- Kambario temperatūros Nutellą 8 minutes plakite su kiaušiniais.
- Gautą masę supilkite į nedidelę, kepimo popieriumi išklotą, kepimo skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
- Kepkite tol, kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas, ištraukus, liks sausas ir neapsivėlęs tešla.
- Prapjaukite tik gerai atšalusį.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 ºC. 23 cm skersmens formą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje virš vandens išlydykite šokoladą.
- Nutarkuokite geltonąjį apelsinų žievelės sluoksnį, šiek tiek palikite papuošti.
- Kambario temperatūros sviestą paplakite su cukrumi ir žievelėmis 2–3 min.
- Nuolat plakdami po vieną įmuškite kiaušinius, įmaišykite maltus migdolus.
- Supilkite nekarštą šokoladą ir atsargiai išmaišykite.
- Kepkite 45 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Iš orkaitės išimtą pyragą kelias minutes palaikykite formoje, tada išimkite ir ataušinkite ant grotelių.
- Glajui: šokoladą su sviestu išlydykite, į masę įmaišykite sultis ir romą.
- Glajumi apliekite pyragą.
1. Sutrupinkite sausainius taip, kaip tinginiui. Pakepinkite smulkintus žemės riešutus, ištirpinkite sviestą ir jį sumaišykite su riešutais.
2. Sausainius, riešutus, sutirštintą pieną sumaišykite ir dėkite į kepimo indą. Masės viršų ištepkite šokoladiniu kremu ir pašaukite į orkaitę 20 minučių, pjaustykite atvėsusį.
Saldus kerintis pyragas...
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Neringa Laurinaitienė
1. Išplakite grietinę su vaniliniu cukrumi.
2. Sutrupinkite pirmą meduolių sluoksnį į norimą formą. Bananus supjaustykite griežinėliais.
3. Ant meduolių sluoksnio užpilkite dalį grietinės ir išdėliokite bananus. Vėl trupinkite meduolių sluoksnį ir dėkite grietinės bei bananų.
Paprasta, bet labai gardu :)
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30x20 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi arba folija.
2. Jeigu naudojate riešutus, paskleiskite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Pakepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes. Išimkite ir atidėkite į šalį.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį.
4. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą ir sviestą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esančius šokoladą ir sviestą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ir sviestas ištirps bei taps gražia, vientisa mase.
5. Nuimkite dubenį nuo puodo. Šokolado ir sviesto masę perpilkite į kitą, didesnį dubenį. Suberkite cukrų ir išplakite. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami. Supilkite ir įmaišykite vanilės ekstraktą.
6. Galiausiai suberkite į dubenį miltų mišinį: berkite jį per tris kartus, vis išmaišydami tešlą.
7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi ar folija išklotą kepimo indą ir paskleiskite jame kuo tolygiau. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepimo laiką, kuris didele dalimi priklauso ir nuo Jūsų orkaitės – ruošiant šį amerikietišką šokoladinį pyragą, labai svarbu išimti jį iš orkaitės ne per anksti ir ne per vėlai. Ar pyragas jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Įkiškite jį į kepinio centrą ir ištraukite:
• o jeigu ant medinio pagaliuko liko keli tvirtesnės tešlos gabalėliai, pyragą tuojau pat imkite iš orkaitės – jis idealiai iškepęs.
• o jeigu medinis pagaliukas visas yra apsivėlęs skysta tešla, jis dar neiškepęs – kepkite toliau, nuolat stebėdami ir tikrindami pyrago būklę.
• o jeigu medinis pagaliukas visiškai švarus – reiškia, jog pyragą perkepėte ir jis neteko savo išskirtinės drėgnos konsistencijos. Todėl, kad ir kaip tai būtų įprasta kepant kitus pyragus, jokiu būdu nelaukite, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš orkaitės, bus švarus.
8. Išėmę pyragą iš orkaitės, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tai gali trukti porą valandų, tačiau būkite kantrūs – kitu atveju, jei bandysite iš kepimo indo išimti pyragą anksčiau, dar karštą, tai sėkmingai padaryti bus labai sunku. Taigi, atvėsinę iki kambario temperatūros, išimkite iš kepimo indo.
9. Jei nusprendėte naudoti šokoladą ir riešutus, šokoladą iš pradžių ištirpinkite „garų vonelėje“. Nuo pakepintų riešutų nuimkite odeles – jos atšoks labai lengvai, vos patrynus tarp delnų ar pirštų. Tirpintu šokoladu aptepkite atvėsusį šokoladinį pyragą. Iš karto apibarstykite smulkintais kepintais riešutais. Palikite pyragą pastovėti, kol šokoladas sustings. Tuomet supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.
10. Jeigu šokolado ir riešutų nenaudosite, galite iš karto, atvėsusį išėmę iš kepimo indo, supjaustyti kvadratėliais, o prieš patiekdami apibarstyti kakava ar milteliniu cukrumi. Skanaus!
Labai labai šokoladinį pyragą kepė ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: Drėgnas šokoladinis pyragas (Brownie) (JAV)
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų. Supilkite miltų mišinį į smulkintuvą, sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkinkite, kol masė taps panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilkite plaktą kiaušinį, kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis bus įmaišytas.
- Tešlą išimkite iš smulkintuvo, suformuokite iš jos rutulį, dėkite į maišelį ir šaldykite 2 val.
- Atšalusią tešlą iškočiokite, kepimo inde suformuokite pyrago pagrindą. Tešlą subadykite šakute, dar 30 min. šaldykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Pagrindą kepkite apie 15 minučių.
- Grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų sudėkite į puodą aukštomis sienelėmis ir virkite karamelę (nuo užvirimo – apie 6–10 min). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, skysta. Įmaišykite į ją riešutus. Pilkite paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepkite pyragą dar 25 minutes.
Receptą atsiuntė Rūta K.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Apvalios kepimo formos (geriausia – nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir abiejų rūšių cukrų. Tada sudėkite kiaušinį, trynį, vėl gerai išsukite. Supilkite raudonąjį vyną, vanilės ekstraktą ir išmaišykite. Nieko tokio, jei masė nebus homogeniška.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kakavą, kepimo miltelius, cinamoną ir druską, o tada suberkite į skystąją masę. Išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.
4. Supilkite gautą masę į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 25-30 min. arba kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas (pyrago viršus bus kiek blizgus)..
5. Kiek atvėsinkite formoje (apie 10 min.), o tada atsargiai iš jos išimkite ir galutinai atvėsinkite. Jei norite, galite pabarstyti cukraus pudra.
6. Patiekite su ledais arba pasiruoštu maskarponės kremu. O jį pagaminsite išplakę grietinėlę su cukrumi, o tada sumaišę ją su sūriu ir vanilės ekstraktu.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Apvalią 21–23 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu.
2. Pirmiausia pagaminkite kriaušių sluoksnį. Nedideliame puode ant nedidelės ugnies pakaitinkite sviestą, cukrų ir kardamoną – kol sviestas išsilydys, o cukrus ištirps. Dažnai maišydami pakaitinkite dar porą minučių.
3. Gautą karamelę primenančią masę supilkite į paruoštą kepimo formą ir paskirstykite per visą dugną. Į šią masę įspauskite kriaušių puseles pjūviu žemyn, taip, kad jos sudarytų savotišką „vainiką“.
4. Pagaminkite ir tešlą. Išsukite sviestą su cukrumi, tuomet po vieną muškite kiaušinius, kaskart gerai išsukdami, galiausiai suberkite miltus, kepimo miltelius ir nutarkuotas apelsinų žieveles, įsitikinkite, kad tešloje nebeliko sausų miltų.
5. Atsargiai perpilkite tešlą į kepimo formą ant kriaušių, šių nesujudindami, išlyginkite paviršių.
6. Kepkite 45–55 min., kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyragą, ištraukus bus švarus ir sausas. Leiskite formoje pravėsti apie 10 min, o tada apverskite į didelę lėkštę ar, dar geriau, ant specialių grotelių, kad atvėstų. Gražu, tiesa? Taip pat ir skanu – ir šiltas, ir atvėsęs.
Keletas techninių pastabų:
- sausainius smulkinkite su visu įdaru.
- Galima naudoti bet kokį grietinėlės sūrį, rikotą, maskarponę ar šių produktų derinius įvairiomis proporcijomis.
- Jei neturite virtuvinio kombaino, sausainius galite susmulkinti taip: sudėkite juos į maišelį ir laužykite kočėlu, bulvių grūstuve ar bet kokiu sunkesniu daiktu.
- Iš viso reikia 44 „Oreo“ sausainių. Mūsų parduotuvėse šie sausainiai dažniausiai pardavinėjami dėžutėse po 16 sausainių, tad reikia 3 dėžučių, iš kurių lieka 4 sausainiai smaližiams, kuriems sunku laukti, kol pyragas sustings.
1. Ištirpinkite sviestą.
2. Virtuviniame kombaine iki labai smulkių trupinių susmulkinkite 8 sausainius (su visu įdaru). Atidėkite juos – jie bus reikalingi vėliau, pyrago paviršiui apibarsyti.
3. Susmulkinkite 16 sausainių, reikalingų sūrio masei. Skaniausia, kai jie nėra sumalti iki miltų ir lieka stambesnių gabalėlių. Todėl smulkinkite sausainius pulsiniu režimu. Atidėkite.
4. Galiausiai į virtuvinį kombainą sudėkite likusius 20 sausainių, skirtų pagrindui. Susmulkinkite gan smulkiai, pabaigoje supilkite ištirpintą sviestą, gerai išmaišykite.
5. Trupinius su sviestu tolygiai paskleiskite torto žiede ar kepimo formoje nuimamais kraštais. Lengvai paspauskite ir padėkite į šaldytuvą.
6. Grietinėlės sūrį išplakite su cukrumi. Kai cukrus ištirps, supilkite grietinėlę ir plakite, kol masė sutirštės. Įmaišykite smulkintus sausainius (16 stambiau smulkintų sausainių).
7. Sūrio masę paskleiskite ant sausainių pagrindo, išlyginkite ir apibarstykite likusiais sausainių trupiniais. Palikite šaldytuve bent 6 valandoms, o geriausia – per naktį.
1. Į didelį dubenį persijokite cukraus pudrą, supilkite tešlai skirtą lydytą sviestą, kiaušinių trynius ir gerai išsukite iki vientisos masės.
2. Supilkite jogurtą, nutarkuotą apelsino žievelės oranžinę dalį ir vėl gerai išmaišykite.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į kiaušinių-jogurto masę ir išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų, tačiau nepersistenkite.
4. Dideliame sausame dubenyje be jokio lašelio riebalų iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite juos į tešlą ir kruopščiai, tačiau atsargiai išmaišykite – tešla turi būti puri ir lengva.
5. Kepimo formos (geriau nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, dugną ir šonus ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (be vėjelio funkcijos).
6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite apie 50 min. – kol pyrago viršus bus tamsiai rusvas.
7. Leiskite pyragui 10 min. pravėsti formoje, o tada atsargiai išimkite. Jei naudojate citrinų likerį, mediniu pagaliuku subadykite pyrago viršų ir sulaistykite likeriu. Tačiau galite ir praleisti šį žingsnį – tiesiog leiskite pyragui ramiai atvėsti.
8. Glajui skirtą cukraus pudrą persijokite į dubenėlį, supilkite lydytą sviestą, išmaišykite, o tada skieskite glajų iki norimos konsistencijos citrinų sultimis – jis turi būti bėgantis, tačiau ne per skystas. Apipilkite šiuo glajumi pyrago viršų, o tada ant viršaus išdėliokite apelsino riekeles.
Pora pastabų prieš pradedant:
- šiam pyragui puikiai tinka ir šaldytos spanguolės, o jų net nereikia iš anksto atšildyti;
- apverstą pyragą geriausia kepti ketaus keptuvėje nuimama rankena, nes pirmiausia ant viryklės ruošite uogų apačią, o tada pilsite tešlą ir pyragą šausite į orkaitę. Tačiau jei tokios keptuvės neturite, nenuleiskite rankų – karamelės-uogų pagrindą galite paruošti keptuvėje, tada perpilti jį į apvalią ar kvadratinę skardą, o tada jau pilti tešlą ir šauti į orkaitę.
1. Įkaitinkite keptuvę ir sudėkite uogų sluoksniui skirtą sviestą bei cukrų, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai masė ims burbuliuoti, nuimkite keptuvę nuo ugnies.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC laipsnių.
3. Nedideliame dubenyje sumaišykite sausuosius tešlai skirtus produktus – miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.
4. Kitame dubenyje iki purumo išsukite tešlai skirtą sviestą, cukrų ir citrinos žievelę. Po vieną įmuškite ir gerai įmaišykite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą.
5. Atsargiai supilkite pusę sausųjų ingredientų mišinio, tada pieną, atsargiai išmaišykite, kol masė bus vientisa, galiausiai supilkite antrąją sausų ingredientų dalį. Nepermaišykite!
6. Ant sviesto-cukraus masės supilkite spanguoles ir paskirstykite vienodu sluoksniu (jei kepsite pyragą ne toje pačioje keptuvėje, bet kepimo formoje, pirmiausia į ją perpilkite cukraus-sviesto masę). Sukrėskite ant uogų tešlą ir tolygiai ją paskirstykite, palyginkite viršų.
7. Kepkite pyragą, kol viršus bus rusvas, o į jį įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas – tai užtruks apie 40–50 min.
8. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite 10 min. ramiai pastovėti, o tada peiliu atskirkite jį nuo kraštų, uždėkite ant keptuvės ar skardos viršaus didelę plokščią lėkštę ir staigiai apversdami indą, kuriame kepėte, išverskite skanėstą (nepamirškite mūvėti virtuvinių pirštinių, kad nenusidegintumėte).
1. Patepkite 20 cm skersmens kepimo formą sviestu ir apibarstykite ryžių miltais. Miltų perteklių nupurtykite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Ištirpinkite šokoladą su sviestu mikrobangų krosnelėje arba virš karšto vandens dubens.
3. Sumaišykite kiaušinius su cukrumi ir druska. Į kiaušinių masę supilkite ištirpintą šokoladą su sviestu ir viską gerai išmaišykite.
4. Įmaišykite stambiai sukapotus riešutus ir slyvas.
5. Sudėkite masę į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 20 min. arba kol į pyragą įsmeigtas pagaliukas bus sausas. Leiskite pyragui visiškai atvėsti.
7. Galima patiekti su ledais arba plakta grietinėle.
Pagaminsite per 2 valandas (neskaičiuojant morengų kepimo laiko).
1. Iškepkite morengus: valandą kambario temperatūroje pastovėjusius kiaušinių baltymus, įpylusi šlakelį šviežių citrinų sulčių, po šaukštą berdama miltelinį cukrų, standžiai išplakite.
2. Iš gautos masės konditeriniu maišeliu kepimo popieriumi ištiestoje skardoje suformuokite vienodo dydžio kauburėlius.
3. Šaukite į iki 120 °C (su ventiliatoriumi – 100 °C) įkaitintą orkaitę ir kepkite 1,5–2 val., kol morengai išdžius.
4. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir gerai išsukite mediniu šaukštu. Įmuškite kiaušinį, vėl gerai išsukite. Suberkite miltus, druską, įpilkite porą šaukštų vandens ir suminkykite vientisą tešlą.
5. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį laikykite šaldytuve. Iš tešlos iškočiokite pailgą lakštą, įtieskite jį į kepimo popieriumi ištiestą stačiakampę kepimo skardą neaukštomis sienelėmis (tešlos kraštelius kruopščiai prispauskite prie indo sienelių), subadykite šakute.
6. Viršų užtieskite kepimo popieriumi, ant jo paberkite džiovintų žirnių ar pupelių. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir 10–12 min. kepkite. Ištraukusi iš orkaitės, džiovintus produktus nusemkite, nuimkite popierių, pyrago pagrindą palikite atvėsti.
7. Į prikaistuvį supilkite vandenį, šviežių apelsinų sultis, suberkite cukrų, tarkuotas apelsinų žieveles, išmaišykite, statykite ant ugnies. Kai užvirs, įmaišykite su keliais šaukštais šalto vandens išsuktą krakmolą. Maišydama kaitinkite, kol masė sutirštės. Nukėlusi nuo ugnies, palikite pravėsti.
8. Po vieną įmaišykite kiaušinių trynius, grietinėlę. Kremą sukrėskite į tešlos dubenį. Šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir 20–30 min. kepkite. Ant karšto pyrago sudėkite traškius morengus.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. 18 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius virtuviniu kombainu sutrupinkite iki visiškų trupinių. Suberkite kakavą ir vėl gerai išmaišykite.
3. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į sausainių trupinius. Gautą masę suberkite į paruoštą formą. Paskleiskite vienodu sluoksniu per visą pagrindą, suformuokite 2 cm aukščio kraštelius.
4. Grietinėlę mikseriu išplakite iki standumo, kitame dubenėlyje sumaišykite kondensuotą pieną su citrinos sultimis. Į šią masę atsargiai, nuolat sukdami dubenį, įmaišykite grietinėlę.
5. Įdarą supilkite į paruoštą pyrago pagrindą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Grietinėlės masė truputį sutirštės, bet vis dar kiek judės.
6. Atvėsinkite pyragą iki kambario temperatūros. Laikykite šaltai pernakt – susistovėjęs pyragas yra pats skaniausias.
1. Pamerkite džiovintas slyvas ir datules šiltame vandenyje bent dešimčiai minučių.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
3. Išmirkusias datules ir slyvas (be skysčio) virtuviniu kombainu sumalkite iki vientisos masės, suverskite tarkuotas morkas ir dar kartą sumalkite iki vientisos masės.
4. Ištirpinkite šokoladą ir jį bei aliejų įmaišykite į masę. Supilkite sultis ir vėl viską maišykite. Maišydami pamažu supilkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, kakavą ir visus prieskonius – turėtų išeiti vientisa lipni masė.
5. Gautą masę sukrėskite į aliejumi gerai pateptą kepimo formą.
6. Kepkite apie 40 minučių, tada patikrinkite, ar jau iškepė – prie įsmeigto dantų krapštuko neturėtų kibti tešla.
7. Ištraukite pyragą iš orkaitės ir prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti.