Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, maskarpone italai mėgaujasi jau kelis šimtus metų. Šis kreminis iš grietinėlės gaminamas sūris netruko išplisti ir visame pasaulyje.
Maskarponė – populiariausias pasaulyje kreminis sūris, naudojamas įvairių saldėsių ir ne tik gamyboje.
„Maskarponės sūrį galima laikyti rikotos broliu, tačiau ši maskarponei nusileidžia savo lengvumu. Maskarponė yra riebesnė, gaminama iš grietinėlės, o rikota – iš pieno, todėl labiau tinka gardinti patiekalus. Nenuostabu, kad maskarponė – populiariausias pasaulyje kreminis sūris, naudojamas įvairių saldėsių ir ne tik gamyboje“, – sako T.Lauvray.
Pasak T.Lauvray, maskarponės populiarumą lemia minkšta kreminė tekstūra, o tai labai svarbu gaminant desertus. Lengvas ir neutralus šio sūrio skonis, gardinant įvairiais priedais, leidžia sukurti gausybę skirtingų derinių.
Visiems puikiai žinomas itališkas tiramisu, taip pat sūrio tortai yra gaminami iš maskarponės sūrio. Šie desertai ypač populiarūs ir Lietuvoje.
„Mūsų šalies konditeriai iš pietinių Europos šalių yra sėkmingai perėmę geriausias desertų gaminimo patirtis, todėl be maskarponės neapsieinama nė dienos. Pastebima, kad ir namuose desertų gamybai lietuviai vis dažniau naudoja maskarponę“, – pasakoja T.Lauvray.
Konditerijos eksperto teigimu, receptų su maskarpone – kiek tik leidžia fantazija, be to, su maskarpone gaminami ne tik desertai. Itališkuose patiekaluose maskarponė naudojama padažų, kuriais gardinami makaronai, gamyboje.
„Įdomu tai, kad šis sūris gali būti naudojamas ne tik desertų gamyboje. Jis naudojamas kaip užtepėlių pagrindas, tinka gaminant padažus. Maskarponę galima naudoti ir vietoj sviesto: tereikia užtepti skrebutį, pagardinti druska, pipirais ir mėgautis. Šį sūrį galima sumaišyti su uogomis ar uogienėmis ir mėgautis greitu desertu“, – teigia konditeris.
T.Lauvray siūlo užkandį, patiekalą ir desertą iš maskarponės, kuris puikiai tiks tiek vakarienėms su draugais, tiek šventiniams Kalėdų pietums su šeima.
Lašišos užtepėlė su maskarpone
Ingredientai:
- 250 g maskarponės sūrio;
- 200 g sūdytos lašišos, kapotos gabaliukais;
- sauja kapotų svogūnų laiškų;
- sauja kapotų krapų;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Maskarponę pertrinkite maisto trintuvu, kad taptų kremiškesnė.
2. Gerai sumaišykite visus ingredientus.
3. Tiekite užtepėlę ant skrebučių, vieno kąsnio užkandžių krepšelių ar skanaukite su daržovių lazdelėmis.
Penne makaronai su maskarpone
Ingredientai:
- 200 g penne makaronų;
- 100 g maskarponės sūrio;
- 1 kiaušinio trynys;
- keli šaukštai tarkuoto kietojo sūrio;
- druskos;
- pipirų;
- bazilikų;
- petražolių;
- 1 česnako skiltelė;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje.
2. Kiaušinio trynį sumaišykite su žiupsneliu druskos, pipirų, kietuoju sūriu.
3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, kelias minutes apkepinkite kapotą česnaką. Į keptuvę dėkite kiaušinio trynio ir sūrio masę, šiek tiek pašildykite. Tada į tą pačią keptuvę dėkite maskarponės sūrį, ištirpdykite ir keletą minučių viską pakepkite.
4. Makaronus sumaišykite su padažu, patiekdami pabarstykite šviežiu baziliku ir petražolėmis.
Nekeptas maskarponės ir persikų tortas
Ingredientai:
- 500 g maskarponės sūrio;
- 500 g šviežių arba konservuotų persikų;
- 350 g kokosų pieno;
- arbatinių sausainių (pyrago formai iškloti);
- 200 g cukraus;
- keli lašai vanilės ekstrakto;
- 2 valg. šaukšt. želatinos.
Gaminimas:
1. Pyrago formą padenkite kepimo popieriumi, išklokite sausainius.
2. Maskarponę suplakite su kokosų pienu, cukrumi ir vanilės ekstraktu.
3. Želatiną ištirpinkite šiltame vandenyje, išmaišykite iki vientisos masės ir įplakite į maskarponės ir kokosų pieno mišinį. Gautą masę supilkite į skardą su sausainiais.
4. Pradėjusį stingti tortą apiberkite persikais. Dėkite į šaldytuvą ir jau po kelių valandų skanaukite.