„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mėsainiai savo populiarumu vejasi lietuvių nacionalinius patiekalus

Mėsainiai užkariavo lietuvių širdis – tai neginčytinas faktas, kurį patvirtina ne tik šiemet pirmą kartą surengtas ir didelio susidomėjimo sulaukęs burgerių festivalis, bet ir pasikeitę restoranų valgiaraščiai, kurių pagrindiniu akcentu neretai tampa mėsainis. Šis patiekalas savo paklausa netgi pradeda vytis nacionalinius šalies patiekalus, o tai verčia galvą pasukti ir verslininkus: kaip sukurti unikalų receptą ar atrasti tobulai tinkančią vietą įkurti restoranui ir taip išsiskirti iš kitų.
Mėsainis.
Mėsainis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Evaldos Šiškauskienės teigimu, lietuviai verslininkai šią nišą išnaudoja puikiai.

Evalda Šiškauskienė.
Evalda Šiškauskienė.

„Pasaulio virtuvės šiandien taip persipynusios, kad jau nebeaišku, kur prasidėjo mėsainių valgymo tradicija ir kaip ji atkeliavo į Lietuvą. Akivaizdu, kad verslininkams, nusprendusiems imtis mėsainių verslo, sekasi puikiai. Šalyje šį patiekalą siūlančios kavinės jau dabar užima nemažą rinkos dalį, o plėtra nesustoja – dursi atveria vis nauji restoranai, kuriuose mėsainiai stebina savo įvairove“, – sako E. Šiškauskienė. Visgi ji sudvejoja, kad kažkada naujove buvusi sušių ir picų mada baigia praeiti, tad įdomu, koks likimas laukia tik mėsainius siūlančių maitinimo įstaigų.

Taip pat skaitykite: Produktai, kurių nepatartina valgyti tuščiu skrandžiu

Vien mėsainių populiarumo neužtenka, todėl nuolatos ieškoma klientams patogių sprendimų – ne tik geriausio kainos ir kokybės santykio, bet ir restorano vietos. 

Šiandien „ant bangos” esantys mėsainiai kol kas nusileisti neketina, o tokių restoranų atstovai daugiau mąsto apie plėtrą ir perspektyvas, bet ne apie mažėjančią paklausą. Vis dėlto, verslininkų teigimu, vien mėsainių populiarumo neužtenka, todėl nuolatos ieškoma klientams patogių sprendimų – ne tik geriausio kainos ir kokybės santykio, bet ir restorano vietos. Neseniai pastebėta nauja tendencija – paskui vartotoją keliaudami restoranai kuriasi ne tik miesto centre, kur didžiausias žmonių srautas, bet ir miegamuosiuose rajonuose. 

Taip pat skaitykite: Paprastas iškylos burgerio receptas

„Miegamuosiuose rajonuose sunkiai rasi kitokį pasirinkimą nei picos ar kebabai. Spręsdami, kurioje vietoje atidaryti naują restoraną, atsižvelgėme būtent į miegamųjų rajonų plėtimąsi ir ryškėjantį poreikį tokio pobūdžio kavinę turėti šalia namų – mėsainius mėgsta ne tik centro gyventojai”, – sako neseniai viename iš Vilniaus miegamųjų rajonų burgerių restoraną atidaręs Linas Jablonskas. Jo teigimu, kuo toliau, tuo labiau augs poreikis šalia namų turėti mėgstamą restoraną.

L. Jablonsko nuomone, rinkoje yra daug stiprių konkurentų, tad norint kad naujas restoranas išsilaikytų, prie tinkamos restorano lokacijos, geriausio kainos ir kokybės santykio turi prisidėti ir išskirtinumas.

„Būtina atrasti savo restorano kabliuką, kuris trauktų žmones. Mūsų atveju, tai yra išskirtinės kokybės lietuviška mėsa, pačių kepamos bandelės. Kiekvienas restoranas turi atrasti savo išskirtinumą ir ne kainos, bet skonio atžvilgiu”, – sako L. Jablonskas.

Jo teigimu, kad šiuolaikinė visuomenė kelia didelius reikalavimus ir yra nepasotinama naujų dalykų, todėl atrasti tiesiausią kelią į klientų širdis ir skrandžius bei pateisinti lūkesčius – sudėtingas, bet malonus iššūkis kiekvienam verslininkui.

Keli mėsainių receptai:

Sultingasis „Kruvinosios Meri“ mėsainis
Receptas: Sultingasis „Kruvinosios Meri“ mėsainis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
Sultys: 250.00 ml (pomidorų)
Tabasko padažas: 10.00 ml
Degtinė: 50.00 ml
Sūris: 200.00 g
Pikantiškas padažas: (sudedamosios dalys : majonezas, nat. jogurtas, česnakai, citrinų sultys, druska, pipirai) 200.00 g
Salierai: 4.00 vnt. (stiebų)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 g (čili pipirų, raudonėlių, baziliko, česnako ir kt.)
Daržovės: 300.00 g (mėsainiams - mėgstamų (pvz:, salotos, kopūstai, agurkai, pomidorai, svogūnai ir kt.))
Kaip gaminti
  1. Marinatui sumaišykite pomidorų sultis, degtinę, tabasco padažą ir prieskonines žoleles.
  2. Marinatu užpilkite vištienos krūtinėles ir marinuokite 6-12 valandų.
  3. Salierų stiebus pamarinuokite su trupučiu alyvuogių aliejaus ir čili pipirais.
  4. Vištieną, salierus ir mėsainių bandeles dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių.
  5. Baigiant kepti vištieną ant viršaus uždėkite sūrio, kad jis išsilydytų.
  6. Abi bandelių puses patepkite pikantišku padažu, dėkite salotų lapą,  vištienos krūtinelę ir daržoves.
  7. Šalia patiekite keptus salierus.
  8. Paruošites per 1 val., neskaičiuojant mėsos marinavimo laiko.

Receptą atsiuntė Lina B., Klaipėda

Suskleisti
TĖVO DIENAI - naminiai mėsainiai
Receptas: Mėsainiai su vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 29
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (350 – 420 g - bandelėms)
Mielės: 11.00 g (sausų mielių pakelis - bandelėms)
Druska: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. bandelėms ir kotletukams)
Sviestas: 30.00 g (bandelėms)
Vanduo: 250.00 ml (šiltas vanduo - bandelėms)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas kiaušinis - bandelėms)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (bandelėms)
Vištiena: 500.00 g (malta - kotletukams)
Sūris: 50.00 g (fermentinis, tarkuotas - kotletukams)
Duona: 65.00 g (duonos trupiniai - kotletukams)
Česnakai: 4.00 skiltelės (po 2 skilteles kotletukams ir padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti - kotletukams)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. maltų - kotletukams ir 1/2 arbat. š. padažui)
Paprikos: 5.00 g (malta paprika - kotletukams)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 6.00 riekės
Pomidorų padažas: 6.00 valg. š.
Jogurtas: 100.00 g (1/2 puodelio natūralaus jogurto arba majonezo)
Salotos: 1.00 vnt. („Ledkalnio“)
Kaip gaminti

Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!

Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!

IŠKEPKITE BANDELES

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.

2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.

3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.

4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.

IŠKEPKITE KOTLETUKUS

1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.

2. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite paruoštus kotletukus ir kepkite apie 5–7 min., kol gražiai apskrus. Tuomet atsargiai su mentele apverskite ir kepkite dar apie 5 minutes, kol ir antra kotletuko pusė bus gražios aukso spalvos.

3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.

4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.

PARUOŠKITE MĖSAINIUS

1. Kol kotletukai kepa orkaitėje, paruoškite česnakinį jogurto padažą: dubenėlyje sumaišykite trintą česnaką, maltus juoduosius pipirus ir natūralų jogurtą (jeigu norite, galite naudoti majonezą).

2. Iškeptas bandeles perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Apatinę bandelę aptepkite česnakiniu padažu, uždėkite porą salotos lapelių. Ant salotų dėkite šiltą apkeptą kotletuką, ant kotletuko – šaukštą pomidorų padažo. Uždėkite viršutinę bandelės dalį.

3. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Mėsainius tėčiui ruošė Asta Černė

Suskleisti
Gardūs naminiai mėsainiai
Receptas: Gardūs naminiai mėsainiai
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 30
Receptas
Ingredientai
Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
Sūris: 8.00 riekės (kvadratinės, fermentinio)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Majonezas: 4.00 valg. š. (mėgstamo)
Salotos: 1.00 vnt. ("Aisbergo" lapai)
Faršas: 400.00 g (jautienos - mėsainiams)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (mėsainiams)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis - mėsainiams)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (mišinys, stambiai maltas - mėsainiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (mėsainiams)
Tabasko padažas: 3.00 ml (keli lašai - mėsainiams)
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, aitriuoju pipiru, tabasko padažu, pagardinkite pipirais ir druska. Suformuokite 4 paplotėlius, aptepkite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grotelių 200 laipsnių orkaitėje (įjungę ventiliatorių) 10–12 minučių, kol gražiai apskrus.

2. Bandelės pagrindą aptepkite majonezu, uždėkite dvi riekeles sūrio, pomidorų padažo, karštą mėsainį, ant viršaus uždėkite kelis griežinėlius pomidoro, salotų lapų ir vėl pusę bandelės.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Mėsainis su mėlynųjų pelėsių sūriu
Receptas: Mėsainis su mėlynųjų pelėsių sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Duona: 6.00 vnt. (ruginės duonelės)
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Batonas 2.00 riekės
Vynas: 150.00 ml (baltojo sauso)
Grūdėtosios garstyčios 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių)
Gelsvės (šviežių) 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, maltų)
Salotos: 6.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt. (nedidelių šviežių)
Sviestas: 100.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas šviežias prieskonines žoleles bei mėlynąjį svogūną susmulkinkite. Batono riekes sudėkite į dubenį, apliekite vynu ir palikite pastovėti.

2. Į kitą dubenį sudėkite mėsą, sukrėskite garstyčias, suberkite smulkintas žoleles, svogūną, pagal skonį įberkite druskos ir kiek paminkykite švariomis rankomis. Sudėkite iš vyno išgriebtą nuspaustą batoną ir suminkykite vientisą masę. Iš jos suformuokite plokščius apvalius maltinius ir iškepkite orkaitėje arba ant grotelių ir padėkite šiltai.

3. Mėlynųjų pelėsių sūrį susmulkinkite, gerai ištrinkite su traiškytais česnakais ir minkštu sviestu. Gauta mase aptepkite pusę ruginių paplotėlių. Ant viršaus uždėkite po salotos lapą, ant jų – po keptą maltinį ir kelis pomidorų griežinėlius. Užvožkite likusiais paplotėliais.

4. Išdėliokite mėsainius kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir 5–7 minutėms pašaukite į karštą orkaitę.

Suskleisti
Naminiai mėsainiai
Receptas: Mažieji mėsainiai su šonine ir burokėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 750.00 g (maltos - mėsainiams)
Kiauliena: 250.00 g (maltos - mėsainiams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (mėsainiams)
Tabasko padažas: 2.00 ml (pagal skonį - mėsainiams)
Vorčesterio padažas: 2.00 g (pagal skonį - mėsainiams)
Bandelės: (apskritos - mėsainiams) 6.00 vnt.
Majonezas: 4.00 valg. š. (mėsainiams)
Garstyčios: 4.00 valg. š. (mėsainiams)
Salotos: 200.00 g (lapai - mėsainiams)
Čederio sūris: 140.00 g (mėsainiams)
Šoninė: (ploni griežinėliai - mėsainiams) 6.00 riekės
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti - mėsainiams)
Troškinti burokėliai: (mėsainiams) 300.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (burokėliams)
Svogūnai: 2.00 vnt. (burokėliams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (burokėliams)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (burokėliams)
Burokėliai: 500.00 g
Graikiniai riešutai: 10.00 vnt. (puselių - burokėliams)
Aitrioji paprika: 170.00 g (burokėliams)
Pomidorai: 4.00 vnt. (dideli - burokėliams)
Actas: 1.00 valg. š. (vynuogių - burokėliams)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (burokėliams)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, smulkintų - burokėliams)
Kaip gaminti

1. Į gilų indą sudėkite jautieną, kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įpilkite padažų arba įberkite prieskonių ir gerai išmaišykite.

2. Masę padalykite į šešias lygias dalis ir suformuokite kotletus. Iškepkite keptuvėje arba ant grotelių.

3. Bandeles perpjaukite ir iš pjovimo pusės apkepkite.

4. Bandelių puseles aptepkite majonezu su garstyčiomis, uždėkitepo lapą salotų, karštą kotletą. Pabarstykite tarkuotu sūriu, uždėkite po pakepintą griežinėlį šoninės, marinuotų agurkėlių ir troškintų burokėlių. Užvožkite likusiomis bandelių puselėmis ir patiekite.

Troškinkinti burokėliai:

1. Aliejų įkaitinkite keptuvėje, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais.

2. Sudėkite tarkuotus burokėlius, susmulkintus riešutus, aitriąsias paprikas, pomidorus, įpilkite acto, įmaišykite cukrų. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir ant silpnos ugnies troškinkite maišydami apie 40 minučių.

3. Atvėsinkite ir įmaišykite petražoles.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Mėsainiai su lašiša
Receptas: Mėsainiai su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (šviežios filė)
Garstyčios: 3.00 arbat. š. („Dijon“)
Batonas: 2.00 riekės
Krapai: 1.00 vnt. (pundelio smulkintų)
Kaparėliai: 2.00 valg. š. (konservuotų, smulkintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 50.00 ml (augalinio - kepimui - pagal poreikį)
Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
Salotos: 1.00 sauja (šviežių lapų)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (pagal poreikį)
Kaip gaminti
  1. Lašišą supjaustykite kubeliais ir dėkite į dubenį kartu su garstyčiomis, smulkintu svogūnu, batonu, kaparėliais, druska ir pipirais.
  2. Viską išmaišykite ir šiek tiek pamalkite maisto smulkintuvu.
  3. Sudėkite krapus, masę padalinkite į 4 lygias dalis ir rankomis suformuokite apvalius kepsnelius.
  4. Juos apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 1–24 valandoms.
  5. Kepkite įkaitintame aliejuje, iš abieju pusių, kaip kotletukus.
  6. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite riebalus.
  7. Bandeles perpjaukite pusiau, patepkite pomidorų padažu, dėkite po kelis salotų lapus, po lašišos kepsnelį ir užvožkite antra puse bandelės.
  8. Galima lengvai apšlakstyti citrinos sultimis.
  9. Paruošite per 1 val., neskaičiuojant laikymo šaldytuve laiko.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Naminiai mėsainiai
Receptas: Naminiai mėsainiai su jautiena
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 250.00 g (faršas)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (naminis)
Salotos: 4.00 vnt.
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
  2. Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“