Maži kasdieniai ritualai: raktas į gerą savijautą tamsiuoju metų laiku

Šaltuoju ir tamsiuoju metų periodu daugelis jaučia energijos stygių, nuotaikos svyravimus ar didesnį stresą. Ekspertai teigia, kad norint išlaikyti gerą emocinę savijautą, svarbu į savo kasdienybę įtraukti paprastus, tačiau prasmingus ritualus. Tokiais gali tapti ir šilto gėrimo akimirka su šeima, ir mažas skanėstas, leidžiantis pasimėgauti akimirka tik sau.
šventiška kakava padės pasikelti nuotaiką
šventiška kakava padės pasikelti nuotaiką / „Unsplash“ nuotr.

Ritualų svarba

„Ritualai yra psichologiškai reikšmingi dėl jų poveikio mūsų emocinei būsenai ir gebėjimui įveikti stresą. Jie sukuria struktūrą, kuri ypač svarbi tamsiuoju metų laiku, kai ilgalaikis šviesos stygius gali paveikti nuotaiką, turimą energijos lygį ir bendrą savijautą. Jie padeda sukurti stabilumo jausmą, kuris yra esminis norint sumažinti nerimą ar įtampą,“ – teigia Geštalto psichoterapijos praktikė Daiva Babilevičienė.

Pasak ekspertės, užtikrinti gerą psichologinį būvį tamsiuoju ir šaltuoju metų periodu, belaukiant švenčių, padės maži ir daug pastangų nereikalaujantys ritualai. Anot jos, persistengti ir imtis didelių praktikų tikrai nebūtina. Be to, skirdami šiek tiek laiko vakarais pabūti su šeima ir pasimėgauti mažu ritualu ne tik atsipalaiduosite, bet ir sustiprinsite asmeninį ryšį.

„Maži kasdieniai ritualai, kaip, pavyzdžiui, pasimėgavimas šiltu gėrimu su šeima ar nedidelis šokolado gabalėlis, veikia ne tik kaip malonumas, bet ir kaip savotiška „inkaro“ technika, kuri leidžia sugrįžti į dabarties momentą. Šie mažieji džiaugsmai skatina dėmesingumą, mažina kortizolio lygį organizme ir padeda reguliuoti emocijas. Tyrimai rodo, kad net paprasti, reguliariai kartojami veiksmai stiprina ryšį tarp šeimos narių ar draugų ir skatina laimės hormonų, tokių kaip dopaminas ir oksitocinas, išsiskyrimą“, – mažų džiaugsmų svarbą paaiškina psichoterapijos praktikė.

Šokoladas malonumui patirti

„Šiuo prieššventiniu periodu raginame dalintis džiugiomis akimirkomis bei mėgautis mažomis pertraukomis. Apie tai yra ir „KitKat“ šūkis – pasidaryk pertrauką, pasimėgauk „KitKat“. Be to, ir pats šokolado valgymo procesas kelia malonumą – dėl kakavos sviesto tekstūros ypatybių, su kiekvienu šokolado kąsneliu jo skonis išsiskiria lėtai, todėl ir jaučiame tą malonų tirpimo burnoje pojūtį. Tad, jei skirsite laiko lėtam pasimėgavimui skanėstu, tai irgi gali tapti vienu iš būdų, padėsiančių atsigręžti į save niūriuoju metų laikotarpiu“, – teigia „KitKat“ ir „Nesquik“ prekės ženklų ir verslų vadovė Baltijos šalyse Aušra Motekaitytė.

Šokolado nauda įrodyta ir tyrimais – jame esantys junginiai, pavyzdžiui, teobrominas ar feniletilaminas, padeda natūraliai pagerinti nuotaiką.

„Unsplash“ nuotr./Kakava
„Unsplash“ nuotr./Kakava

Maži ritualai – būdas įsižeminti sudėtingais laikotarpiais

„Taip pat verta paminėti, kad ritualai stiprina mūsų identitetą. Jie padeda ne tik atsipalaiduoti, bet ir susikurti savotišką emocinį „namų uostą“, kuris, psichologiniu požiūriu, stiprina mūsų gebėjimą susitvarkyti su neapibrėžtumu ar sudėtingais laikotarpiais. Tad maži ritualai, kaip šokolado gabalėlis ar pokalbis prie kakavos puodelio, turi kur kas gilesnę reikšmę – jie gali būti būdas sukurti prasmingą ryšį su savimi ir artimaisiais,“ – teigia psichoterapijos praktikė D.Babilevičienė.

Tamsiuoju ir šaltuoju sezonu, belaukiant švenčių, ji skatina visus pasimėgauti akimirkomis, kurios suteikia džiaugsmo ir jaukumo. Pasak jos, pertraukos nėra tik laikas atsikvėpti – jos yra raktas į gerą savijautą.

Šokoladiniai keksiukai su „KitKat“ papuošimais

Šie keksiukai puikiai tiks kaip desertas, o papuošti „KitKat“ batonėliais taps ir puikiu šventinio stalo atributu.

„Nestlé“ nuotr./Keksiukai su „KitKat“
„Nestlé“ nuotr./Keksiukai su „KitKat“

Matavimui naudokite įprastą puodelį, iš kurio gertumėte arbatą.

Reikės:

4 šaukštų nesūdyto sviesto

1/4 puodelio augalinio aliejaus (tiks rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių)

1/2 puodelio vandens

1 puodelio universalių miltų

Beveik pilno puodelio cukraus

1/4 puodelio „Nesquik“ kakavos

3/4 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

1 didelio kiaušinio

1/4 puodelio pasukų

1 arbatinio šaukštelio gryno vanilės ekstrakto (galite pakeisti šaukšteliu vanilinio cukraus)

Vieno klasikinio „KitKat“ batonėlio papuošimui (arba mažų šventinių „KitKat“ figūrėlių)

Gaminimo procesas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir paruoškite skardą, kurioje kepsite keksiukus bei sudėkite į ją formeles.

Ant žemos ugnies ištirpinkite sviestą su augaliniu aliejumi ir vandeniu.

Dideliame inde sumaišykite sausus ingredientus: miltus, cukrų, „Nesquik“ kakavą, kepimo miltelius ir druską.

Supilkite ištirpintą sviesto mišinį ir plakite rankiniu maišytuvu nedideliu greičiu iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį ir plakite, kol viskas susimaišys, tada supilkite pasukas ir vanilės ekstraktą ir plakite iki vientisos masės, nugremždami dubens dugną ir šonus.

Supilkite tešlą į išklotas keksiukų formeles, užpildydami jas maždaug iki trijų ketvirtadalių.

Keksiukus kepkite orkaitės vidurinėje lentynoje apie 25 minutes, kol jie taps elastingi ir į vidų įkištas dantų krapštukas bus švarus. Leiskite keksiukams šiek tiek atvėsti, tada perkelkite juos ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Papuoškite keksiukus „KitKat“ batonėliu ar šventinėmis figūrėlėmis arba mėgstamu glaistu.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis