Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metas pagaliau paragauti plekšnės: kaip ir ką iš jos ruošti?

Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius gurmanus. Tiesa, prekybininkai teigia, jog plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau ją tautiečiai vis labiau pamėgsta, juolab kad plekšnę patogu kepti ant grilio.
Kepta plekšnė
Kepta plekšnė / Vida Press nuotr.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, plekšnė yra ypatinga savo maistine verte. Joje yra daug baltymų, tačiau labai mažai riebalų ir kalorijų – 100 g plekšnės yra tik 90 kalorijų. Be to, plekšnė yra labai lengvai virškinama, todėl tinka ir tiems, kurie skundžiasi įvairiais skrandžio veiklos sutrikimais ar metantiems svorį.

„Plekšnėje daug organizmui naudingų medžiagų: vitamino B, fosforo bei magnio. O kai kurie tyrimai rodo, kad šios žuvies vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką, ji padeda geriau veikti smegenims ir stiprina atmintį, imuninę sistemą. Be to, vartojant šią žuvį stiprinami kaulai, dantys, nagai ir plaukai“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Strelkabelka nuotr. /Petražolių salotos su kepta plekšne
Strelkabelka nuotr. /Petražolių salotos su kepta plekšne

Stebina išskirtine išvaizda

Plekšnės išvaizda bent jau iš pirmo žvigsnio gali pasirodyti šiek tiek neįprasta. Mat ši žuvis pasižymi apibuse simetrija. Beje, plekšnių yra daugiau nei 40 rūšių. Ši žuvis gali būti ir nedidelė, ir įspūdingo dydžio, o vidutinis ilgis siekia apie 40 centimetrų. Plekšnė maitinasi mažomis dugno žuvelėmis, vėžiagyviais. Dažniausiai ji plaukioja vandens telkinio dugne ir retai iškyla į vandens paviršių.

Jeigu plekšnę nusprendėte virti garuose, jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.

Subtilaus skonio plekšnę, pasak maisto ekspertės, ruošti galima pačiais įvairiausiais būdais: kepti keptuvėje, orkaitėje ar kepsninėje ant žarijų. Ši žuvis taip pat puikiai tinka ir virti garuose ar rūkyti. Jeigu plekšnę nusprendėte virti garuose, jai pagardinti užteks vos žiupsnelio prieskonių.

Jei norite plekšnę paruošti ant žarijų ar orkaitėje – prieš kepant galima žuvį šiek tiek pamarinuoti citrinos sultyse, žolelėse ir alyvuogių aliejuje.

Plekšnę taip pat galima troškinti įvairiausiuose padažuose, pavyzdžiui, grietinėlės ar daržovių.

Kaip garnyrą šalia šios žuvies galima patiekti keptas ar virtas bulves, taip pat prie jos puikiai tiks ir ryžiai, kuskusas, troškintos arba žalios daržovės bei įvairios salotos.

V.Juodkazienė pasidalijo ir plekšnės receptu, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Vida Press nuotr./Keptuvėje kepta plekšnė su trupiniais
Vida Press nuotr./Keptuvėje kepta plekšnė su trupiniais

Kepta plekšnės filė su parmezanu ir panko trupiniais

Ingredientai:

  • plekšnių filė;
  • ¼ puodelio ištirpdyto sviesto;
  • ⅔ puodelio tarkuoto parmezano sūrio;
  • 1 puodelis panko džiūvėsėlių (arba paprastų);
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis džiovintų čiobrelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia iki 200 °C įkaitinkite orkaitę. Aliejumi ar kitais riebalais šiek tiek ištepkite kepimo indą.

2. Ant paruošto kepimo indo išdėliokite plekšnių filė ir jas aptepkite lydytu sviestu.

3. Dubenyje sumaišykite likusius kelis šaukštus lydyto sviesto su duonos trupiniais, parmezano sūriu, druska, pipirais ir čiobreliais. Gautu mišiniu apibarstykite plekšnę.

4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Jei nesudomino šis receptas, siūlome ir dar porą:

Grietinėje troškintos plekšnės
Receptas: Grietinėje troškintos plekšnės
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (nedidelės plekšnės)
Grietinė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Krapai: 1.00 valg. š. (susmulkintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Išdarinėtas žuvis pabarstykite druska, pipirais (taip pat ir vidų).

2. Į puodą sudėkite grietinę, paruoštas žuvis ir ant mažos ugnies troškinkite 10 min. Supilkite iš pusės citrinos išspaustas sultis, suberkite susmulkintus žalumynus ir troškinkite dar 5 min.

3. Likusios citrinos griežinėliais papuoštas žuvis patiekite su virtomis bulvėmis.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Petražolių salotos su kepta plekšne
Receptas: Petražolių salotos su kepta plekšne
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Plekšnė: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Prieskonių mišinys Za’atar: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kalendros sėklos: 0.50 arbat. š. (maltų; padažui)
Kuminai: 0.25 arbat. š. (maltų; padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutraiškytos; padažui)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų; padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Petražolės: 80.00 g (salotoms)
Svogūnų laiškai: 40.00 g (salotoms)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji; salotoms)
Speltos kviečių grūdai: 40.00 g (virtų neskaldytų; arba perlinių kruopų; salotoms)
Anakardžių riešutai: 40.00 g (kepintų ir stambiai sukapotų; saloms)
Kaip gaminti

Plekšnės iškeptos paprastuoju būdu – pašlakstytos aliejumi, druska ir pipirais. Toliau – orkaitė, įkaitinta iki 180 laipsnių, ir 30 minučių kepimo. Su žuvimi kaip visada – kuo paprasčiau, tuo geriau, ar ne?

O salotos ruošiamos taip:

1. Sumaišome visus padažo ingredientus ir atidedame į šalį.

2. Petražoles, svogūnų laiškus smulkiai sukapojame. Papriką supjaustome kubeliais. Dubenyje sumaišome su virtomis speltos kruopomis ir anakardžių riešutais.

3. Užpilame salotas padažu ir gerai viską permaišome. Jei reikia, įberkite druskos. Paliekame apie 10–20 min „susigulėti“ skoniams.

4. Patiekiame su keptomis plekšnėmis.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais