Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mielinis Velykų pyragas iš Rumunijos. Purus, dailus, įdarytas varške patiks visiems

Velykų stalui dažnai kepami mieliniai pyragai, populiarūs ir skanėstai su varške. Tačiau galima suderinti ir du viename – išsikepti šventinį mielinį pyragą, įdarytą varške. Kaip tik tokį mėgstama kepti Rumunijoje, tad receptą galime pasiskolinti ir mes. Juolab kad ingredientai paprasti, mėgstami ir mūsų krašte.
Velykinis pyragas su varške
Velykinis pyragas su varške / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 600 g kvietinių miltų;
  • 7 g sausų mielių (dažniausiai tokio svorio ir būna sausų mielių pakuotė);
  • 60 ml šilto vandens;
  • 1 stiklinė šilto pieno;
  • 110 g sviesto, išlydyto;
  • 1 didelės citrinos nutarkuota žievelė;
  • 100 g cukraus;
  • 3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar vanilės pastos.

įdarui:

  • 450 g varškės (idealu – pertrintos per tankų sietelį);
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto ar vanilės pastos;
  • 50 g cukraus;
  • didelė sauja razinų (jei norite dar daugiau skonio, galite jas kokią valandą pamirkyti brendyje ar rome);
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė.

pyragui aptepti:

  • 1 kiaušinis, paplaktas.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Į dubenį supilkite šiltą vandenį, suberkite mieles ir šaukštą cukraus. Išmaišykite ir palikite 15 min. – kol mišinys suputos.

2. Į suburbuliavusį mišinį supilkite šiltą pieną, lydytą sviestą, suberkite likusį cukrų, citrinos žievelę. Pamaišykite, kol cukrus ištirps. Supilkite ir kiek paplaktus kiaušinius.

3. Į gautą skystą mišinį berkite druską ir srovele suberkite miltus. Galite rinktis: arba berti į dubenį ir vėliau minkyti rankomis, arba galite minkymui pasitelkti ir virtuvės kombainą, turintį specialų kablį. Rankomis tešlą minkykite apie 10 min., elektriniu kombainu užteks ir 5 min. Tešla turi būti glotni, blizgi ir nebelimpanti prie rankų. Jei ji atrodytų kiek per skysta, galite įberti dar šiek tiek miltų.

4. Dubenį su išminkyta tešla pridenkite ir dėkite į šiltą vietą, kad pakiltų. Tai užtruks 1–2 valandas – tešla turi padvigubėti.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

6. Pakilusią tešlą perminkykite ir padalinkite į 4 lygias dalis. Iš vienos dalies iškočiokite maždaug 22–25 cm skersmens apskritimą, klokite jį ant paruoštos skardos.

7. Kiekvieną likusią dalį padalinkite dar perpus (turėsite 6 gabaliukus), iš kiekvienos šių dalių suvoliokite virvelę. Tuomet sulipinkite 3 virvelių galus ir supinkite kasą. Tą patį padarykite su antruoju virvelių trejetuku. Turite dvi tešlos kasas. Šias kasas dėkite ant tešlos apskritimo skardoje taip, kad jos apgaubtų visą jo kraštą, o vidurys liktų tuščias. Abi kasas sujunkite tarpusavyje. Taip suformuotą pyragą pridenkite virtuviniu rankšluostėliu ir padėkite šiltai, kad darsyk pakiltų (užteks 20–30 min.)

8. Kol pyragas kyla, paruoškite įdarą. O tai paprasta – vidutinio dydžio dubenyje labai gerai išmaišykite visus ingredientus.

9. Kai suformuotas pyragas bus pakilęs, sudėkite pagamintą įdarą į tuščią likusį jo centrą. Tuomet aptepkite visą pyrago viršų ir šonus (išskyrus įdarą) paplaktu kiaušiniu ir dėkite į orkaitę kepti. Kepkite apie 45 min., kol pyragas bus gražiai rusvas.

10. Ištraukite kepinį iš orkaitės, visiškai atvėsinkite ir tik tada pjaustykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?