1. Batoną supjaustykite riekelėmis, išdėliokite jas kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Pašaukite į 200 °C karščio orkaitę, kad gražiai apskrustų.
2. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite. Morkas nuplaukite, nuskuskite, perpjaukite išilgai pusiau, puseles supjaustykite riekelėmis.
3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol virs karamele.
4. Sudėkite smulkintas morkas, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kepinkite, kol suminkštės. Suberkite anyžius, kanapes, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir kaitinkite apie 5 minutes.
5. Nukėlę nuo ugnies palikite atvėsti. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Gauta morkų tyre aptepkite batono skrebučius, viršų pabarstykite smulkintais žalumynais.
- Pasūdytame vandenyje išvirtas morkas, svogūną ir saliero šaknį nukoškite, sutrinkite ir atvėsinkite.
- Įmuškite kiaušinių, įpilkite vandenyje išmaišyto krakmolo ir išplakite elektriniu plakikliu.
- Masę pagardinkite pipirais, supilkite į kepimo formą, statykite ją į kitą kepimo formą su vandeniu ir kepkite orkaitėje pusantros valandos.
1. Morkas supjaustykite plonais griežinėliais ir 7 min. pavirkite garuose.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais žiedais supjaustytą svogūną ir kepkite 5 min.
3. Suberkite miltus, gerai išmaišykite ir toliau kaitindami po truputį supilkite vyną.
4. Kai padažas pradės tirštėti, sudėkite morkų griežinėlius, petražoles, uždenkite ir troškinkite dar 15 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
- Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
- Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
- Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
- Morkas nuskuskite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais specialia tarka.
- Druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą sumaišykite.
- Šį mišinį gerai išmaišykite su morkomis. Česnakų skilteles išspauskite preseliu, išmaišykite su obuolių actu ir morkomis.
- 80g saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išmeskite, verdančiu aliejumi užpilkite morkas, jas greitai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
- Morkos skaniausios, kai per naktį pastovi šaldytuve. Šių morkų galima pasigaminti ir didesnį kiekį, nes šaldytuve uždengtame inde jas galima laikyti 4-5 dienas.
- Patiekiant, galima užbarstyti smulkiai supjaustytų svogūno laiškų.
Receptą atsiuntė Rita D.
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
- Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
- Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
- Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
- Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
- Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.
- Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
- Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite lazdelėmis (galite naudoti ir jaunas nedideles morkytes, jų net nereikės pjaustyti). Jas sumaišykite su kapotomis petražolėmis, šviežiu tarkuotu imbieru ir aliejumi.
2. Sudėkite morkas su priedais ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos. Pabarstykite druska ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.
1. Morkas nuskuskite ir supjaustykite maždaug 3–4 centimetrų juostelėmis. Tuomet įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite morkas. Supilkite baltąjį vyną ir troškinkite tol, kol vynas išgaruos. Į keptuvę pilkite sojos padažą ir medų ir viską gerai išmaišykite. Kepkite dar apie 10 minučių.
2. Įdėkite supjaustytas alyvuoges ir pakepinkite viską dar kelias minutes.
3. Troškintas morkas ir alyvuoges pabarstykite šviežiomis mėtomis.
1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.
2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.
3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.
4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.
2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.
3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.
4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.
5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.
- Morkas ir obuolį švariai nuplaukite ir supjaustykite.
- Į puodą, kuriame virsite sriubą, įdėkite kokosų aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Tada sudėkite supjaustytas morkas ir obuolį, trumpai pakepkite ir supilkite vandenį bei suberkite druską. Virkite apie 15 min., kol suminkštės.
- Grietinėlę išplakite iki standumo su agavų sirupu, vanile, imbieru ir kalendra. Padėkite vėsiai.
- Sriubą sutrinkite. Jei norisi, įdėkite papildomai imbiero ir kalendros. Patiekite į sriubą įdėję kremo.
Receptą parengė www.livinn.lt
1. Ištirpdykite sviestą puode. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite maišydami iki geltonumo ir minkštumo. Sudėkite imbierą ir česnaką. Maišydami pakaitinkite kelias minutes.
2, Sudėkite morkas, pomidorus ir citrinos žievelę. Pakaitinkite maišydami minutę. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.
3. Atvėsinę sriubą sutrinkite trintuvėje (blenderyje). Supilkite tyrę į puodą, įpilkite citrinų sultis. Pasūdykite ir įberkite juodųjų pipirų pagal skonį.
4. Sušildykite sriubą ir pilkite į lėkštes. Pagardinkite šaukštu grietinėlės.
Tokią sriubą galite šildyti bei valgyti ir po dienos.
- Bulves ir morkas nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje. Išvirusias sutrinkite.
- Pieną užkaitinkite ir supilkite į bulvių košę. Gerai sumaišykite.
- Svogūną supjaustykite, apkepkite svieste ir sukrėskite į bulvių košę. Taip pat suberkite aitriųjų paprikų miltelius ir vėl gerai išmaišykite košę.
1. Pradėkite gaminti picos pagrindą – šiltame piene ištirpinkite mieles su cukrumi ir leiskite joms pastovėti 10 minučių. Vėliau sudėkite likusius ingredientus ir maišykite tešlą tol, kol ji nebelips prie rankų ir pasidarys glotni. Tešlą susukite į rutuliuką, apdenkite maistine plėvele ir palikite kildintis šiltoje vietoje apie 30–40 minučių.
2. Kol tešla kyla, pradėkite ruošti picos įdarą. Morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį su žiupsneliu druskos. Morkas virkite apie penkias minutes ir vėliau palikite kelioms minutėms atvėsti.
3. Apvirtas morkas sutarkuokite stambesne tarka ir sumaišykite su fermentiniu sūriu, smulkintu česnaku ir majonezu.
4. Picos tešlą iškočiokite, kad išeitų maždaug centimetro storio pagrindas, ir aptepkite jį aliejumi. Ant pado dėkite sluoksnį paruoštos morkų masės, pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite mocarelos sūrio riekeles ir pabarstykite maltu muskatu.
5. Picą įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite 20 minučių.
1. Ešeriams nuskuskite žvynus, nukarpykite pelekus ir gerai nuplaukite.
2. Storadugnėje keptuvėje ar troškinimo inde įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, dėkite riekelėmis pjaustytas morkas ir kelias minutes pakepinkite.
3. Sudėkite žiedeliais pjaustytus porus ir dar porą minučių pakepkite. Ant daržovių dėliokite mažus ešeriukus arba gabaliukais supjaustytus ešerius, pabarstykite malta kalendra, baltaisiais pipirais, druska, įdėkite kelias šakeles petražolių ir užpilkite verdančiu vandeniu (jis turi dengti daržoves, tačiau žuvis neturėtų mirkti skystyje).
4. Troškinkite ant mažos ugnies 15–20 min., arba kol žuvis bus išvirusi. Patiekiant dar apibarstykite kapotomis petražolėmis.
1. Morkas nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais.
2. Razinas 15 minučių pamerkite į šaltą vandenį, išgriebusi nuspauskite. Į puodą supilkite raudonąjį vyną, apelsinų sultis, įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir kaitinkite, kol jis ištirps.
3. Suberkite maltus muskatus, gvazdikėlius, cinamoną, išmaišykite.
4. Sudėkite morkų griežinėlius ir kaitinkite, kol dalis vyno nugaruos, o daržovės suminkštės. Suberkite razinas ir dar kiek pakaitinkite. Skystį nupilkite.
5. Keptuvėje išlydykite sviestą. Įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir maišydama kaitinkite, kol masė karamelizuosis.
6. Sudėkite morkas, razinas, viską išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į porcijos dydžio serviravimo indelius, palikite atvėsti. Puoškite cinamonų lazdelėmis, anyžiais.
Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.
Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).
3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.
4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.
5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.
1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.
2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.
3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.
5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.
1. Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Išvalykite paprikas, nuskuskite morkas, obuolius nulupkite.
2. Viskas vyks greičiau, jei visas šias daržoves susmulkinsite virtuvės kombainu ar sumalsite mėsmale, bet jei norite, kad išvirusiame padaže išsiskirtų daržovių gabaliukai, darbuokitės peiliu.
3. Smulkintas daržoves (išskyrus česnaką) suberkite į didelį puodą, uždenkite ir apie valandą virkite ant vidutinės ugnies. Kartkartėmis pamaišykite ir saugokite, kad daržovės neprikibtų prie dugno.
4. Suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą ir įspauskite česnaką. Išmaišykite ir pavirkite dar 10–15 min.
5. Išpilstykite į sterilius indus ir sandariai užsukite.