Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Meyer Maistas“ receptas: nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais

Šis nuostabus burnoje tirpstantis, lyg šilkinis karamelinis tortas su maskarpone ir karamelizuotais riešutais nesunkiai pagaminamas, jo nereikia kepti. Kuo puikiausiai galite jį pasiruošti savo šventės ar dienos, kai nutarsite juo pasimėgauti, išvakarėse.
Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais
Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Torto apačią sudaro smulkintų sausainių pagrindas. Jam mes dažniausiai naudojame „Graham“ arba pilno grūdo (taip vadinamus digestive tipo) sausainius, nes jie nėra per saldūs, puikiai sulimpa. Jei naudojate būtent „Graham“ sausainius, pridėkite šiek tiek cukraus pudros, nes jie visai nesaldūs.

Juos susmulkinę sumaišykite su norimais prieskoniais (galima ir be jų), tirpintu sviestu ir spausdami suformuokite pagrindą. Jam sutvirtėti pakanka ir pusvalandžio šaldytuve.

Kremui reikės karamelizuoto saldinto kondensuoto pieno. Jį galite arba pirkti jau karamelizuotą („Rududu“) arba išsivirti. Jei virsite patys, galite tą padaryti iš vakaro: skardinę saldinto kondensuoto pieno pastatę į puodą ir užpylę vandeniu, kad apsemtų, virkite apie 2–2,5 val. nuolat papildydami indą vandeniu, kad skardinė būtų apsemta.

Ingredientai:
(paruošimo laikas – 30 min.)

pagrindui:

  • 250 g sausainių („Graham“ ar kitų digestive tipo, galima ir „Selgos“);
  • 90 g tirpinto sviesto
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono (galima ir neberti);
  • žiupsnis muskato (galima ir neberti).

kremui:

  • 1 skardinė virto kondensuoto saldinto pieno (galite naudoti „Rududu“);
  • 20 g birios želatinos;
  • 80 ml šalto vandens;
  • 500 g maskarponės sūrio;
  • 200 ml kambario temperatūros grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo).

viršutiniam karamelės sluoksniui:

  • 50 g riešutų mišinio;
  • 100 g cukraus;
  • 30 g sviesto;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite pagrindą. Imkite formą (geriausiai nusegamais kraštais), išklokite jos pagrindą kepimo popieriumi, atidėkite į šalį. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite sausainius iki trupinių. Suberkite juos į indą, įdėkite cinamono, muskato, jei norite kitų prieskonių, užpilkite tirpintu sviestu, gerai išmaišykite ir dėkite į formą. Pagrindą formuokite nelabai storą, trupinius gerai paspauskite rankomis ar šaukštu, nepamirškite suformuoti ir aukštesnių kraštų, taip tortas ne tik lengviau išsiims, bet ir gražiau atrodys. Suformavę pagrindą dėkite jį su visa kepimo forma į šaldytuvą ar kamerą bent pusvalandžiui, kad sutvirtėtų.

2. Kol pagrindas tvirtėja, pasiruoškite kremą. Užpilkite želatiną vandeniu ir atidėkite į šalį išbrinkti apie 10–15 min., kol grūdeliai sugers vandenį. Kol želatina brinksta, atskirame inde gerai išsukite (galite naudoti ir plakiklį) karamelizuotą kondensuotą pieną su maskarpone. Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standžių putų (tam būtinai naudokite ne šaltą, o kambario temperatūros grietinėlę) ir ją lėtai įmaišykite į karamelės kremą.

3. Išbrinkusią želatiną ant garų ar labai nedidelės ugnies ištirpinkite, kol neliks grūdelių, bus tik skystis (jokiais būdais jo neužvirinkite, nes nestings). Leiskite trumpam pravėsti, tada įdėkite į želatiną porą šaukštų kremo, gerai išsukite ir pamažu maišant pilkite į pasiruoštą karamelinį kremą (pradžiai įmaišykite porą šaukštų į želatiną tam, kad želatina geriau pasiskirstytų ir nesušoktų).

4. Pasiruoštą kremą pilkite ant sutvirtėjusio pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą bent 3–4 val., dar geriau – pernakt.

5. Viršutiniam karamelinio užpilo su karamelizuotais riešutais sluoksniui keptuvėje ištirpinkite cukrų, sudėkite sviestą, vėl ištirpinkite, įdėkite druskos, išmaišykite ir pilkite ant sutvirtėjusio torto viršaus, apibarstyto riešutais. Palaukite, kol karamelė sustings, ir galite ragauti.

Galite pradžioje riešutus įmerkti į karamelę ir palaukti tol, kol sustings ant kepimo popieriaus. Tada tiesiog beliks apdėlioti torto viršų riešutais ir galėsite nelieti karamelės ant viso paviršiaus, jei baiminatės, kad bus per saldu.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais
Tinklaraščio archyvo nuotr./Nekeptas karamelinis tortas su karamelizuotais riešutais

Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio meyermaistas.lt, kurio autoriai – lietuvė Diana ir jos vyras amerikietis Bernardas, gimęs Pietų Afrikos Respublikoje. Nors Diana ir Bernardas dirba su kulinarija nesusijusius darbus, didelę dalį savo laisvalaikio skiria šiam pomėgiui, ne tik gamindami ir dalydamiesi savo šeimų tradiciniais, bet ir jų pačių sukurtais ar improvizuotais receptais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Meyer šeima
Asmeninio archyvo nuotr. /Meyer šeima

Meyermaistas.lt tinklaraštyje rasite ne tik tradicinių lietuviškų, amerikietiškų bei afrikietiškų patiekalų, bet ir receptų, įkvėptų kitų pasaulio šalių virtuvių bei naujausių maisto tendencijų.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas