1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve
3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.
- Agurkus supjaustykite labai mažais kubeliais ir suberkite į didelį dubenį.
- Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Sudėkite į tą patį dubenį su agurkais. Taip pat suberkite smulkiai kapotus krapus, sutrintus graikinius riešutus ir druską. Supilkite aliejų ir išmaišykite.
- Jogurtą lengvai suplakite šakute, kad nebūtų toks tirštas. Supilkite į dubenį ant agurkų ir vėl gerai pamaišykite.
Astos Černės nuotr. / Gaminant bulgarišką agurkų šaltsriubę - Tarator - Jeigu matote, kad masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens. Tačiau neatskieskite jos per daug – sriuba ir turi būti gana tiršta. Be to, jai pastovėjus, agurkai taip pat išskirs savo sultis ir taps dar skystensė. Paragaukite šaltsriubę ir, jei trūksta, įberkite dar žiupsnelį druskos.
- Dubenį su paruošta sriuba dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Tiekite šaltą.
Šaltsriubę „tarator“ ruošė ir aprašė Asta Černė
1. Agurkus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Apibarstykite druska ir palikite pastovėti.
2. Nuplautus ir nusausintus krapus bei svogūnų laiškus susmulkinkite, česnaką nulupkite ir sutraiškykite. Į gilų dubenį supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite maltų baltųjų pipirų, supilkite citrinų sultis ir suplakite.
3. Imbierus nuvalykite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sumaišykite su agurkais, krapais bei trintais česnakais. Gautą masę sukrėskite į jogurtą ir gerai suplakite.
4. Paruoštą sriubą apie valandą palaikykite šaldytuve. Tiekite su karštomis bulvėmis, puoštą mėtų lapeliais.
Kulinaro patarimas. Vietoj natūralaus jogurto sriubai ruošti galite imti kefyrą arba rūgpienį.
Pagaminsite per 25 min. (neskaitant šaldymo laiko).
1. Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.
2. Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.
3. Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 5–6 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.
4. Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.
5. Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarią dėžutę ir valandą laikykite šaldytuve, kad būtų traškios. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir be riebalų paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
- Agurkus perpjauti išilgai, sėklas išskobkite, agurkus supjaustykite pusžiedžiais ir sumeskite į gilesnį dubenį. Česnakus nulupkite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
- Imbierus, česnakus sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis ir sojų padažu, užpilkite ant agurkų, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir pipirais. Valandą marinuokite.
- Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, berkite gerai nuvarvintų agurkų, išdėliokite šoninės juosteles. Salotas pagardinkite kapotais žalumynais.
- Nuplautus agurkus supjaustykite griežinėliais. Užberkite druska ir palikite šešioms valandoms, kartkartėmis pamaišykite.
- Suberkite cukrų, apibarstykite aitriąja paprika. Užpilkite aliejaus ir išmaišykite. Supilkite actą ir vėl išmaišykite.
- Česnakus nulupkite, plonai supjaustykite ir taip pat įmaišykite į mišrainę. Palikite dvylikai valandų, tik nepamirškite vis pamaišyti.
- Taip paruoštą agurkų masę sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.
Agurkus su aliejumi galima konservuoti ir kitaip:
- 4 kg agurkų supjaustykite plonais griežinėliais, suverskite į didelį dubenį ir užpilkite 200 ml acto, 200 ml aliejaus, 4 nubrauktais šaukštais druskos, 250 ml cukraus, įpjaustykite kelias skilteles česnakų, jei mėgstate, pagardinkite aitriąja paprika, krapais.
- Uždenkite ir palaikykite dvylika valandų, kartkartėmis pamaišykite. Sukrėskite į švarius stiklainius, pasterizuokite 20–35 minutes ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Salierų stiebus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite žiedais. Agurką nulupkite. Jį ir pomidorus supjaustykite gabalėliais.
2. Viską sykiu su plautomis bei nusausintomis gražgarstėmis sudėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš nurodytų produktų.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Agurkus pjaustykite išilgai kuo plonesnėmis ir kuo ilgesnėmis juostelėmis.
2. Salotų lapus, petražoles ir mėtas (kelis lapelius palikite papuošimui) kuo smulkiau sukapokite ir sumaišykite su sezamų sėklomis.
3. Iš aliejaus, citrinų sulčių ir medaus išplakite padažą.
4. Į plokščią lėkštę tieskite agurkų juosteles, jas apibarstykite žalumynų ir sezamų mišiniu, pašlakstykite paruoštu padažu ir susukite.
1. Agurką nulupkite ir supjaustykite 3–4 cm storio griežiniais. Juos išskobkite taip, kad liktų dugnas. Svogūnų laiškus nuplaukite, kelis palikite papuošimui, o kitus smulkiai supjaustykite. Obuolį ir kelis ridikėlius stambiai sutarkuokite. 2–3 ridikėlius supjaustykite griežinėliais – tiks „lizdeliams“ papuošti.
2. Daržoves sumaišykite su varške arba sutrintu sūriu ir prieskoniais. Įdarą sudėkite į agurkų „lizdelius“, ant viršaus išdėliokite ridikėlių griežinėlius ir apibarstykite svogūnų laiškais.
1. Duonos riekę aptepkite sūriu, apdėkite agurko griežinėliais ir perpjaukite pusiau arba padalykite į keturias dalis.
2. Sukraukite gražų bokštelį.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Agurką nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustytkite storais žiedais.
2. Į juos pridėkite salotų iš paprikos, fetos, pomidorų ir jautienos kubelių, apšlakstytų aliejumi, actu bei pagardintų druska, pipirais. Papuoškite šviežiais mairūno lapeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. „Wasabi“ pastą išsukite su majonezu, citrinos sultimis, trupučiu druskos, aitriosios paprikos. Kremą supilkite į konditerinį indą.
2. Agurkus nuplaukite, nupjaukite galus ir specialiu įrankiu išilgai supjaustykite plonomis lanksčiomis juostelėmis. Imbierą supjaustykite labai plonais griežinėliais.
3. Ant agurko juostelės uždėkite nugarinės griežinėlių (jeigu per dideli – dalį nupjaukite), ant jos – imbiero griežinėlių, susukite ir sutvirtinkite mediniu smeigtuku.
4. Suktinukus sudėkite į lėkštę, į kiekvieną įspauskite kremo, pabarstykite sezamais ir papuoškite pipirnėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu.
- Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių.
- Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.
- Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto.
- Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.
Receptas iš tinklaraščio MaistoKlubas.lt
1. Puode sumaišykite marinato produktus ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Uždenkite puodą ir palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti pakankamai šaltas.
2. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.
3. Agurką nulupkite ir supjaustykite plonais ritinėliais.
4. Aitriąją papriką supjaustykite ritinėliais. Jei norite mažiau aštrumo, pašalinkite sėklytes.
5. Krapų viršunėles sukapokite.
6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite agurkus, silkes, aitriąsias paprikas ir krapus. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis.
1. Vandenį, ištirpinus jame suskaldytą mėtinį saldainį, pusę minutės pavirkite su želiniu cukrumi.
2. Atvėsinkite ir pilkite sluoksnį želės, dėkite agurkų ir taip sluoksniuokite. Kameroje sušąla per pusvalandį. Galima dar įdėti citrinos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė