Mėsainių sezonas pratęsiamas: 3 ypatingi receptai

Populiariaisiais mėsainiais panorę, galime mėgautis ištisus metus, tačiau naminiai skaniasi paruošti lauke, ant gyvos ugnies. Kol dar leidžia ankstyvo rudens orai, pasilepinkime ir palepinkime bičiulius, artimuosius. Jūsų dėmesiui – 3 įdomūs mėsainių receptai, o taip pat keli faktai iš šio stulbinančiai išpopuliarėjusio patiekalo istorijos.
Mėsainis su bulvytėmis
Mėsainis su bulvytėmis

Mėsainio atsiradimo istorija gana paini, yra daug skirtingų nuomonių, kaip šis patiekalas atsirado. Yra versija, jog mėsainiai JAV pasiekė XIX a., kai čia atvyko vokiečių imigrantai iš Hamburgo. Iš pradžių šis patiekalas buvo vadinamas Hamburgo „steiku“ ir buvo visiškai nepanašus į šiuolaikinį mėsainį, nes ant lėkštės buvo pateikiamas tiesiog didelis jautienos faršo gabalas su svogūnais ir džiūvėsėliais.

Amerika vokišką variantą greitai pritaikė savo reikmėms – taip gimė nebrangus, kalorijų nestokojantis sotus patiekalas, nereikalaujantis specialaus pateikimo: bandelė, mėsa, salotos, sūris, padažas.

Dabartinė mėsainio išvaizda ir sudėtis siejama su keliais žmonėmis. Vienas jų buvo, Čarlis Nagrinas, kuris dar 1885 metais prekiavo Seimuro mugėje mėsos frikadelėmis ir sugalvojo mėsos gabalėlius įdėti tarp dviejų gabalėlių duonos.

Mėsainių eros pradžia vadinami 1920 metai, kai atsirado keli užkandinių tinklai, pristatę mėsainius kaip pagrindinį valgiaraščių patiekalą. O šiai laikais mėsainiai pasiekė ir išskirtinių restoranų valgiaraščius. Pavyzdžiui, brangiausias mėsainis pasaulyje, kainuojantis už 5000 dolerių, ruošiamas su triufelių skonio bandele, marmurine jautiena, foie gras ir triufelių padažu patiekiamas restorane „Fleur“.

Tačiau ypatingam mėsainiui tokie išskirtiniai produktai nebūtini, 3 receptais dalinasi sostinėje veikiančio restobaro „Wall Street Avenu“ virtuvės šefas. Beje, jis akcentuoja, kad norint paruošti gardų mėsainį, svarbiausia naudoti šviežius ingredientus, mėsainiui reikalingus padažus gaminti namuose bei nebijoti eksperimentuoti.

„Wall Street Avenue“ mėsainis
„Wall Street Avenue“ mėsainis

Klasikinis amerikietiškas mėsainis

Ingredientai:

  • 6 bandelės su sezamų sėklomis;
  • 800-900 g kapotos jautienos;
  • 3 pomidorai;
  • 6 riekelės čederio sūrio;
  • 150 g gūžinių salotų;
  • 2 raudonieji svogūnai;
  • 2 marinuoti agurkai;
  • 3 valg. šaukšt. pomidorų padažo;
  • 3 valg. šaukšt. majonezo;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas

1. Nuplaukite ir susmulkinkite salotas. Nuplaukite ir griežinėliais supjaustykite pomidorus. Nulupkite ir 3–4 mm storio griežinėliais supjaustykite svogūnus. Taip pat griežinėliais supjaustykite ir marinuotus agurkus.

2. Dubenyje jautieną sumaišykite su prieskoniais ir žiupsniu druskos. Suformuokite 6 bandelės dydžio didkepsnius.

3. Svogūnus kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies 4–5 minutes. Pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite į lėkštę.

4. Didkepsnius kepkite keptuvėje po 3–5 minutes iš abiejų pusių.

5. Bandeles perpjaukite per pusę. Viršutinę dalį ištepkite pomidorų padažu, o apatinę – majonezu. Ant apatinės bandelės dalies paskirstykite salotų, dėkite svogūnų. Ant jų uždėkite didkepsnį, tada 1 čederio sūrio riekelę, pomidorų ir marinuotų agurkų griežinėlį. Užvožkite viršutinę bandelės dalį ir ragaukite.

Šiuolaikiniai mėsainiai panašūs į savo pirmtakus tik vienu aspektu – jie iki šiol valgomi rankomis. Žinoma, dažnas restoranas pasiūlys jums ir peilį bei šakutę, tačiau jeigu norite patirti tikrą valgymo malonumą – įrankiai nereikalingi.

„Vorčesterio“ vištienos mėsainis

Ingredientai:

  • 900 g vištienos faršo;
  • 6 mėsainių bandelės;
  • 3 pomidorai;
  • 6 salotos lapai;
  • 6 arbat. šaukšt. majonezo;
  • 3 arbat. šaukšt. Vorčesterio padažo.

Gaminimas:

1. Faršą sumaišykite su „Vorčesterio“ padažu ir formuokite paplotėlius. Kepkite juos ant kepsninės.

2. Bandeles pašildykite ant kepsninės, perpjovę per pusę.

3. Ant bandelės pusės dėkite iškeptus vištienos paplotėlius, majonezą, pomidorą, salotas, antrą bandelės pusę.

Vegetariškas mėsainis
Vegetariškas mėsainis

Vegetariškas lęšių mėsainis

  • 1 nedidelė duonelė (čiabata ar kita mėgstama);
  • 1 stiklinė lęšių;
  • 1 stiklinė maltų džiūvėsėlių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. kario;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 100 ml virinto vandens;
  • 1 avokadas;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 nedidelis Pekino kopūstas.

Gaminimas:

1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius – galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius praskalaukite ir išvirkite.

2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar kartą išmaišykite.

3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite ir suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.

5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado minkštimo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus!

Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis