Ingredientai (6 asm.):
- 12 filo tešlos lakštų;
- 125 g sviesto, ištirpinto;
- 2 valg. šaukšt. sezamo sėklų;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
įdarui:
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 500 g maltos kiaulienos, ėrienos, jautienos ar kitos geros mėsos;
- druskos ir pipirų, pagal skonį;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 3 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- 1,5 arbat. šaukšt. maltos kalendros;
- 1,5 arbat. šaukšt. maltų kmynų;
- 3 valg. šaukšt. sezamo sėklų;
- 100 g špinatų lapų;
- 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
- 75 g fetos sūrio, sutrupinto.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pagaminkite mėsos įdarą. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, sudėkite maltą kiaulieną, įberkite druskos ir pipirų. Kepkite mėsą ant vidutinės ugnies ją vis pasmulkindami mentele, kol apskrus.
2. Sumažinkite temperatūrą iki vidutinės-žemos, sudėkite svogūnus ir česnakus, kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tada sudėkite kalendras, maltus kmynus ir sezamo sėklas. Kepkite maišydami, apie 2 minutes arba kol pajusite malonų prieskonių kvapą. Galiausiai sudėkite špinatus ir citrinų sultis. Kepkite toliau maišydami apie 1 minutę, arba kol špinatai taps minkšti. Įdaras paruoštas. Supilkite jį iš keptuvės į dubenį ir leiskite atvėsti apie 15 minučių. Tada sudėkite fetos sūrį, išmaišykite ir trumpam atidėkite į šalį.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
4. Uždenkite filo lakštus švariu ir drėgnu virtuvės rankšluosčiu. Padėkite 1 filo tešlos lakštą ant darbastalio ir maistiniu šepetėliu užtepkite tirpinto sviesto. Stenkitės kuo daugiau filo tešlos lapo padengti sviestu. Ant viršaus dėkite antrąjį filo lapą ir šį taip pat ištepkite sviestu. Taip pat paruoškite ir trečiąjį filo tešlos sluoksnį. Tada išilgai tešlos krašto, išdėkite mėsos ir fetos įdarą.
5. Užlenkite tešlos kraštus ir suvyniokite į ritinį. Aptepkite sviestu, apibarstykite sezamo sėklomis ir dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Pakartokite visą procesą suformuodami keturis ritinius.
6. Kepkite 20–25 minučių arba iki aukso rudumo spalvos, kol suktinukai taps traškūs.
7. Galite patiekti su jogurtiniu padažu arba humusu.
Šis receptas – iš kulinarinio tinklaraščio meyermaistas.lt, kurio autoriai – lietuvė Diana ir jos vyras amerikietis Bernardas, gimęs Pietų Afrikos Respublikoje. Nors Diana ir Bernardas dirba su kulinarija nesusijusius darbus, didelę dalį savo laisvalaikio skiria šiam pomėgiui, ne tik gamindami ir dalydamiesi savo šeimų tradiciniais, bet ir jų pačių sukurtais ar improvizuotais receptais.
Meyermaistas.lt tinklaraštyje rasite ne tik tradicinių lietuviškų, amerikietiškų bei afrikietiškų patiekalų, bet ir receptų, įkvėptų kitų pasaulio šalių virtuvių bei naujausių maisto tendencijų.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram