Subrandinta tešla meduoliams padeda įgauti daugiau aromatingumo, skonis gilesnis ir įdomesnis, be to, juos labai malonu ir paprasta formuoti, nes tešla šiek tiek primena nelipnų plastiliną.
Ingredientai:
- 250 g medaus (kuo jis intensyvesnio skonio, tuo daugiau jo bus ir iškepus meduolius);
- 125 ml pieno;
- 100 g rudojo cukraus;
- 150 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 600 g miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
- 0,5 arbat. šaukšt. patarkuoto muskato;
- 2 valg. šaukšt. kokybiškos kakavos miltelių (nesaldintų).
1. Į nedidelį puodą sudėkite medų, sviestą ir cukrų, pakaitinkite ant nedidelės kaitros, kol viskas išsilydys, cukrus ištirps, supilkite pieną. Dar kiek pakaitinkite, tačiau neužvirkite. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Atskirame dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, visus prieskonius ir druską.
3. Nedideliame dubenėlyje paplakite kiaušinius. Supilkite šį plakinį per kelis kartus į medaus ir sviesto mišinį, kaskart gerai išmaišydami.
4. Gautą skystą masę supilkite į sausąjį mišinį, išmaišykite tik tiek, kad neliktų sausų ingredientų. Tešla dar tikrai nebus minkomos konsistencijos – to ir nesiekiame. Pridengiame gautą tešlą maistine plėvele taip, kad ji dengtų paviršių, dar pridengiame ir didele lėkšte bei statome į šaldytuvą. Laikome jame savaitę (o galima ir ilgiau) ir tik tada imamės formuoti ir kepti meduolius.
5. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C.
6. Ant plokščio, vos vos miltais pabarstyto lygaus paviršiaus iškočiojame tešlą iki 6–8 mm storio lakšto (plonesnio nedarykite, kad meduoliai kepdami neperdžiūtų) ir spaudykite ar pjaustykite norimos formos meduolius. Dėliokite į plačias kepimo popieriumi išklotas skardas palidami nemažus tarpus. Kepkite apie 10–12 min., kol išsipūs, bet dar neims intensyviai rusti kraštai.
7. Atvėsusius dekoruokite, kaip patinka – citrininiu ar paprastu glajumi, šokoladu, pabarstukais ir pan.
Pastaba: jei norite, kad meduoliai maloniai suminkštėtų, sudėkite į uždarą indą ir palaikykite per naktį. Laikomi kambario temperatūroje, šie meduoliai skanūs ir geri išlieka kelias savaites.