Metas krimsti smidrus: patarimai, kaip juos laikyti, ir 3 lengvi pavasariški receptai

Smidrus galima tituluoti viena populiariausių pavasario daržovių. Jų gerbėjai jau gali šių stiebelių nusipirkti, tiesa, dar ne lietuviškų, bet atkeliavusių iš Italijos ir Ispanijos. Jie ne tik labai vertingi organizmui, bet ir nesunkiai paruošiami bei dera tiek prie mėsos, tiek žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. Ypač vasariškas smidrų paruošimo būdas – iškepti juos ant grilio.
Keptų smidrų užkandis
Keptų smidrų užkandis / Vida Press nuotr.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai, smidrai yra mažai kaloringi – 100 g tėra vos 20 kalorijų, o 90 proc. jų masės sudaro vanduo. Smidruose taip pat gausu A, B ir K vitaminų, amino rūgščių, geležies ir kalcio.

Anot vaisių ir daržovių ekspertės Jolantos Sabaitienės, būdų, kaip gaminti šią daržovę bei su kuo ją derinti – apstu. „Vienas greičiausių būdų yra naudoti juos kaip salotų ingredientą ar valgyti vienus, tik prieš tai reikėtų keletą minučių apvirti. Itin gardūs smidrai tampa pakepti svieste su druska. Jei siekiate, kad ši daržovė išsaugotų visas maistingas medžiagas – virkite ar kepkite ne ilgiau kaip 10 minučių. Smidrai taip pat tinka ir kepti ant grilio“, – sakė ekspertė.

Kaip nesugadinti kepant ar verdant?

Gaminant smidrus, svarbiausia jų neperkepti arba nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį.

Pasak J.Sabaitienės, paruošti smidrus gaminimui labai paprasta. Pirmiausia nupjaukite ar nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Tuomet pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir sudėkite į kepimo skardą. Tarp smidrų palikite tarpus, kad jie įgautų traškumo orui cirkuliuojant. Skrudinkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 min., priklausomai nuo smidrų storumo.

Vida Press nuotr./Orkaitėje kepti smidrai
Vida Press nuotr./Orkaitėje kepti smidrai

„Nors smidrai atrodo itin tvirti, jie greitai genda, todėl apsipirkdami pagalvokite, kada norėsite juos valgyti. Jeigu gaminsite tą pačią dieną, tuomet smidrus laikykite stiklinėje su vandeniu, taip jie ilgiau išliks švieži. O jeigu naudosite kitą dieną, laikykite juos šaldytuve, apsukę popieriumi. Tačiau stenkitės sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose smidruose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą“, – sako J.Sabatienė ir dalijasi keliais pavasariškais receptais su smidrais.

Vištienos ir smidrų salotos

Ingredientai:

  • 300 g smidrų;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 300 g vištienos filė;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 200 g vyšninių pomidorų;
  • 1 avokadas;
  • 1 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 raudonasis greipfrutas;
  • 100 g mažųjų špinatų;
  • 1 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

2. Nuplaukite smidrus ir pašalinkite apatinę sumedėjusią dalį. Vienu sluoksniu išdėliokite juos kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 minučių.

3. Vištieną apibarstykite druska ir aptepkite garstyčiomis. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite vištieną, kol iš abiejų pusių gražiai paskrus, apie 7–8 min. Palaukite, kol vištiena šiek tiek pravės, ir supjaustykite mėsą mažesniais gabalėliais.

4. Nulupkite avokadą, supjaustykite jį griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis.

5. Špinatus, pomidorus bei greipfrutą supjaustykite nedideliais gabalėliais.

6. Sausoje keptuvėje trumpai, kol pasklis aromatas, paskrudinkite kalendrų sėklas.

7. Visus ingredientus sumaišykite ir apibarstykite paskrudintomis kalendrų sėklomis.

Vida Press nuotr./Kepta vištiena su smidrais
Vida Press nuotr./Kepta vištiena su smidrais

Smidrų salotos su krevetėmis ir dumblių lakštais

Ingredientai:

  • 300 g smidrų;
  • 2 laiškiniai svogūnai;
  • 150 g krevečių;
  • 1 jūrų dumblių lapelis;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnis rupios jūros druskos;
  • saulėgrąžų aliejaus (kepimui);
  • citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Pašalinkite krevečių galvas ir kietus smidrų galus.

2. Į puodą verdančio vandens įberkite žiupsnį druskos ir apie 2 minutes virkite nuplautus smidrus. Nupilkite likusį vandenį ir nusausinkite smidrus.

3. Į įkaitintą keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite krevetes. Kepkite 8 minutes.

4. Giliame puode įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir trumpai pakepinkite suplėšytus dumblių gabaliukus. Kai dumbliai iškils į paviršių, perkelkite juos ant popierinio rankšluosčio.

5. Laiškinius svogūnus susmulkinkite.

6. Dubenyje sumaišykite visus paruoštus ingredientus, įberkite dar žiupsnelį druskos, apšlakstykite citrinos sultimis ir patiekite.

Vida Press nuotr./Kuskuso salotos su smidrais
Vida Press nuotr./Kuskuso salotos su smidrais

Kuskuso salotos su daržovėmis

Ingredientai:

  • 50 g kuskuso kruopų;
  • 200 g smidrų;
  • 8 ridikėliai;
  • keliolika migdolų;
  • šviežių mėtų lapelių;

padažui:

  • 1 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • 1 citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 120 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Kuskusą paruoškite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Išpurenkite kruopas šakute ir palikite atvėsti.

2. Daržoves nuplaukite, nupjaukite kietąją smidrų dalį ir supjaustykite juos nedideliais gabaliukais arba plonomis juostelėmis, o ridikėlius – itin plonais griežinėliais.

3. Keptuvėje ant silpnos kaitros paskrudinkite peiliu sutraiškytus migdolus.

4. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias, citrinos sultis ir druską. Nuolat maišydami, po truputį supilkite alyvuogių aliejų.

5. Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite daržoves, kepintus riešutus, nuplautas mėtas, supilkite padažą ir viską išmaišykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis