberkite druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir dar sykį gerai išmaišykite.

3. Lėtai pilkite alyvuogių aliejų. Mentele permaišykite, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje, kad skoniai susimaišytų.

4. Mėsą ištrinkite marinatu ir palikite pastovėti porą valandų arba geriausia – per naktį.

Vida Press nuotr./Žolelių marinatas
Vida Press nuotr./Žolelių marinatas

Rozmarino ir citrinos marinatas
(labiausiai tinka vištienai arba avienai)

Ingredientai (500 g mėsos):

  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. smulkinto šviežio rozmarino;
  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų.

Gaminimas:

1. Stambiai supjaustytą česnaką sudėkite į didelį dubenį. Nuplaukite citriną ir plonai nulupkite geltoną žievelę. Išspauskite citrinos sultis. Susmulkinkite šviežią rozmariną ir taip pat suberkite į dubenį. Įmaišykite alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.

2. Į dubenį dėkite mėsą ir pavoliokite, kad visas mėsos gabaliukas pasidengtų marinatu.

3. Įvyniokite į plastikinį maišelį, palikite šaldytuve pasimarinuoti nuo 30 minučių iki 2 valandų.

123RF.com nuotr./Šašlykai, citrinų marinatas
123RF.com nuotr./Šašlykai, citrinų marinatas

Kvapiųjų mairūnų marinatas su medumi
(labiausiai tinka vištienai, kalakuto šlaunelėms)

Ingredientai (1,5 kg mėsos):

  • 200 g grietinės (18 proc. riebumo);
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 valg. šaukšt. prancūziškų garstyčių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos prieskonių;
  • 3 susmulkintos skiltelės česnako;
  • 20 g kvapiojo mairūno.

Gaminimas:

1. Mairūnus susmulkinkite. Ruošdami marinatą, į dubenį sudėkite visus išvardytus ingredientus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir viską gerai išmaišykite.

2. Marinuodami mėsą, kruopščiai ištrinkite ją marinatu ir palikite mažiausiai 2 valandoms šaldytuve. Geriausia – jei paliksite per naktį.

Vida Press nuotr./Kepta vištiena
Vida Press nuotr./Kepta vištiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų