Takų istorija skaičiuoja jau šimtmečius: nėra aišku, kada tiksliai takai atsirado, tačiau viena iš teorijų teigia, kad jie buvo populiarūs dar actekų civilizacijos laikais. Kaip rodo įvairūs šaltiniai, actekai valgydavo įvairius maisto produktus, įdėtus į kukurūzų miltų paplotėlius.
Takų istorija skaičiuoja jau šimtmečius.
Vėliau takai tapo tradiciniu gatvės maistu ir paprastai buvo ruošiami iš pigių ingredientų, tokių kaip daržovės ar vištiena. Tačiau laikui bėgant, takai išplito ne tik Meksikoje, bet ir visame pasaulyje bei tapo ypač mėgstamu patiekalu.
Takai su mėsa, sūriu, o gal tofu?
Pagrindinis takų ingredientas yra tortilija: plonas, minkštas miltų ir kukurūzų tešlos paplotėlis. Tiesa, pasaulyje taip pat mėgstamas kietas paplotėlio pagrindas, kuris gaminamas iš gruzdintų kukurūzų. Takų sudėtis gali būti įvairiausia – tai leidžia kiekvienam valgytojui susikurti savo kombinaciją.
Dažniausi takų ingredientai yra malta mėsa, salotos, pupelės, pomidorai, sūris, gvakamolė ir salsa.Tradiciniai meksikietiški takai dažniausiai būna aštrūs, o Jungtinėse Amerikos Valstijose gaminami takai išsiskiria mėsos ir sūrio gausa.
Takai taip pat gali būti tinkami ir veganiškai bei vegetariškai mitybai – tuomet į takus dedamos daržovės, pupelės, tofu, krevetės ar kiti mėsos pakaitalai. Tai leidžia įvairių skonių mėgėjams mėgautis šiuo Meksikos pasididžiavimu.
Klasikiniai takai visai šeimai
Ingredientai:
- 12 minkštų arba kietų tortilijų;
- 400–450 g maltos jautienos;
- 1/2 svogūno, smulkiai supjaustyto;
- 2 skiltelių česnako, susmulkintų;
- 250 g pomidorų tyrės ar 300 g konservuotų smulkintų pomidorų;
- 1 arbat. šaukšt. kumino;
- 1/2 arbat. šaukšt. raudonėlio;
- aitriosios paprikos miltelių;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- tarkuoto sūrio;
- „Iceberg" salotų, smulkiai supjaustytų;
- 2 didelių pomidorų, smulkiai supjaustytų;
- graikiško jogurto arba grietinės;
- žaliosios citrinos (laimo) sulčių
- kiti galimi ingredientai: raudonasis svogūnas, avokadas, gvakamolė, jelapenas, tako padažas, tofu, krevetės.
Gaminimas
1. Keptuvėje ant vidutinės temperatūros pakepinti svogūną apie 5–6 minutes. Suberti jautieną. Apkepti, kol mėsa nebebus raudonos spalvos, išgaruos skystis.
2. Tuomet suberti prieskonius, druską, česnaką. Pakepinti apie pusę minutės, supilti pomidorų tyrę. Uždengti dangtį ir patroškinti 15–20 minučių ant žemos temperatūros.
3. Tuo metu smulkiai supjaustyti salotų lapus, pomidorą. Jeigu jis minkštas, galima išimti minkštąją dalį ir atidėti kitiems patiekalams.
4. Po kelis šaukštus paruošto įdaro dėti į tortilijas, ant viršaus užberti sūrio. Takus dėti į orkaitę ir kepti 160 laipsnių temperatūroje apie 6 minutes.
5. Į orkaitėje pakepintus takus pridėti pomidorų, salotų, šaukštelį graikiško jogurto, apšlakstyti žaliosios citrinos sultimis.