Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Mėgaujamės šviežiomis morkytėmis: nuo „pašteto“ iki salotų ir desertų

Dažname patiekale – sriubose, troškiniuose, kepiniuose – morkos yra svarbios, tačiau toli gražu ne pagrindinės daržovės. Ta proga, jog dabar jos šviežios, traškios, saldžios, leiskime joms groti pirmuoju smuiku. Jūsų dėmesiui – patiekalų, kurie be morkų neįsivaizduojami, rinkinys.
Trinta morkų ir bulvių sriuba su fetos sūriu
Trinta morkų ir bulvių sriuba su fetos sūriu / Vida Press nuotr.
Sumuštinukai su morkų piure
Receptas: Sumuštinukai su morkų tyre
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.8 / 14
Receptas
Ingredientai
Morkos: 400.00 g (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (kupinas)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kanapės: 5.00 valg. š.
Anyžiai: 2.00 vnt. (žvaigždutės)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Batonas: 1.00 vnt. (0,5)
Prieskoniniai žalumynai: 5.00 g (švieži; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Batoną supjaustykite riekelėmis, išdėliokite jas kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Pašaukite į 200 °C karščio orkaitę, kad gražiai apskrustų.

2. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite. Morkas nuplaukite, nuskuskite, perpjaukite išilgai pusiau, puseles supjaustykite riekelėmis.

3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol virs karamele.

4. Sudėkite smulkintas morkas, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kepinkite, kol suminkštės. Suberkite anyžius, kanapes, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir kaitinkite apie 5 minutes.

5. Nukėlę nuo ugnies palikite atvėsti. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Gauta morkų tyre aptepkite batono skrebučius, viršų pabarstykite smulkintais žalumynais.

Suskleisti
Morkų paštetas
Receptas: Morkų paštetas
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (šaknis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
  2. Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
Suskleisti
Morkos vyno padaže
Receptas: Morkos vyno padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Morkos: 675.00 g (nuskustų)
Vynas: 1.00 st. (sauso baltojo)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Kaip gaminti

1. Morkas supjaustykite plonais griežinėliais ir 7 min. pavirkite garuose.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais žiedais supjaustytą svogūną ir kepkite 5 min.

3. Suberkite miltus, gerai išmaišykite ir toliau kaitindami po truputį supilkite vyną.

4. Kai padažas pradės tirštėti, sudėkite morkų griežinėlius, petražoles, uždenkite ir troškinkite dar 15 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Morkų traškučiai
Receptas: Morkų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 55
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
  3. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
  4. Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
  6. Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
Suskleisti
Korėjietiškos morkų salotos
Receptas: Korėjietiškos morkų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Česnakai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos - žiupsnelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/3)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
  2. Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite.
  3. Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
  4. 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
  5. Morkos skaniausios, kai per naktį pastovi šaldytuve. Šių morkų galima pasigaminti ir didesnį kiekį, nes šaldytuve uždengtame inde jas galima laikyti 4-5 dienas.
  6. Patiekiant, galima užbarstyti smulkiai supjaustytų svogūno laiškų.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Avinžirnių salotos su morkomis, datulėmis ir riešutais
Receptas: Avinžirnių salotos su morkomis, datulėmis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 38
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Avinžirniai: 2.00 st. (virtų arba konservuotų)
Datulės: 1.00 st. (1/3 smulkintų)
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelės)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (1/3)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (1/3 - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - padažui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (asafetida - pagal skonį - padažui)
Kaip gaminti

Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.

  1. Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
  2. Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
  3. Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
  4. Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
Suskleisti
Morkų salotos su apelsinais
Receptas: Morkų salotos su apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 50
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Razinos: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Linų sėmenų aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir alyvuogių)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
  2. Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
  3. Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
  4. Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
  5. Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.

 

Suskleisti
Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
Receptas: Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 42
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tinka ir mandarinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Avinžirniai: 1.00 st. (½)
Medus: 1.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
  2. Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Suskleisti
Keptos morkos
Receptas: Su imbieru keptos morkytės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas (apie į cm ilgio) šviežio)
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.

2. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Suskleisti
Troškintos morkos
Receptas: Troškintų morkų su alyvuogėmis ir mėtomis užkandis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Morkos: 350.00 g
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 80.00 ml (sauso baltojo)
Alyvuogės: 400.00 g (po 200 g žaliųjų ir juodųjų; be kauliukų)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltąjį vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių.

2. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes.

3. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.

Suskleisti
Blynai
Receptas: Cukinijų ir morkų blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 196
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 puodelis (tarkuotos)
Morkos: 2.00 puodelis (tarkuotų)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (konservuotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Viso grūdo miltai: 0.50 puodelis
Kukurūzų miltai: 0.50 puodelis
Čederio sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.

3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.

4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Suskleisti
Trinta morkų sriuba
Receptas: Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Bulvės: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Kokosų pienas: 200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.

2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.

3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.

4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.

5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.

Suskleisti
Trinta morkų ir obuolių sriuba su imbieriniu-vaniliniu kremu
Receptas: Trinta morkų ir obuolių sriuba su imbieriniu-vaniliniu kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (apie 180g)
Vanduo: 850.00 ml
Druska: 3.00 arbat. š. (nubrauktų arb. šaukštelių Himalajų druskos)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Kalendros: 3.50 arbat. š. (3 ½ arb. šaukštelio kalendros, susmulkintos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Grietinėlė: 0.50 puodelis
Vanilė: 1.00 žiupsnelis (burbono vanilės)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, smulkiai supjaustyto)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir obuolį švariai nuplaukite ir supjaustykite.
  2. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įdėkite kokosų aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Tada sudėkite supjaustytas morkas ir obuolį, trumpai pakepkite ir supilkite vandenį bei suberkite druską. Virkite apie 15 min., kol suminkštės.
  3. Grietinėlę išplakite iki standumo su agavų sirupu, vanile, imbieru ir kalendra. Padėkite vėsiai.
  4. Sriubą sutrinkite. Jei norisi, įdėkite papildomai imbiero ir kalendros. Patiekite į sriubą įdėję kremo.

Receptą parengė www.livinn.lt

Suskleisti
Morkų ir imbierų sriuba
Receptas: Trinta morkų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkinti)
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai supjaustyto)
Česnakai: 2.00 skiltelės (traiškyto)
Morkos: 4.00 vnt. (didelių, nuskustų ir griežinėliais supjaustytų)
Pomidorai: 2.00 vnt. (supjaustytų, be žievelės (žievelę lengvai nulupsite keliom minuėtm pamerkę į vrdantį vandenį))
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 4.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 4.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Ištirpdykite sviestą puode. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite maišydami iki geltonumo ir minkštumo. Sudėkite imbierą ir česnaką. Maišydami pakaitinkite kelias minutes.

2, Sudėkite morkas, pomidorus ir citrinos žievelę. Pakaitinkite maišydami minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.

3. Atvėsinę sriubą sutrinkite trintuvėje (blenderyje). Supilkite tyrę į puodą, įpilkite citrinų sultis. Pasūdykite ir įberkite juodųjų pipirų pagal skonį.

4. Sušildykite sriubą ir pilkite į lėkštes. Pagardinkite šaukštu grietinėlės.

Tokią sriubą galite šildyti bei valgyti ir po dienos.

Suskleisti
Bulvių košė su morkomis
Receptas: Bulvių košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Pienas: 200.00 ml (pagal poreikį)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai - pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Bulves ir morkas nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje. Išvirusias sutrinkite.
  2. Pieną užkaitinkite ir supilkite į bulvių košę. Gerai sumaišykite.
  3. Svogūną supjaustykite, apkepkite svieste ir sukrėskite į bulvių košę. Taip pat suberkite aitriųjų paprikų miltelius ir vėl gerai išmaišykite košę.
Suskleisti
Pica su morkomis
Receptas: Morkų pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml (picos tešlos pagrindui)
Miltai: 330.00 g (picos tešlos pagrindui)
Mielės: 7.00 g (picos tešlos pagrindui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (2 picos tešlos pagrindui ir 1 picos viršui)
Druska: 0.50 arbat. š. (picos tešlos pagrindui ir dar šiek tiek viršui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (picos tešlos pagrindui)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio; picos viršui)
Sūris: 100.00 g (fermentinio; picos viršui)
Mocarelos sūris: 50.00 g (picos viršui)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (picos viršui)
Majonezas: 3.00 valg. š. (picos viršui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (picos viršui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (picos viršui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.

2. Kol tešla kyla, pradėkite ruošti picos įdarą. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti.

3. Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu.

4. Picos tešlą iškočiokite, kad išeitų maždaug centimetro storio pagrindas, ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu.

5. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 20 minučių.

Suskleisti
Žuvis su morkomis
Receptas: Ešeriai su morkomis ir kalendra
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Ešerys: 2.00 vnt. (nemaži jūriniai arba 8–10 mažų ešeriukų; be galvų, išvalyti)
Porai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kalendros: 0.50 arbat. š. (maltos)
Druska: 0.50 arbat. š.
Baltieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių kapotų)
Kaip gaminti

1. Ešeriams nuskuskite žvynus, nukarpykite pelekus ir gerai nuplaukite.

2. Storadugnėje keptuvėje ar troškinimo inde įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, dėkite riekelėmis pjaustytas morkas ir kelias minutes pakepinkite.

3. Sudėkite žiedeliais pjaustytus porus ir dar porą minučių pakepkite. Ant daržovių dėliokite mažus ešeriukus arba gabaliukais supjaustytus ešerius, pabarstykite malta kalendra, baltaisiais pipirais, druska, įdėkite kelias šakeles petražolių ir užpilkite verdančiu vandeniu (jis turi dengti daržoves, tačiau žuvis neturėtų mirkti skystyje).

4. Troškinkite ant mažos ugnies 15–20 min., arba kol žuvis bus išvirusi. Patiekiant dar apibarstykite kapotomis petražolėmis.

Suskleisti
Morkų ir razinų desertas
Receptas: Morkų ir razinų desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Morkos: 300.00 g
Razinos: 200.00 g (didžiosios)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vynas: 300.00 ml (raudonas sausas)
Sultys: 200.00 ml (šviežios apelsinų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais.

2. Razinas 15 minučių pamerkite į šaltą vandenį, išgriebusi nuspauskite. Į puodą supilkite raudonąjį vyną, apelsinų sultis, įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir kaitinkite, kol jis ištirps.

3. Suberkite maltus muskatus, gvazdikėlius, cinamoną, išmaišykite.

4. Sudėkite morkų griežinėlius ir kaitinkite, kol dalis vyno nugaruos, o daržovės suminkštės. Suberkite razinas ir dar kiek pakaitinkite. Skystį nupilkite.

5. Keptuvėje išlydykite sviestą. Įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir maišydama kaitinkite, kol masė karamelizuosis.

6. Sudėkite morkas, razinas, viską išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į porcijos dydžio serviravimo indelius, palikite atvėsti. Puoškite cinamonų lazdelėmis, anyžiais.

Suskleisti
Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Receptas: Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (greitai paruošiamų)
Miltai: 100.00 g (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Klevų sirupas: 100.00 ml (arba medaus)
Morkos: 100.00 g (smulkiai sutarkuotos)
Kaip gaminti

Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).

3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.

4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.

5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Suskleisti
Morkų pyragas
Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 136
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Margarinas: 200.00 g (arba sviesto)
Cukrus: 1.50 st.
Grietinė: 0.75 st. (arba vidutinio dydžio indelis)
Kefyras: 1.00 st.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 st. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Kaip gaminti

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Suskleisti
Adžika
Receptas: Adžika su morkomis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Paprikos: 500.00 g
Morkos: 300.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (gakite dėti ir 3, tinka rūgštūs, pvz., lietuviški antaniniai)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (galite dėti ir 2-3)
Česnakai: 0.50 vnt. (galvutės)
Obuolių actas: 120.00 ml
Aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š.
Ožragė: 1.00 arbat. š. (maltos)
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š. (maltų)
Petražolės: 1.00 sauja (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.

2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.

3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.

4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.

5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos