Ką daryti, kad nespėjus suvartoti, netektų išmesti greitai gendančių produktų – ypač tai aktualu šviežiai mėsai. Tokia bėda tikrai nenutiks, nes kiekviename šaldytuve yra šaldiklis – saugi vieta ilgesniam mėsos laikymui.
Lietuviai vertina šviežią kiaulieną, nes tokia mėsa skaniausia ir aukščiausios kokybės. Į „Norfa“ kasdien pristatoma šviežia lietuviška kiauliena iš „Rivona“ mėsinės, kurioje per valandą paskerdžiama 150 kiaulių, o per mėnesį apie 18 tūkst. „Skerdiena atvėsinama per 6 val., tą pačią naktį išvežama į „Norfos“ parduotuves, o ryte pasiekia pirkėjus“, – teigia „Rivonos“ technologė Daiva Vaišvilienė.
Parduotuvės mėsinėse skerdena supjaustoma dalimis pagal pirkimo poreikį – tai užtikrina ypač aukštą kokybę ir šviežumą. Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pirkėjai nuperka daug šviežios kiaulienos, o paskelbus akcijas perkama brangesnė mėsa didesniais kiekiais. Labai svarbu, kad nusipirkus daugiau mėsos nei sunaudosite per kelias dienas, ją tinkamai užšaldytumėte, kad būtų išsaugota kokybė. Technologas pataria, kokių klaidų nedaryti.
Ilgai laikyti šaldiklyje neverta
Pasak D.Bartošiaus, kokybiškiausia ir vertingiausia šviežia mėsa, kuri šaldytuve gali būti laikoma iki kelių parų šaldytuve, o pasūdyta ir pamarinuota su prieskoniais, sandariai uždengta išlieka kokybiška iki 5 dienų.
„Norėdami išlaikyti dar ilgiau, šviežią mėsą reikia užšaldyti. Šaldymo kameroje laikyti mėsą galima apie tris mėnesius. Jeigu laikysite ilgiau, mėsa praranda drėgmę, keičiasi skoninės savybės. Iš jos pagaminti patiekalai ne tokie sultingi, lieka mažiau vertingų medžiagų“, – teigia technologas.
Dažnai svarstome, ar šaldyti visą mėsos gabalą, ar supjaustyti? Anot D.Bartošiaus, pjaustant mėsą pažeidžiamos mėsos skaidulos, todėl ji greičiau praras drėgmę, o visas gabalas geriau ir ilgiau išsilaikys kokybiškas.
Geriau šaldyti žalią mėsą, ne pagamintus patiekalus
D.Bartošius mano, kad geriau neužšaldyti jau pagamintų patiekalų – iškeptų kotletų, mėsos troškinių ar kepsnių. Ypač neracionalu šaldyti mėsos gaminių su daržovėmis, nes atšildžius iš jų lieka mažai skonio ir maistinės vertės. „Geriau užšaldyti žalią mėsą ar bent jau paruoštus pusgaminius, tik į juos geriau nedėti druskos, kuri ištraukia drėgmę, ardo mėsos struktūrą“, – pataria mėsininkas.
Prieš dedant į šaldiklį, mėsą būtina tinkamai supakuoti. „Išimkite mėsą iš parduotuvės pakuotės ir suvyniokite į maistinę plėvelę, kad patektų kuo mažiau oro ir mėsa nedžiūtų“, – rekomenduoja „Norfa“ atstovas.
Taip pat galima mėsą įdėti į maisto dėžutę su dangteliu ar glaustai suvynioti į paprastą švarų maišelį.
Ne mažiau svarbu tinkamai atšildyti
Norint išsaugoti užšaldytos mėsos kokybę, labai svarbu tinkamai ją atšildyti. Pasak D.Bartošiaus, pirmoji taisyklė – atšildyti mėsą palaipsniui, ne staiga, nes dideli temperatūrų skirtumai kenkia mėsos kokybei, suardo skaidulas.
„Jei planuojate gaminti pietus iš šaldytos mėsos, išimkite ją vakare iš šaldymo kameros ir perdėkite į šaldytuvą, o ryte išsiimkite ir palaikykite kambario temperatūroje, kol visiškai atšils“, – pataria technologas.
Iš atšildytos mėsos paruoškite gardžių kiaulienos patiekalų
Burnoje tirpstanti itališka lazanija
Ruošiant lazaniją reikia šiek tiek kulinarinių įgūdžių, nes būtina išvirti bašamelio padažą – subtilaus skonio, kreminės konsistencijos, be gumuliukų padažas ne visada pavyksta iš pirmo karto. Tačiau tikrai verta prisijaukinti šį patiekalą, nes gaminsite dar ir dar kartą.
Reikės:
- 500 g. NORFOS maltos kiaulienos,
- 1 pakuotės lazanijos lakštų,
- 100 g tarkuoto sūrio,
- 200 g konservuotų pomidorų savo sultyse,
- 1 raudonosios paprikos,
- 1 raudonojo svogūno,
- 3 valg. šaukšt. pomidorų tyrės,
- 2 skiltelių česnako,
- ½ saldžiosios paprikos,
- pagal skonį druskos, pipirų, prieskoninių žolelių.
Bašamelio padažui:
- 150 g sviesto,
- 3 valg. š.miltų,
- 2 st. pieno,
- druskos, muskato.
Gaminimas:
- Pakepinkite svogūną, sudėkite smulkintą česnaką, mėsą.
- Kai mėsa apkeps, sudėkite paprikas, gabalėliais supjaustytus pomidorus, supilkite pomidorų tyrę, prieskonius. Patroškinkite 3–5 min.
- Į kepimo formą dėkite vieną sluoksnį lakštų, antrą daržovių ir mėsos, ir vėl kartokite sluoksnius.
- Sudėjus visus ingredientus, ant viršaus užtarkuokite sūrio ir užpilkite bašamelio padažo.
- Bašamelio padažą paruoškite taip: sviestą išlydykite puodelyje, pakepkite miltus iki gelsvumo, po truputį pilkite pieną ir intensyviai maišykite, kad neliktų gumuliukų. Kelias minutes pakaitinkite, kol padažas sutirštės. Pagal skonį įberkite druskos ir muskato.
- Pašaukite lazaniją į 180 laipsnių orkaitę, kepkite apie 30–40 min.
Saldžiarūgštė kiauliena su čili ir imbieru
Šis nuostabus patiekalas puikiai tiks savaitgalio pietums. Sultingas, kvapnus, aitriai saldus, dvelkiantis egzotiška Azija – mėgaukitės!
Reikės:
- 600 g NORFOS kiaulienos nugarinės,
- 1 vnt. paprikos,
- 1 mažos skardinės konservuotų ananasų,
- 1 valg. š. krakmolo,
- 5 valg. š. saldžiarūgščio kiniško padažo,
- 2 valg. š. sojų padažo,
- 2 arb. š. raudonosios paprikos miltelių,
- 1/1 arb. š. aitriosios paprikos miltelių,
- 4 skiltelių česnako,
- 1 gabalėlio imbiero (3–4 cm),
- sezamo sėklų, žalumynų.
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Kiaulieną supjaustykite gabaliukais, pasūdykite, supjaustykite paprikas juostelėmis, konservuotus ananasus kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite, imbiero šaknį nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.
2. Kiaulienos gabaliukus apvoliokite krakmole ir saldžios bei aitriosios paprikos milteliuose.
3. Keptuvėje į įkaitintą aliejų dėkite kiaulieną ir maišydami pakepkite kol gražiai apskrus. Kiaulieną išimkite iš keptuvės ir šiltai atidėkite.
4. Trumpai apkepkite česnaką ir tarkuotą imbierą, sudėkite paprikų juosteles ir pakepkite apie 2–3 minutes kol suminkštės.
5. Sudėkite ananasus, įpilkite šiek tiek nuo jų likusio skysčio, sudėkite saldžiarūgštį ir sojos padažą, troškiname kelias minutes.
6. Sudėkite kiaulieną ir dar patroškinkite, kol mėsą bus iki galo iškepusi.
Pagamintą patiekalą pabarstykite žalumynais ir sezamo sėklomis. Patiekite su virtais ryžiais.
Netikėtas kepsnys iš sprandinės su mocarelos ir pomidorų intarpais
Šis patiekalas iš kiaulienos sprandinės jus nustebins. Netikėti ingredientai, kitoks paruošimo būdas kepsniui suteikia nepakartojamą išvaizdą ir skonį.
Reikės:
- 1,5 kg NORFOS kiaulienos sprandinės,
- 1 svogūno,
- 1 pomidoro,
- 1 rutuliuko mocarelos sūrio,
- 150 g rūkyto sūrio,
- 4 skiltelių česnako,
- mairūno, kmynų, paprikos, pipirų.
- alyvuogių aliejaus,
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Sprandinę pjaustykite maždaug 1.5 cm juostelėmis, bet pjaukite ne iki galo, vieną šoną apie 2 cm palikite neįpjautą ir suformuoti „armoniką“.
2. Mėsą pabarstykite druska kmynais, mairūnu, pipirais, paprikų milteliais, gerai įtrinkite.
3. Susipjaustykite riekelėmis mocarelą, pomidorą ir svogūną.
4. Tarp kiekvieno sprandinės įpjovimo dėkite skiltelę pomidoro, svogūno ir sūrio – pakaitomis mocarelą ir rūkytą sūrį. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite traiškytu česnaku.
5. Sprandinę dėkite į foliją, sandariai apsukite ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1.5 valandos.
6. Likus 10–15 minučių iki kepimo pabaigos, atidenkite foliją, kad mėsa gražiai apskrustų.
Skanaus!