1. Kambario temperatūros sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, suberkite miltus, migdolus, druską ir viską gerai išmaišykite – turite gauti trupinius.
2. Paruoštus trupinius valandai padėkite į šaldytuvą.
3. Obuolius nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į puodelį su sviestu, kaitinkite, iki obuoliai suminkštės, tada nuolat maišydamos suberkite likusius įdarui skirtus produktus, viską gerai išmaišykite ir kelias minutes pakaitinkite.
4. Į nedidelį stiklinį indą berkite truputį trupinių, krėskite keptų obuolių, ant viršaus berkite likusius trupinius.
5. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., iki pyrago viršus dailiai apskrus.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant trupinių šaldymo laiko).
1. Du šaukštus želatinos užpilkite puse stiklinės šalto virinto vandens ir palikite, kad išbrinktų. Likusią želatiną nedideliame vandens kiekyje išbrinkinkite atskirame dubenyje.
2. Sviestą išlydykite ir atvėsinkite. Suberkite su vaniliniu cukrumi sumaišytą cukrų, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite kepimo miltelius bei miltus. Masę trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Paskleiskite juos kepimo skardoje ir 15 minučių pašaukite į 200°C karštumo orkaitę. Iškepusį paplotį atvėsinkite.
3. Varškę ištrinkite šaukštu. Sukrėskite sutirštintą pieną, supilkite žaliosios citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
4. Elektriniu plakikliu standžiai išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į varškės masę. Toliau maišydama plona srovele supilkite didesnį kiekį karšto vandens vonelėje ištirpintos ir atvėsintos želatinos. Masę sukrėskite ant papločio ir padėkite į šaldytuvą. Kai pradės stingti, ant viršaus užpilkite su ruduoju cukrumi trintų mėlynių (į masę prieš tai įmaišykite likusią ištirpintą želatiną), tada pyragą dar kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą.
5. Tiekdama viršų apibarstykite sveikomis mėlynėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Pasiruoškite indą, kuriame gaminsite terrine. Geriausiai tam tiks metalinis stačiakampio formos pailgas indas (maždaug 25–30 cm ilgio). Išklokite jį kuo kruopščiau ir gražiau maistine plėvele.
PARUOŠKITE MĖLYNIŲ SLUOKSNĮ
- Mėlynių sluoksniui skirtus produktus padalykite dvi dalis – tris ketvirčius ir vieną ketvirtį. Iš pradžių paruoškite mėlynių sluoksnį tik iš vienos dalies (trijų ketvirčių) produktų.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite sultis (600 ml) ir suberkite cukrų (105 g). Maišydamos kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį. Iš karto dar į karštą sirupą suberkite 3 valg. š. želatinos. Greitai ir energingai maišykite, kol želatinos milteliai ištirps. Palikite šiek tiek atvėsti.
- Mėlynes (450 g) suberkite ir tolygiai paskleiskite ant indo dugno. Užpilkite paruoštu sirupu. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite į šaldytuvą ir šaldykite mažiausiai 2 valandas, kol sluoksnis taps gana tvirtas.
Astos Černės nuotr. / Gaminant mėlynių ir varškės terrine
PARUOŠKITE VARŠKĖS SLUOKSNĮ
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kad išbrinktų.
- Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite vanilinį cukrų. Viską gerai sumaišykite iki vientisos masės.
- Ištirpinkite želatiną ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje (tik neužvirinkite!) ir truputį atvėsinkite. Tuomet, nuolat maišydamos varškės masę, supilkite ją labai plona srovele.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų suplakite šaltą riebią grietinėlę. Įmaišykite ją į varškės masę. Paruoštą kremą tolygiu sluoksniu paskleiskite ant sustingusio mėlynių sluoksnio. Vėl dėkite į šaldytuvą ir šaldykite dar kelias valandas, kol varškės sluoksnis sustings.
Astos Černės nuotr. / Gaminant mėlynių ir varškės terrine - Ant sustingusio varškės kremo sluoksnio paskleiskite antrąjį, plonesnį, mėlynių sluoksnį. Užpilkite sirupu, paruoštu identiškai pagal recepto pradžioje pateiktą instrukciją. Vėl dėkite į šaldytuvą ir šaldykite apie 4 valandas arba per naktį.
PATIEKITE TERRINE
- Sustingusį desertą išimkite iš indo: atsargiai apverskite jį ant didelės lėkštės ar padėklo ir išverskite su maistine plėvele. Nuimkite indą, tuomet gražiai nuimkite ir maistinę plėvelę.
- Pjaustykite riekelėmis, apibarstykite saujele mėlynių ir šviežių mėtų lapeliais ir patiekite šaltą. Skanaus!
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 15 porcijų mėlynių ir varškės terrine.
Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertas: nepakartojamas mėlynių ir varškės „terrine“
- Sutrinkite sausainius ir sumaišykite su lydytu sviestu.
- Trintų sausainių masę sudėkite į kepimo indą (24 cm skersmens) ir kepkite orkaitėje 175°C temperatūroje apie 10 minučių.
- Iškepusius sausainius, palikite juos atvėsti.
- Sumaišykite kreminį ir kaimišką sūrį, cukrų, kukurūzų krakmolą bei kardamoną.
- Įmaišykite vieną po kito kiaušinius ir grietinėlę. Išlydykite šokoladą ir supilkite ant viršaus.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite ant pyrago ir ant viršaus uždėkite mėlynių.
- Kepkite pyragą 175°C temperatūros orkaitėje apie 40 minučių.
- Kepimo pabaigoje uždenkite indą folija, kad paviršius neapdegtų. Išjungę orkaitę, pyragą dar palikite pastovėti 10 minučių.
- Po to, išimkite jį iš kepimo indo ir papuoškite šviežiomis mėlynėmis bei vaniliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Evelina Kochienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
2. Dubenyje sumaišykite abiejų tipų miltus, druską ir kepimo miltelius.
3. Į kitą dubenį dėkite sviestą ir cukrų ir elektriniu plaktuvu (ar mediniu šaukštu) išsukite iki purios balsvos masės. Kai masė bus būtent tokia, po vieną įmuškite ir kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą bei tarkuotą citrinos žievelę.
4. Į skystąją masę per 3 kartus sudėkite birųjį mišinį – kiekvienąkart išmaišykite, tačiau nepersistenkite, nereikia maišyti be reikalo. Paskutinįjį sausojo mišinio trečdalį prieš beriant į tešlą sumaišykite su uogomis – taip šios geriau pasiskirstys.
5. Apvalią ar keturkampę kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Suverskite pagamintą tešlą į skardą ir išlyginkite paviršių.
6. Dabar paruoškite viršutinį pyrago sluoksnį. Tam dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus, o tada berkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir greitai pirštais sutrinkite sviestą su likusiais ingredientais, kol gausite riebius rupius trupinius. Greitis svarbu, nes sviestas betrinant neturi ištirpti, mums reikia trupinių, o ne tešlos!
7. Suberkite gautus trupinius ant tešlos paviršiaus, palyginkite, kad būtų padengtas tolygiai, Jei patinka, galite pabarstyti migdolų riekelių.
8. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite pyragą apie 35-40 min. Išėmę iš orkaitės leiskite kiek pravėsti skardoje, o tada atsargiai peiliu nuo skardos atskirkite jo kraštus, išimkite ir leikite baigti vėsti ant medinės lentelės ar (dar geriau) specialių grotelių kepinių vėsinimui.
1. Viename dubenyje išmaišykite miltus bei kepimo miltelius, o kitame, didesniame, iki baltos masės išsukite sviestą ir cukrų. Į šį dubenį taip pat įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite.
2. Į šlapių ingredientų mišinį supilkite pusę miltų mišinio ir gerai išmaišykite. Pilkite likusį miltų mišinį ir vėl viską kruopščiai išmaišykite.
3. Į gautą tešlą sudėkite mėlynes bei baltojo šokolado gabaliukus ir tešlą sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą.
4. Pyragą kepkite 40–50 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
5. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir vėliau skanaukite.
Sveikuoliškus uogų džemus, kuomet tam, kad uogos sutirštėtų, naudojamas ne cukrus ir pektinas, bet ispaninio šalavijo (chia) sėklos, daugelis tikriausiai jau išbanė. Tad šiame pyrage mėlynių "džemas" būtent taip ir sutirštintas. Kepinys labai nesaldus, tad jei esate smaližiai, galite padidinti pagrindui naudojamų datulių kiekį (šiek tiek cukraus prireiks tik gaminant mėlynių džemą). Arba pabarstykite cukraus pudra supjaustyto pyrago gabalėlius!
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 C. Nedidelę kepimo skardą (20x30 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite avižų sėlenas, saulėgrąžas, datules, kokosų aliejų ir vanilės pastą. Kapokite visą masę tol, kol ji sulips, apie 3-4 minutes. Atidėkite maždaug 1 stiklinę masės į šoną, o likusia padenkite kepimo skardos dugną, gerai prispausdami šaukštu masę prie dugno. Dėkite šią kepimo skardą į orkaitę ir kepkite apie 18-20 minučių, arba kol gražiai apskrus.
3. Kol pagrindas kepa, mėlynes su cukrumi suberkite į nedidelį puodą ir užkaiskite. Kai mėlynės pradės trūkinėti ir skirsis sultys, suberkite chiasėklas ir toliau virkite, maišydami, apie 10 minučių, arba kol masė taps tiršta, tarsi džemas. Džemą suverskite ant apkepto pyrago pagrindo, išlyginkite paviršių, ir ant viršaus užbarstykite trupinius, padarytus iš atidėtos tešlos.
4. Kepkite dar apie 20 minučių, arba kol trupiniai gražiai pagels. Atvėsinkite pyragą, tada įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai sukietėtų.
5. Kai sustings, supjaustykite kvadratėliais.
1. Pradėkite nuo pagrindo – susmulkinkite avižinius sausainius ir juos sumaišykite su sviestu bei cukrumi. Gautu mišiniu išklokite pyragui skirtą indą, pirštais apspauskite pagrindą ir indo šonus. Paruoštą pagrindą įdėkite į šaldytuvą sustingti.
2. Tuomet nedideliame puode išmaišykite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Suberkite puodelį mėlynių, druską bei įpilkite vandens ir viską virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, kol masė taps tiršta. Jei nusprendėte naudoti sviestą, įdėkite jį į puodą ir išmaišykite.
3. Ištraukite pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir suberkite ant jo likusias mėlynes, o ant jų supilkite kaitintą pyrago įdarą.
4. Uždenkite pyragą ir valandai palikite atvėsti.
1. Į nedidelį puodą dėkite sviestą ir nustatę nedidelį karštį, išlydykite. Supilkite pieną, vandenį ir pakaitinkite iki kūno temperatūros.
2. Perpilkite skystį į indą, kuriame minkysite tešlą, suberkite mieles, cukrų ir išmaišykite. Leiskite kelias minutes mišiniui pastovėti, kol mielės ištirps.
3. Į skystį su mielėmis berkite miltus, įmuškite kiek paplaktą kiaušinį, pradžioje maišykite, o tada imkitės minkymo. Jei tešla itin lipni, galite įberti saujelę miltų, tačiau verčiau nepersistengti. Minkykite kelias minutes, kol tešla bus glotni, elastinga. 4. Dėkite išminkytą tešlą į riebalais pateptą dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluosčiu ir statykite į šiltą vietą 45-60 min. – tešla turi padvigubėti.
5. Kol tešla kyla, nedideliame dubenyje kreminį sūrį išsukite su įdarui skirtu cukrumi ir citrinos žievele.
6. Ant lygaus paviršiaus paklokite gabalą kepimo popieriaus. Pakilusią tešlą perminkykite, o tada kočėlu ant patiesto popieriaus iškočiokite iš jos maždaug 25 x 35 cm dydžio stačiakampį.
7. Viduryje, per visą gauto stačiakampio ilgį paskleiskite išsuktą kreminį sūrį. Ant jo šaukštais tolygiai padėliokite mėlynių uogienės, jei naudojate, berkite ir šviežių šilauogių, o tada per visą įdaro ilgį pašlakstykite truputį citrinos sulčių.
8. Iš abiejų įdaro pusių likusiuose tuščiuose tešlos kraštuose aštriu peiliu padarykite 1,5-2 cm pločio įpjovas. Imdami po vieną tešlos juostelę paeiliui tai vienoje, tai kitoje įdaro pusėje denkite įdarą ir taip supinkite savotišką kasą (kaip tai daroma, galite pamatyti šiame filmuke).
9. Su visu kepimo popieriumi perkelkite pyragą ant plačios kepimo skardos, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite vėl apie 40 min. pakilti.
10. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
11. Aptepimui skirtą kiaušinį paplakite su vandeniu, o tada gautu mišiniu aptepkite pyrago viršų, jei naudojate, pabarstykite perliniu cukrumi.
12. Kepkite 25-30 min., kol pyrago viršus bus auksiškai rudas. Leiskite kiek pravėsti ir galite ragauti!
1. Taip vadinamą kapotą tešlą ne kapoju peiliu, o darau greituoju tinginio būdu. Į dubenį susipilkite miltus, druską, cukrų. Pasiimkite burokinę tarką ir įstatykite ją į dubenį su miltais. Sviestą vis mirkydami į miltus tarkuokite, kol visą sutarkuosite. Pirštais sutrinkite sutarkuoto sviesto drožles su miltais. Supilkite vandenį ir spauskite tešlos masę kol pasidarys tešlos kamuolys. Jei pritrūks vandens, įpilkite daugiau, nes man pritrūko. Tešlą šaldykite šaldytuve mažiausiai 30 minučių.
2. Mėlynes sumaišykite su cukrumi, cinamonu ir krakmolu.
3. Paimkite 2/3 tešlos, iškočiokite blyną ir įklokite į ~26 cm skersmens apvalią formą. Apskritimas turi pilnai padengti kepimo formą ir kraštus. Supilkite ant tešlos mėlynes.
4. Iš likusio 1/3 tešlos iškočiokite blyną, supjaustykite jį juostelėms ir dekoratyviai sudėkite jas ant pyrago.
5. Išplakite kiaušinį ir aptepkite pyrago tešlos juosteles, pabarstykite jas cukrumi.
6. Į mėlynių tarpelius sudėkite mažais kubyčiais pjaustytą sviestą.
7. Pyragą kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių vidurinėje orkaitės dalyje. Kaitrą sumažinkite iki 180 C, kepkite dar 35-45 minutes arba kol pyragas gražiai apskrus. Aš, sumažinusi kaitrą, perdėjau pyragą į apatinę orkaitės lentyną, nes viršus buvo pakankamai apskrudęs.
Paruoškite pagrindą:
1. Virtuviniu kombainu smulkiai sumalkite sausainius ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Į pyrago formą sudėkite šį mišinį ir gerai suspauskite.
Pagaminkite kremą:
1. Šluotele išplakite kreminį sūrį. Tada sudėkite cukrų ir palaipsniui pilkite grietinėlę su kiaušiniais. Maišykite iki vienalytės konsistencijos.
2. Pabaigoje supilkite vandenį, sumaišytą su kukurūzų krakmolu.
Iškepkite pyragą:
1. Ant sausainių pagrindo pilkite kreminio sūrio masę ir konditeriniu maišeliu išspauskite mėlynių uogienę.
2. Kepkite iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val ir 30–40 min.
3. Iškepęs pyragas viduryje dar atrodys skystas, tačiau jokiu būdu jo nekepkite ilgiau! Vėsdamas jis sustings ir taps idealios tekstūros.
1. Į šiek tiek pašildytą pieną suberkite mieles ir cukrų. Tada sudėkite miltus, išmaišykite ir palikite tešlą šiltoje vietoje, kad pakiltų.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius ištrinkite su sviestu, baltymus padėkite į šaldytuvą. Tuomet trynių masę įmaišykite į pakilusią tešlą ir dar šiek tiek palikite, kad pakiltų.
3. Išplakite baltymus ir įmaišykite į tešlą, jei tešla per tiršta, galima įpilti vandens ar pieno.
4. Iškepkite lietinius. Įdarui sutirštintą pieną sumaišykite su smulkintais riešutais.
5. Tuomet tepkite blynelius sluoksniais: vieną kartą su "Rududu" ir riešutų įdaru, kitą – su mėlynių uogiene ir dėkite vieną ant kito. Tortą papuoškite smulkintais riešutais ir šaldytomis mėlynėmis.
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Pirmiausia paruoškite tešlą: kambario temperatūros sviestą supjaustykite gabalėliais, suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinio trynį, įpilkite kelis šaukštus šilto vandens ir išplakite elektriniu plakikliu.
2. Po truputį tešlos krėskite į riebalais pateptas kepimo formeles ir šlapiomis rankomis suformuokite krepšelius.
Juos kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 13 min.
3. Paruoškite įdarą: cukrų iki vientisos purios masės išplakite su kiaušiniais, grietinėle, citrinų sultimis ir nutarkuotomis žievelėmis.
4. Ant pravėsusių krepšelių sukrėskite įdarą ir dar kepkite apie 15–20 min.
5. Pyragaičius tiekite atvėsintus, ant viršaus gausiai užbėrusi mėlynių ir šiek tiek cukraus.
Pastaba: krepšelių įdarui tinka ir kitokios uogos: braškės, žemuogės, avietės.
1. Nedideliame puode išlydykite sviestą, palikite, kad šiek tiek atvėstų.
2. Persijokite miltus, sumaišykite su cukrumi, kokosų drožlėmis, kepimo milteliais ir druska.
3. Dubenyje suplakite lydytą sviestą, pieną ir kiaušinį, sumaišykite su miltais, atsargiai įmaišykite mėlynes.
4. Sukrėskite tešlą į sviestu pateptas keksiukų formeles. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje 20–25 minutes.
Kulinaro patarimas: vietoj mėlynių į keksiukų tešlą galite įmaišyti raudonųjų ar juodųjų serbentų, aviečių arba gervuogių.
1. Kambario temperatūros sviestą trinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol pasidarys puri masė.
2. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius, kokoso drožles ir išsukite.
3. Tešlą 30 min. laikykite šaldytuve.
4. Iš atšalusios tešlos rankomis formuokite sausainius ir į juos įspauskite mėlynių.
5. Sausainius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite 160 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite. Sykiu su dviem šaukštais cukraus ir gabalėliu sviesto sudėkite į įkaitintą keptuvę, užpilkite trupučiu vandens ir troškinkite apie 7 minutes. Suberkite uogas ir kaitinkite dar 5 minutes.
2. Obuolių ir uogų masę sudėkite į tris karščiui atsparius indelius ir palikite atvėsti.
3. Indelių kraštus patepkite plaktu kiaušiniu.
4. Iš tešlos išpjaukite tris skritulius ir uždenkite indelius.
5. Tešlą aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite likusiu cukrumi, viduryje padarykite po įpjovą garams iš vidaus išeiti. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį, kol gražiai pagels. Patiekite su plakta grietinėle.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Kiaušinius išsukite su cukrumi, suberkite miltus, krakmolą, įberkite citrinų žievelių, žiupsnelį druskos. Išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą stačiakampę kepimo formą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 8 minutes. Išimkite ir atvėsinkite.
2. Vynuogių sultis išmaišykite su cukrumi, žiupsneliu apelsinų žievelių, supilkite pusę kiekio išbrinkintos želatinos. Į tą pačią formą, kurioje kepė biskvitas, suberkite nuplautas mėlynes (šiek tiek palikite papuošti), užpilkite paruošta želatina ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų sustingti.
3. Iš citrinos išspauskite sultis. Jogurtą išsukite su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis, supilkite likusią išbrinkintą želatiną (jei ėmė stingti, ant silpnos ugnies truputį pašildykite). Grietinėlę išplakite ir išmaišykite su jogurtu.
4. Ant biskvito atsargiai išverskite sustingusių mėlynių sluoksnį, išlyginkite jogurto kremą. Pyragą supjaustykite kvadratėliais, kiekvieną papuoškite likusiomis mėlynėmis, mėtų lapeliais.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kiaušinį gerai išplakite šakute. Sukrėskite jogurtą, supilkite aliejų, dar sykį viską gerai suplakite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, abiejų rūšių cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sukrėskite kiaušinių ir jogurto masę, gerai išsukite mediniu šaukštu.
3. Sudėkite atšildytas, nuvarvintas mėlynes, išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotas keksiukų formeles (prikrėskite maždaug 1/3 formelės) ir pašaukite į 190 0C karščio orkaitę.
4. Kepkite 20–25 minutes. Palikite atvėsti orkaitėje. Apibarstykite mėlynėmis.
Jei visgi mėlynių negalite gauti, keiskite jas šilauogėmis, tik tokiu atveju būtinai naudokite citrinos sultis įdarui pagaminti – jų reikia subalansuotam skoniui.
Dar vienas slaptas (o gal ir nelabai) šių keksiukų ginklas – jogurtas. Jis suteikia lengvumo, purumo, paslepia kepimo miltelių skonį ir apskritai, turbūt, veikia magiškai.
1. Paruoškite įdarą: mėlynes sumaišykite su cukrumi (arba šilauoges su cukrumi ir citrinos sultimis) ir kaitinkite mažame prikaisuvyje kol sutirštės ir maždaug perpus sumažės masės. Atidėkite į šalį pravėsti.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros (režimas su ventiliatoriumi). Jei ventiliatoriaus jūsų orkaitėje nėra, siūlau temperaūrą šiek tiek pakelti, pavyzdžiui, iki 180°C.
3. Sviestą ištirpinkite ir leiskite jam pravėsti (taip pat galite naudoti kambario temperatūros sviestą ir iškart išsukti su cukrumi (sviesto tirpdyti nereikės). Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, po vieną įmaišykite kiaušinius, supilkite jogurtą, suberkite citrinos žievelę, druską, kepimo miltelius. Įmaišykite migdolų bei kitus miltus.
4. Keksiukų formeles išklokite keksiukų popierėliais. Pripildykite kiekvieną formelę maždaug 3/4 tešlos ir į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštelį įdaro. Jei norite traškesnio viršaus, apibarstykite trupučiu cukraus. Įdaro greičiausiai šiek tiek liks, jį galėsite supiltį į sandarų indą ir laikyti šaldytuve kelias dienas (galite patiekti prie blynų, varškėčių, įmaišyti į jogurtą arba pasigaminti skrebučių su riešutų sviestu bei mėlynių/šilauogių uogiene).
5. Kepkite keksiukus 30-35 minutes kol tolygiai paruduos. Leiskite jiems visiškai atvėsti prieš išimant iš formelių.
Pastaba: visi bandelių tešlai reikalingi ingredientai turi būti kambario temperatūros, uogų prieš tai neatšildykite.
1. Jei tešlą maišysite su sausomis mielėmis, sumaišykite jas su miltais, tada sudėkite visus likusius ingredientus ir išsukite vientisą elastingą tešlą. Geriausia tešlą minkyti elektriniu kombainu – tada galėsite ją išsukti iki visiško minkštumo.
2. Jei naudojate šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių tirpinį (mielės + 1 šaukštas cukraus + 3 šaukštai miltų + 4 šaukštai šilto pieno) ir jį palikite šiltai, kad suputotų. Tada sumaišykite su likusiais ingredientais ir užminkykite labai minkštą elastingą tešlą.
3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir padėję į didelį dubenį palikite šiltoje vietoje apie 1,5 valandos uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų (tešlos tūris turėtų padvigubėti)
4. Per tą laiką iš sumaišykite įdarui skirtus ingredientus ir atidėkite į šalį. Serbentų nereikia atšildyti, juos įdarui naudokite dar sušalusius.
5. Tešlą išimkite ant darbastalio ir iš jos suformuokite pailgą ruloną. Jį padalinkite perpus, tada kiekvieną pusę supjaustykite į 6 arba 7 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko padarykite rutuliuką, tada jį suplokštinkite (jei reikia, panaudokite kočėlą) ir į kiekvieno tešlos gabalėlio vidurį įdėkite po kaupiną šaukštą uogų įdaro. Atsargiai sulipdykite kraštelius (tik kad nebūtų kraštelis miltuotas – tada tešla nesulips) ir vėl suformuokite apvalią bandelės formą.
6. Dėkite tokią suformuotą bandelę suklijuota dalimi į apačią, į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Tarp bandelių palikite tarpelius, nes jos kepdamos padidės.
7. Taip suformuotas bandeles uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar kartą pakilti (mažiausiai 40 minučių).
8. Sumaišykite trupiniams skirtus ingredientus pirštų galiukais. Kiaušinį suplakite su 1 šaukštu pieno. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kiaušinio plakiniu patepkite visą bandelės paviršių ir pabarstykite trupiniais. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes arba kol gražiai paruduos.
9. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių, ir prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.