Faršas – gaminys iš maltos mėsos
Dažnai iškyla klausimas – kuo skiriasi malta mėsa ir faršas? Net gali nutikti taip, kad prašome pardavėjo pasverti faršo, nors norime nusipirkti maltos mėsos. Tokia painiava atsirado todėl, kad „faršas“ nuo seno vartojamas kaip maltos mėsos sinonimas. Nepaisant lingvistinių niuansų, kaip šiuos skirtingus mėsos gaminius apibūdina maisto paruošimo technologai?
Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, faršas yra pagardinta malta mėsa, kuriame gali būti druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Produkto etiketė turi būti nurodytos faršo sudėtinės dalys.
Malta mėsa yra natūralesnis produktas. Tai nukaulinta ir susmulkinta mėsa, kurioje gali būti tik iki 1 proc. druskos.
Ypač tinka vaikams ir pagyvenusiems žmonėms
„Kotletukai ar maltinukai iš maltos mėsos yra minkšti ir lengvai virškinami. Tik nepamirškite, kad faršas jau paruoštas mišinys, kurio nereikia papildomai sūdyti, tereikia suformuoti ir kepti“, – primena technologas.
Malta mėsa labai tinka vaikams, pagyvenusiems žmonėms, taip pat visiems, kuriuos vargina virškinimo sutrikimai. Iš maltos mėsos greitai ir lengvai paruošite įvairių patiekalų. Be to, malta mėsa dažniausiai maišoma su įvairiomis daržovėmis – svogūnais, morkomis, salierais, cukinijomis, taip pat ryžiais ar kitomis kruopomis. Visi šie ingredientai praturtina patiekalą, mėsai suteikia purumo ir sultingumo, padeda geriau virškinti.
Sveikiau – malta mėsa, bet iš faršo greičiau pagaminsite
Sveikiau rinktis maltą mėsą ir pagardinti druska bei prieskoniais namuose, nei pirkti jau paruoštą faršą su priedais. Tačiau faršas tinka tiems, kurie skuba, nori greitai paruošti patiekalą – nusipirkus iš karto galima gaminti, nereikia raustis virtuvės spintelėse ir ieškoti prieskonių.
Rinkdamiesi maltą mėsą ar faršą, atkreipkite dėmesį, kiek produkte yra riebalų.
Riebesnė malta mėsa ar faršas tinka gaminti kotletus, cepelinus, balandėlius, netikrą zuikį, liesesnis – picos įdarą, makaronų padažą, čili troškinį.
Taip pat nepamirškite pasidomėti, koks maltos mėsos ir faršo galiojimo terminas.
Šviežios kiaulienos faršas ar malta mėsa turi būti rausvos spalvos, blizgi, negali būti apdžiūvusi ar papilkėjusi. „Maltos mėsos galiojimo terminas yra trumpas – reikia suvartoti per 12 val.“, – teigia D.Bartošius.
„Norfos“ parduotuvėse visada rasite šviežios maltos kiaulienos ir faršo. Tai viena iš populiariausių ir dažniausiai perkamų mėsos produktų. Pasak įmonės „Rivona“ technologės Daivos Vaišvilienės, malta mėsa gaminama tik iš šviežios kiaulienos. Per valandą „Rivonoje“ paskerdžiama 150 kiaulių, skerdenos šaldytuvuose atvėsinamos per 6 valandas ir vakare išvedžiojamos į parduotuvių mėsines, kuriose mėsa pjaustoma dalimis ir malama.
„Norfos“ savininkas Dainius Dundulis pabrėžia, kad pirkėjus pasiekia tik šviežia lietuviška mėsa – mėsos kokybę užtikrina modernūs mėsinės įrenginiai ir trumpa tiekimo grandinė. Šviežios mėsos kokybe „Norfa“ išsiskiria iš kitų prekybos tinklų.
Ir keptuvėje, ir ant griliaus
Malta mėsa ir faršas yra universalus produktas, nevaržantis gurmaniškos kūrybos. Svečiams, šeimos pietums ar nevalgiems vaikams galite paruošti puikių sultingų kepsniukų, kuriuos galite iškepti keptuvėje, ar netrukus prasidėjus grilio sezonui ir lauke ant kepsninės.
Mėsos kepsnelių receptą išbandyti siūlo D.Bartošius.
Reikės:
- 500 g NORFOS smulkintos kiaulienos arba faršo,
- 1 nedidelės morkos,
- 1 mažo svogūno,
- 1 kiaušinio,
- 1 pomidoro,
- žiupsnelio druskos ir pipirų,
- mėsainių bandelių su sezamo sėklomis,
- majonezinio ar kitokio mėgstamo padažo.
Gaminimas:
1. Per smulkią burokinę tarką sutarkuokite morką ir svogūnus, sudėkite į maltą mėsą, suberkite druską ir prieskonius, sumaišykite.
2. Įmuškite kiaušinį. Beje, maltinukus galite pabandyti iškepti ir be kiaušinio.
3. Suformuokite mėsos paplotėlius ir kepkite keptuvėje ar ant kepsninės. Mėsa kepdama šiek tiek susitrauks, todėl formuokite didesnius kotletukus nei bandelės.
4. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, maždaug 15 min.
5. Kelias minutes paskrudinkite bandeles.
6. Ant bandelės dėkite salotos lapą, pomidoro ir agurko griežinėlį, patepkite majonezinio padažo. Dėkite mėsos paplotėlį ir antrą bandelės pusę.
Vietoj 20 mažų balandėlių – vienas didelis „balandis“
Patiekalų iš maltos mėsos sąrašas gali būti labai ilgas. Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamiausius. Lietuviški balandėliai tikrai yra to sąrašo viršuje, tačiau kartais atbaido gan ilgas gaminimo procesas. Visiems mėgstantiems valgyti, bet ne gaminti balandėlius – gera žinia, gaminkite vieną didelį „balandį“ arba kopūstainį. Skonis toks pat nuostabus, tik darbo mažiau.
Reikės:
- 1 baltagūžio kopūsto,
- 500 g NORFOS maltos kiaulienos,
- 250 g virtų ryžių,
- 2 svogūno,
- 1–2 morkų,
- 2–3 valg. š. pomidorų padažo,
- ½ stiklinės mėsos sultinio,
- 1 arbat. š. kmynų.
- ½ arbat. š. ciberžolės,
- 150 g grietinės,
- druskos, pipirų.
Gaminimas:
1. Kopūstą supjaustykite gabalėliais.
2. Pakepkite svogūną, tarkuotas morkas, sudėkite kopūstus, užpilkite mėsos sultiniu ir viską patroškinkite, kol daržovės suminkštės.
3. Mėsą pasūdykite, įberkite pipirų.
4. Apvirkite ryžius su ciberžole, kuri suteiks gražią auksinę spalvą ir sumaišykite su mėsa.
5. Į kepimo indą sudėkite pusę daržovių, ant viršaus sudėkite mėsą ir trečią sluoksnį sudėkite likusias daržoves. Užpilkite pomidorų padažu ir pabarstykite kmynų, tobulai praturtinančiu balandėlių skonį.
6. Jeigu masė per sausa, įpilkite šiek tiek karšto vandens.
7. Kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min.
8. Prieš valgydami pagardinkite balandėlius šaukšteliu grietinės.
Stalo karalius – netikras zuikis
Netikras zuikis vienas iš mėgstamiausių patiekalų, puikiai tinkančių ir šventiniam stalui, ir šeimos sekmadienio pietums. Drąsiai eksperimentuokite su ingredientais, bandykite įvairius receptus, šio patiekalo tiesiog neįmanoma sugadinti.
Reikės:
- 1 kg NORFOS liesos maltos kiaulienos,
- 200 g šoninės,
- 1 svogūno,
- 2 morkų,
- 3 skiltelės česnako,
- 1 obuolio,
- 3 kiaušinių
- 2 saujų džiūvėsėlių,
- Prieskonių pagal skonį: čiobrelio, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, trupučio muskato, trupučio kalendros,
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
1. Šoninę supjaustykite kubeliais ir pakepinkite.
2. Pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, sutarkuotą morką, kartu patroškinkite ir obuolį.
3. Kiaulieną sumaišykite su druska, pipirais, prieskoniais, įmuškite kiaušinį, suberkite džiūvėsėlius. Sumaišykite su daržovėmis.
4. Į pailgą kepimo formą sukrėskite mėsos ir daržovių masę. Gražiai sulyginkite paviršių.
5. Pridenkite folija ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 1 val. Po to nuimkite foliją ir kepkite, kol gražiai apskrus apie 20 min.
Netikras zuikis skanus karštas, serviruojamas su daržovių salotomis, raugintais kopūstais. Galima valgyti ir šaltą, ypač skanu su krienais.
Lengvi ir sultingi kiaulienos kukuliukai su traškia šonine
Kukuliukai šiek tiek primena tradicinius kotletus, tačiau apvali jų forma ir kitoks gaminimo būdas suteikia šiam patiekalui gurmaniškumo – ypač traškia šonine apsukti kukuliukų šonai. Tai puiki alternatyva praturtinti pietų meniu.
Reikės:
- 0,5 kg NORFOS maltos kiaulienos,
- 150 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės,
- 1 kiaušinio,
- 1 svogūno,
- 2 riekelių piene mirkyto batono,
- druskos, mėsos prieskonių, pipirų.
Gaminimas:
1.Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepkite.
2. Svogūną sumaišykite su mėsa, įmuškite kiaušinį, sudėkite sutrintą išmirkytą batoną, druską, prieskonius ir gerai išmaišykite.
3. Iš gautos masės suformuokite kukuliukus ir apvyniokite šoninės juostele.
4. Kukuliukus sudėkite į kepimo indą. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 40 min., kol šoninė gražiai apskrus.
5. Patiekite su bulvių koše ir šviežiomis ar raugintomis, marinuotomis daržovėmis, mėgstamu padažu – geriausiai tinka česnakinis.
Skanaus!