Gardaus, skaniai kvepiančio apkepo recepto autorius – žinomas šefas Yotamas Ottolenghi. Išsikepkite ir skanaukite!
Ingredientai:
apkepui:
- 150 g bulgur kruopų, 15 min. pamirkytų šaltame vandenyje ir nusunktų;
- 400 g maltos avienos;
- 400 g maltos jautienos;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1,5 arbat. šaukšt. prieskonių mišinio „Allspice“ (jei neturite, galite pakeisti berdami po nemažą žiupsnį maltų gvazdikėlių ir muskato);
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, nuluptas ir sutarkuotas burokine tarka;
- 3 česnako skiltelės, nuluptos ir sutraiškytos;
- 2 vidutinio dydžio pomidorai, sutarkuoti burokine tarka (odeles išmeskite);
- sauja šviežių plokščialapių petražolių, sukapotų;
- sauja šviežių kalendrų, sukapotų;
- 60 g kedro riešutų, pakepintų sausoje keptuvėje ir stambiai sukapotų;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- šviežiai maltų juodųjų piprų.
padažui:
- 750 g vynuoginių pomidoriukų;
- 2 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 120 g graikiško jogurto;
- 3 česnako skiltelės, nuluptos ir sutrintos;
- sauja šviežių peletrūnų, sukapotų (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, pridenkite ir padėkite šaltai, kol prireiks.
3. Bulgur kruopas ir visus likusius apkepui skirtus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, dėkite į didelį dubenį ir labai gerai išmaišykite, galite tiesiog rankomis.
4. 30x20 cm dydžio kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suverskite apkepo masę, išplokite, išlyginkite paviršių ir patepkite šaukštu alyvuogių aliejaus.
5. Kepkite apie 30–40 min., kol visiškai iškeps, o paviršius bus rusvas. Išimkite iš orkaitės, patepkite paviršių likusiu alyvuogių aliejumi ir leiskite „pailsėti“ 5 min.
6. Pjaustykite porcijomis ir tiekite su iš anksto pasiruoštu padažu.