Ingredientai (15–16 sausainių):
- 150 g minkšto sviesto;
- 40 g rudojo cukraus;
- 40 g cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos arba keli lašai vanilės ekstrakto;
- 1 kiaušinio trynys;
- 175 g savikėlių (self-rising) miltų (arba paprastų miltų, sumaišytų su 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių);
- 25 g avižinių dribsnių;
- žiupsnelis druskos;
- 100 g datulių be kauliukų, supjaustytų gabaliukais (galite naudoti pačias įvairiausias, nebūtinai brangiausias).
Gaminimas:
1. Vidutinio dydžio inde sumaišykite miltus (ir kepimo miltelius, jei naudojate ne savikėlius miltus), avižinius dribsnius ir druską. Atidėkite į šalį.
2. Į kitą dubenį arba elektrinio virtuvės kombaino indą dėkite sviestą, berkite cukrų, pilkite vanilės pastą (arba ekstraktą) bei kiaušinio trynį. Išsukite iki purios masės. Tai lengviau padaryti elektriniu aparatu, tačiau įmanoma ir mediniu šaukštu.
3. Į šlapiąjį mišinį suberkite sausąjį bei datules ir išmaišykite, o tada lengvai suminkykite į rutulį. Jis bus minkštas, taip ir turi. Dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Iš atvėsusios ir kiek sutvirtėjusios tešlos formuokite maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus, paplokite juos maždaug iki 1 cm storio paplotėlio. Dėkite juos ant skardos.
6. Dėkite skardą su sausainiais į orkaitę ir kepkite 14–15 min., kol bus gražiai rusvi.
7. Išėmę iš orkaitės leiskite sausainiams kiek pabūti skardoje, o tada mentele atsargiai perkelkite baigti vėsti ant grotelių. Kol neatvės, sausainiai bus labai minkšti ir trapūs, tačiau vėliau sutvirtės, tačiau, jei neperkepėte, išliks maloniai minkšti viduryje.