Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Meyer maistas“ receptas: klasikinis braunis

Dievinu šokoladą! O jei dar jis drėgno pyrago formos, kurį gali pasigaminti vos kiek daugiau nei per pusvalandį ir turėti didžiausios nuodėmės vertą, dar garuojantį ir karštu šokoladu kvepiantį pyragą su vaniliniais ledais... Tai vadinu tikrų tikriausiu savęs lepinimu!
Šokoladinis skanėstas „braunis“
Šokoladinis skanėstas „braunis“ / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Geram brauniui daug nereikia: vos 10 min. paruošimo ir 25–30 min. orkaitėje. Štai keli svarbūs patarimai:

  • Geriausia tešlą ruošti rankiniu plakikliu (šluotele), kad į tešlą papultų kuo mažiau oro, nes mes ir norime to sunkaus, šiek tiek tąsaus ir labai drėgno šokoladinio pyrago, o ne tiesiog šokoladinio kekso.
  • Kita svarbi taisyklė – jokių kepimo miltelių ar sodos (dėl tos pačios priežasties).
  • Trečia taisyklė – naudokite gerą kakavą ir gerą juodą šokoladą, tikrai skonis bus kur kas geresnis, o spalva – sodriai tamsi.
  • Ir galiausiai – NEPERKEPKITE! 25–30 min. (priklausomai nuo orkaitės) 180 laipsnių temperatūroje ir viskas. Kaip žinoti, kada jau laikas? Pyrago viršus turi sukietėti ir įgauti traškią plutelę, o pajudinus, turi „neliūliuoti“, tačiau įkišus pagaliuką reikia, kad ištraukus jis būtų šlapias. Štai tada yra LAIKAS, tad geriausia kepti ramiai kokias 20 min., o likusias 5–10 min. vis tikrinti ir žiūrėti, kokia situacija. Kas porą minučių.

Ir sakykite ką norite, bet šiek tiek šokolado ir meilės sau dar niekam labai nepakenkė!

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Šokoladinis skanėstas „braunis“
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Šokoladinis skanėstas „braunis“

Ingredientai:

  • 200 g sviesto;
  • 150 g juodojo šokolado;
  • 150 g cukraus;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 4 vidutinio dydžio kiaušiniai;
  • 150 g kvietinių miltų;
  • 150 g kakavos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 vanilės ankštys (arba ekstrakto pagal skonį);
  • šlakelis romo ekstrakto arba romo (pasirinktinai).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi (aš naudoju 22x22 cm matmenų kvadratinę formą, bet galite naudoti panašią, kokią turite).

2. Į stiklinį indą sudėkite gabalais pjaustytą sviestą ir 100 g laužyto šokolado. Dėkite į mikrobangų krosnelę ir pakaitinkite su intervalais sustojant kas 10–15 sekundžių apie 2–3 min. (galite tą daryti ir ant kaitlentės, bet man taip paprasčiau ir greičiau). Išimkite, kai sviestas jau bus ištirpęs (šokoladas dar gali būti nepilnai, bet nieko tokio, maišant ištirps) ir rankiniu plakikliu (šluotele) gerai išsukite iki vientisos masės.

3. Toliau dėkite vanilę, druską, romo ekstraktą ar gryno romo, abiejų rūšių cukrus, įmuškite kiaušinius (svarbu, kad sviestas jau nebūtų karštas) ir viską vėl gerai išsukite (stenkitės sukti taip, kad papultų kuo mažiau oro – daugiau sukamaisiais, o ne plakamaisiais judesiais).

4. Galiausiai per sietelį įsijokite miltus ir kakavą, vėl viską gerai išsukite iki vientisos masės.

5. Likusį šokoladą pasmulkinkite ir įmaišykite į tešlą. Ją supilkite į formą ir dėkite į įkaitintą orkaitę 25–30 min. (jei naudojate didesnę kepimo formą, kepkite dar trumpiau ir nuolat tikrinkite).

6. Ištraukite iš orkaitės, kai viršus bus sukietėjęs iki traškios plonos plutelės, pajudinus „neliūliuos“, tačiau įkišus pagaliuką, ištraukus jis turi būti drėgnas.

7. Ištraukę pyragą iš orkaitės šiek tiek luktelėkite ir tiekite dar šiltą su vaniliniais ledais ar be jų.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Šokoladinis skanėstas „braunis“
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Šokoladinis skanėstas „braunis“

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio meyermaistas.lt, kurio autoriai – lietuvė Diana ir jos vyras amerikietis Bernardas, gimęs Pietų Afrikos Respublikoje. Nors Diana ir Bernardas dirba su kulinarija nesusijusius darbus, didelę dalį savo laisvalaikio skiria šiam pomėgiui, ne tik gamindami ir dalydamiesi savo šeimų tradiciniais, bet ir jų pačių sukurtais ar improvizuotais receptais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Meyer šeima
Asmeninio archyvo nuotr. /Meyer šeima

Meyermaistas.lt tinklaraštyje rasite ne tik tradicinių lietuviškų, amerikietiškų bei afrikietiškų patiekalų, bet ir receptų, įkvėptų kitų pasaulio šalių virtuvių bei naujausių maisto tendencijų.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas