Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskarponės sūris – ne tik saldėsiams: užkandis, makaronų patiekalas ir desertas

Kokybišką sūrį galima laikyti vienu iš labiausiai virtuvėje praverčiančių, universaliausių produktų. Jį skanaujame vieną kaip užkandį, gardiname patiekalus ar gaminame skaniausius desertus. Kreminis maskarponės sūris – tikras italų pasididžiavimas, su kuriuo paruošite šimtus skanėstų – ir saldžių, ir nesaldžių.
Varškėtis su maskarpone
Varškėtis su maskarpone / Fotolia nuotr.

Kaip pasakoja pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, maskarpone italai mėgaujasi jau kelis šimtus metų. Šis kreminis iš grietinėlės gaminamas sūris netruko išplisti ir visame pasaulyje.

Maskarponė – populiariausias pasaulyje kreminis sūris, naudojamas įvairių saldėsių ir ne tik gamyboje.

„Maskarponės sūrį galima laikyti rikotos broliu, tačiau ši maskarponei nusileidžia savo lengvumu. Maskarponė yra riebesnė, gaminama iš grietinėlės, o rikota – iš pieno, todėl labiau tinka gardinti patiekalus. Nenuostabu, kad maskarponė – populiariausias pasaulyje kreminis sūris, naudojamas įvairių saldėsių ir ne tik gamyboje“, – sako T.Lauvray.

Pasak T.Lauvray, maskarponės populiarumą lemia minkšta kreminė tekstūra, o tai labai svarbu gaminant desertus. Lengvas ir neutralus šio sūrio skonis, gardinant įvairiais priedais, leidžia sukurti gausybę skirtingų derinių.

Visiems puikiai žinomas itališkas tiramisu, taip pat sūrio tortai yra gaminami iš maskarponės sūrio. Šie desertai ypač populiarūs ir Lietuvoje.

Bananinis tiramisu desertas
Receptas: Bananinis tiramisu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.6 / 93
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g (100 g – desertui ir 100 g – sirupui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Grietinėlė: 250.00 g (riebios plakamosios)
Bananai: 2.00 vnt. (didelis arba du maži gerai prinokę)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. – sulčių)
Sausainiai: 150.00 g (biskvitinių „Damų pirštelių“)
Brendis: (galima romo arba bananų likerio – sirupui) 60.00 ml
Kava: 125.00 ml (stiprios – sirupui)
Šokoladas: 1.00 žiupsnelis (galima pakeisti cinamonu – apibarstyti)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite cukrų ir supilkite vanilės ekstraktą. Išplakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Bananus sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės ir įmaišykite į kremą.
  2. Kitame dubenyje riebią šaltą grietinėlę suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremo masę.
  3. Pasiruoškite sirupą: dubenėlyje sumaišykite brendį (arba romą, arba bananų likerį), stiprią kavą ir cukrų. Maišykite, kol cukrus ištirps.
  4. Bananą supjaustykite riekelėmis.
  5. Pasiruoškite stiklines ar taures, kuriose sluoksniuosite tiramisu.
  6. Sausainius perlaužkite į kelias dalis, kad tilptų į stiklines.
  7. Sausainių gabalėlius merkite į paruoštą sirupą, palaikykite porą sekundžių ir dėkite į stiklines, kad uždengtų dugną.
  8. Ant sausainių paskleiskite po šaukštą ar porą šaukštų bananinio maskarponės kremo, o ant šio kremo išdėliokite bananų griežinėlius.
  9. Vėl tolygiai ant viršaus sudėkite sirupe pamirkytus sausainių gabalėlius, paskleiskite maskarponės kremą.
  10. Paruoštus desertus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent porą valandų arba per naktį. Prieš patiekdamos, apibarstykite tiramisu viršų smulkintu šokoladu ar kakava.
Suskleisti
Restorano „Lauro lapas“ tiramisu
Receptas: Stebuklingai skanus tiramisu
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 150.00 g
Konjakas: 50.00 ml (arba viskio)
Kakava: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kava: 200.00 ml (juodos)
Sausainiai: 400.00 g (biskvitinių)
Kaip gaminti

Pagaminkite kremą:

1. Plakite baltymus su žiupsniu druskos. Išplakus išimkite iš indo ir padėkite į šalį.

2. Dėkite į indą trynius bei cukrų. Plakite. Išplakus išimkite iš indo ir padėkite į šalį.

3. Plakite maskarponės sūrį su alkoholiu. Plakite švelniai ir trumpai. Svarbu neperplakti.

4. Į maskarponės sūrį dėkite išplaktus trynius. Plakite.

5. Sujungus maskarponės sūrio bei trynių-cukraus masę, įmaišykite plaktus baltymus.

Susluoksniuokite:

1. Paruoštą masę sluoksniuokite su biskvitiniais sausainiais, juos pamirkant kavoje. Mirkykite kavoje vos akimirką. Sausainiai turi sušlapti ne nuo kavos, o nuo kremo.

2. Susluoksniuotą tiramisu pabarstykite kakava.

3. Tortą patiekite tik kitą dieną.

Suskleisti

„Mūsų šalies konditeriai iš pietinių Europos šalių yra sėkmingai perėmę geriausias desertų gaminimo patirtis, todėl be maskarponės neapsieinama nė dienos. Pastebima, kad ir namuose desertų gamybai lietuviai vis dažniau naudoja maskarponę“, – pasakoja T.Lauvray.

Konditerijos eksperto teigimu, receptų su maskarpone – kiek tik leidžia fantazija, be to, su maskarpone gaminami ne tik desertai. Itališkuose patiekaluose maskarponė naudojama padažų, kuriais gardinami makaronai, gamyboje.

Vida Press nuotr./Maskarponės kremas
Vida Press nuotr./Maskarponės kremas

„Įdomu tai, kad šis sūris gali būti naudojamas ne tik desertų gamyboje. Jis naudojamas kaip užtepėlių pagrindas, tinka gaminant padažus. Maskarponę galima naudoti ir vietoj sviesto: tereikia užtepti skrebutį, pagardinti druska, pipirais ir mėgautis. Šį sūrį galima sumaišyti su uogomis ar uogienėmis ir mėgautis greitu desertu“, – teigia konditeris.

T.Lauvray siūlo užkandį, patiekalą ir desertą iš maskarponės, kuris puikiai tiks tiek vakarienėms su draugais, tiek šventiniams Kalėdų pietums su šeima.

Lašišos užtepėlė su maskarpone

Ingredientai:

  • 250 g maskarponės sūrio;
  • 200 g sūdytos lašišos, kapotos gabaliukais;
  • sauja kapotų svogūnų laiškų;
  • sauja kapotų krapų;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Maskarponę pertrinkite maisto trintuvu, kad taptų kremiškesnė.

2. Gerai sumaišykite visus ingredientus.

3. Tiekite užtepėlę ant skrebučių, vieno kąsnio užkandžių krepšelių ar skanaukite su daržovių lazdelėmis.

123RF.com nuotr./Lašišos užtepėlė
123RF.com nuotr./Lašišos užtepėlė

Penne makaronai su maskarpone

Ingredientai:

  • 200 g penne makaronų;
  • 100 g maskarponės sūrio;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • keli šaukštai tarkuoto kietojo sūrio;
  • druskos;
  • pipirų;
  • bazilikų;
  • petražolių;
  • 1 česnako skiltelė;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Kiaušinio trynį sumaišykite su žiupsneliu druskos, pipirų, kietuoju sūriu.

3. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, kelias minutes apkepinkite kapotą česnaką. Į keptuvę dėkite kiaušinio trynio ir sūrio masę, šiek tiek pašildykite. Tada į tą pačią keptuvę dėkite maskarponės sūrį, ištirpdykite ir keletą minučių viską pakepkite.

4. Makaronus sumaišykite su padažu, patiekdami pabarstykite šviežiu baziliku ir petražolėmis.

Shutterstock nuotr./Makaronai su padažu
Shutterstock nuotr./Makaronai su padažu

Nekeptas maskarponės ir persikų tortas

Ingredientai:

  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 500 g šviežių arba konservuotų persikų;
  • 350 g kokosų pieno;
  • arbatinių sausainių (pyrago formai iškloti);
  • 200 g cukraus;
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • 2 valg. šaukšt. želatinos.

Gaminimas:

1. Pyrago formą padenkite kepimo popieriumi, išklokite sausainius.

2. Maskarponę suplakite su kokosų pienu, cukrumi ir vanilės ekstraktu.

3. Želatiną ištirpinkite šiltame vandenyje, išmaišykite iki vientisos masės ir įplakite į maskarponės ir kokosų pieno mišinį. Gautą masę supilkite į skardą su sausainiais.

4. Pradėjusį stingti tortą apiberkite persikais. Dėkite į šaldytuvą ir jau po kelių valandų skanaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais